Berta Sándor

Végéhez közeledik az LCD tévék korszaka

A Samsung Display nem gyárt több ilyen panelt, a cég 30 év után állítja le a tevékenységét.

A Samsung Electronics kijelzőgyártó részlege, a Samsung Display júniusban szállítja le a televíziókba szánt utolsó LCD-paneljeit. Ennek oka nagyon egyszerű: az üzletág veszteséges. A hírt a dél-koreai társaság szóvivője jelentette be. A régóta várt lépésre azért került sor, mert az LCD-TV-panelek ára folyamatosan csökken, ezzel együtt a terméken realizált haszon is elillant, ami a Samsung Display számára mostanra fenntarthatatlanná tette a gyártást. A paneleket egyetlen dél-koreai üzemben, Asanban állították elő.

Az LCD tévék a szegmens alját képviselik, a vezető gyártók már csak az OLED és QLED technológiát reklámozzák. Az Omdia piackutató cég becslése szerint a 43 hüvelykes LCD-panelek ára 2021 szeptemberétől idén májusig 46 százalékkal, míg az 55 hüvelykes és a 65 hüvelykes panelek ára egyaránt 34 százalékkal csökkent. Miközben a Samsung egykoron piacvezető pozíciója meggyengült és a 2014-es 22 százalékról fokozatosan 2 százalék körülire esett vissza, a kínai versenytársak állami támogatásokkal és adókedvezményekkel egyre inkább megerősítették pozíciójukat az iparágban.

A részleg már 2021 előtt is ki akart szállni a piacról, de részben a Samsung Electronics LCD-panel ellátási hiánya miatt kitartott. A Samsung Display 2021 áprilisában eladta a kínai Szucsouban működő LCD TV-panel üzletágát a TCL China Star Optoelectronics Technology Co., Ltd. vállalatnak. Choi Kwon-young, a Samsung Display ügyvezető alelnöke egy áprilisi konferenciahívás keretében már megerősítette, hogy a társaság az idén teljesen kivonul az LCD-TV-panelek gyártásából. A Samsung a jövőt a kvantumpontos technológiában látja.


Érdekes, hogy a társaság OLED fronton is bajban van, mert nem tudtak megállapodni az LG-vel a szállítási feltételekről. Ilyen terméket ők még idén biztosan nem gyártanak, azokat legnagyobb helyi riválisuktól veszik. A cég tavaly áprilisban rendelt paneleket az OLED- és a QLED-tévéihez. 2021 második feléig legalább egymillió nagy méretű OLED-panelt vásároltak, míg az idei esztendőre további 4 millió panelt terveztek venni - az utóbbi az LG éves gyártási mennyiségének a fele. Most a The Elec koreai hírportál azt írja a Samsung az idén már nem dob piacra több W-OLED televíziót, mivel nem tudtak megállapodni az LG Display képviselőivel a szállítási feltételekről.

A Samsung azt várta el, hogy az LG Display ugyanolyan áron adja át a W-OLED paneleket, mint azt az anyacégük, az LG Electronics kapja. Emellett volt még egy kérés: szerettek volna meghatározó szerepet vállalni a technológia továbbfejlesztésében. Az LG Display viszont attól tartott, hogy egy ilyen jellegű együttműködés túl nagy korlátozásokhoz vezetne. A Samsung végül úgy döntött, hogy idén csupán a meglévő Neo QLED-, Mini-LED-háttérvilágítású LCD- és QD-OLED-televízióik lesznek elérhetők a kínálatban, több W-OLED-panelekkel ellátott modell már nem. Az LG egyébként arra számít, hogy az idén 10 millió W-OLED-panelt tudnak kiszállítani a partnereknek, de a Samsung visszalépése miatt ez a mennyiség most le fog csökkenni 8 millió panelre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #7
    Szerettek volna ezek műanyagfóliás oledet meg lcdt is üveg helyett csak épp csinálj billiós beruházást erre jön vmi wearable és huss :DD

    Ezek nem okyanok mint az átlagamerikai akit kiswindliznek a pénzéből kriptoval...
  • Sir Cryalot #6
    Amit amerikába szánt a foxconn lcd gyárat ami DIREKT nagy paneleket állított volna elő, nem adták át, hiába volt ott Trump meg a fővezír.

    Ha lenne rajta számottevő haszon akkor átadták volna. Ha ugyanaból az üvegből kijön 4db mikiegér OLED meg sokszámjegyű telefon akkor hogyafaszba érné meg mikor nem emelhetik az árat se.

    Azért viselhető displayezik MINDENKI mert azon még nagyobb haszon realizálható mint telefonokon.

    Mellesleg az hogy egy tévé oldalfalra nyom ki fényt anélkül hogy ambilight funkciós lenne az meg hülyeség, minél inkább feszegetünk új szabványokat mint HDR annál inkább hülyeség.
  • Cloud87 #5
    A kedves cikkíró elég rendesen összemosott itt néhány dolgot, ami látom néhányaknál káoszt is okozott a fejekbe. Amiről valójában szó van - és a COVID miatt később megy végbe - hogy a Samsung egyszerűen nem fog LCD panelt gyártani és minden ilyen panelt külsős forrásból fog beszerezni (BOE, CSOT, AUO). Ez nem jelenti azt, hogy nem lesz több Samsung LCD....
  • grobs #4
    Jelenleg egy kijelző vagy lcd, vagy (o)led. Plazmák és CRT-k már nem nagyon vannak. Attól, hogy átkeresztelik valami marektinges névre az még LCD marad, legfeljebb jobb képet ad mint egy 30 éves tv, mert valamit csak csinálnak a samsung mérnökei is. Szóval nem az LCD-ből szálltak ki hanem a 20 éves változatot selejtezték le.
  • Tetsuo #3
    A cikk írójának megsúgom, a QLED is LCD.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    "Végéhez közeledik az LCD tévék korszaka"
    Samsung-ot kiszorították a kínai gyártók, más nem történt.
  • Sir Cryalot #1
    Erdekesmód ha vmi viselhető dologból szednek ki falmeretű képet azt a projektoros tv visszatérteként lehet felfogni. Amúgy jogos a leállás mert aki ért hozzá az 80" alatt már nem fogja beérni plusz ez a monitor méretű oledezés meg elég vesztes mentsvára szagú dolog jellemző hogy ugyanezek jegyzik meg legkülfélébb pökhendi arrogáns módokon hogy jobb élmény mint a mozis, hát hogyne :DDDD
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2022.05.31. 00:32:36