Hunter

Újonnan felfedezett meteorit

Egy öklömnyi meteorit, melyet svájci tudósok találtak az ománi sivatagban, segíthet meghatározni, hogy volt-e valaha a vörös bolygón élet vagy sem. A Berni Egyetem tudósai pénteken jelentették be a leletet, amely a tizennyolcadik, vörös bolygóról származó kőzet. A napokban megkezdik a vizsgálatát, ez azért is nagy szó mivel az előző 17 hasonló példány legtöbbje magán gyűjtők kezében van, ezért igen ritka az, amit tanulmányozhatnának.

"Kezdettől fogva gyanítottam, hogy a Marsról származik" - mondta Marc Hauser, a geológus, aki megtalálta a szürke kőzetet még januárban. "Más volt a színe és mindenek felett nem volt mágneses." A szokatlanul nagy mélyedések a 223,3 grammos kőzetben sokkal meggyőzőbb bizonyítékkal szolgálhatnak az életre, mint az amerikai feltételezések a lehetséges kövületekről egy korábban, az Antarktiszon megtalált meteoriton, mondta el Hauser az AP-nek. Az új meteoritot Sayh al Uhaymir 094-nek nevezték el megtalálási helye után, ahol több mint 180 másikra is rábukkantak. A meteoritok iránti érdeklődés 1996-ban kezdett növekedni miután egy Déli-sarkon talált marsbeli példányban, az Alien Hills 84001-ben lehetséges életre utaló maradványokat fedeztek fel.

Legkorábban az Antarktiszon találtak Marsról származó kőzetet, a sivatagok csak néhány éve keltették fel a tudósok érdeklődését. Hauser elmondta, hogy a röntgen meglepő mennyiségű üreget mutatott ki a kőzet belsejében, melyek gázokat vagy légköri mintákat tartalmazhatnak, amely nemcsak a meteorit, de a Mars történetét is megvilágíthatja. A 180 meteorit legtöbbje mágneses volt és megkülönböztethető a földi kőzetektől, nem úgy, mint a marsbeli példány, amely nagyon hasonlít az általunk ismert sziklákra, viszont akárcsak a többi meteorit, ez sem tartalmaz ásványokat. Hauser szerint ez egy darabja annak, amelyet korábban találtak, ám az egy ismeretlen gyűjtő kezébe került. Tudni kell, hogy a gyűjtők akár 1000 dollárt is hajlandók fizetni az ilyen kincs egyetlen grammjáért.

A csapat elmondta, hogy saját vizsgálataikat más tudósok is megerősítették és a kőzet valóban a Marsról származik, melyet az oxigén izotópjai és sajátos összetétele bizonyít. Kialakulása a földi vulkánikus kőzetekhez hasonló lehetett. A Mars a legföldszerűbb naprendszerünk bolygói között, és bizonyítékok arra engednek következtetni, hogy a két bolygó kialakulása hasonló volt az első milliárd évben, azon időszak alatt, amikor az élet jelei megjelentek a Földön. Ebből arra következtetnek, hogy a korai Mars is alkalmas volt az élet számára. A ritka meteoritok lehetnek az egyetlen kézzel fogható bizonyítékok még legalább 10 évig, mikor az első szonda visszatér 500 gramm valódi marsbeli kőzettel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • artschi #11
    b :)))