Gyurkity Péter

Nem lesz gyorsabb a Steam Deck 2

A Valve munkatársai ugyanis a nagyobb erő helyett egyéb komponensekre helyeznék a hangsúlyt.

A cég saját, házon belül kifejlesztett megoldása viszonylag rövid idő óta elérhető korlátozások nélkül, a jelek arra utalnak, hogy valóban sikerült lebirkózni a gyártás és kiszállítás terén jelentkező korai nehézségeket. Most már a második példány várható újdonságairól tettek említést, ebből pedig gyorsan kiderül, hogy nem a nagyobb teljesítményt tartják a legfontosabb célnak.

A Valve tervezői a napokban egy külsős portálnak adott hosszabb interjúban beszéltek arról, hogy nagyjából miként képzelik el a Deck második, új változatát. Mindenképpen érdekes, hogy a teljesítmény, vagyis a puszta erő terén nem igyekeznek nagy előrelépést elérni, ezt ugyanis a második példánynál nem igazán tartják kivitelezhetőnek. Fontos megemlíteni, hogy az Aerith névre keresztel SoC összesen négy Zen 2 processzormagra épül, ehhez egy RDNA 2 grafikus vezérlő tárul a maga 512 stream processzorával, 1 és 1,6 GHz közötti órajelen. Ez nem biztosít elég kakaót a prémium játékok kényelmes futtatásához, viszont a jelek szerint nem is ez az elsődleges célkitűzés.

A chip kapcsán tehát majd csak akkor döntenek a komoly változtatás mellett, ha ez valóban jelentős különbséget eredményezne, addig pedig egyéb komponensekre helyeznék a hangsúlyt, vagyis ezen eltérő területeken javítanák a felhasználói élményt. A listán az üzemidő, valamint a megjelenítés minősége bukkan fel, tehát az akkumulátor és a kijelző kapcsán számíthatunk komoly módosításokra, ami egyben azt is jelenti, hogy egyelőre nem lesz szükségük két külön kompatibilitási program párhuzamos biztosítására, a külsős fejlesztők pedig szintén egyetlen platformra koncentrálhatnak.

Egyes rivális kézikonzolok, így például az Aya Neo 2, jóval erősebb chipre épülnek, viszont a Valve a fentiek alapján egyelőre marad a szerényebb kivitelnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!