Spencer

Érkezőben az Intel Prescott és Dothan

Az Intel munkatársai arról számoltak be, hogy a chipgyártó következő generációs asztali processzorainak fejlesztési munkálatai a legnagyobb rendben folynak, valamint elárulták, hogy az év vége előtt számos új notebook processzorra is számíthatunk a cégtől.

Egy tegnap New Yorkban megrendezett elemzői konferencián beszélve Paul Otellini, az Intel elnöke elmondta, hogy a cég Prescott magos legújabb Pentium 4 processzorai, valamint a piacon nemrégiben debütált Centrino platform szerves részét képező Pentium M processzorok új változatai, a Dothan fejlesztési kódnevű chipek az eredeti terveknek megfelelően valamikor az idei év második felében fognak megjelenni. A Prescott magos új Pentium 4 chipek, valamint a Dothan magos új Pentium M processzorok közös vonása a 0,09 mikronos csíkszélesség, ami magasabb működési frekvenciát, ezzel párhuzamosan pedig alacsonyabb fogyasztást és hőtermelést eredményez.

A konferencián többek közt arról is szó esett, hogy az alapos "ráncfelvarráson" átesett Pentium 4 processzorok minden korábbinál keményebb konkurenciát jelentenek majd az Advanced Micro Devices hasonló kategóriás chipjeinek. A Prescott magban egyébként a Pentium 4 chipek esetében jelenleg használatos 512 KB-osnál (Northwood) kétszer nagyobb, 1 MB-os másodszintű gyorsítótár kap helyet, vagyis pontosan akkora, mint amekkora az AMD nemrégiben megjelent Opteron processzoraiban. Lényeges különbség azonban, hogy míg a szerverekbe szánt Opteron, illetve asztali változata, az Athlon 64 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkezik, addig a Prescott már 0,09 mikronos gyártási technológiák segítségével készül. Ennek következtében egyébként az azonos méretű cache-sel szerelt Prescott és Opteron mag közül az előbbi lényegesen kisebb fizikai méretekkel rendelkezik.

Az AMD Opteron chipekben található processzormag közel kétszer akkora, mint a második félévben érkező új Intel Pentium 4 chipek magja - nyilatkozta Otellini, majd hozzátette, hogy megfordulni látszik az az egészen mostanáig uralkodó tendencia, mely szerint az AMD processzormagjai általában kisebbek az Intel magjainál, és ezért az AMD olcsóbban tudja előállítani processzorait, mint az Intel. Az AMD egyébként várhatóan csak a jövő év elején áll át a 0,09 mikronos gyártási technológiák alkalmazására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)