Berta Sándor

Egyesítené a processzort, a RAM-ot és a flashmemóriát a Samsung

Gyorsabb, energiatakarékosabb és hatékonyabb adatfeldolgozás valósulhat meg.

Néhány nappal ezelőtt írtunk az UltraRAM-ról, amely az adattárolók stabilitását a RAM-ok nagy sebességével és energiahatékonyságával ötvözheti. A Lancasteri Egyetem kutatócsoportja nemrég áttörést ért el a technológia fejlesztésében. Az UltraRAM olyan új generációs adattárolókat jelentene, amelyek képesek az információkat hosszú távon is megőrizni, mégis elég gyorsak ahhoz, hogy kiváltsák a RAM-okat.

Most az EETimes arrólszámolt be, hogy a Samsungnak sikerült a Magnetoresistive Random Access Memory (MRAM) technológiát úgy továbbfejlesztenie, hogy egyetlen chipben tudta integrálni a processzort, a RAM-ot és a flashmemóriát. A dél-koreai konszern mérnökei lehetővé tették, hogy a különböző számításokat a memóriaarchitektúrában lehessen elvégezni. Mindez magas fokú adatfeldolgozási hatékonyságot biztosíthat az olyan feladatok elvégzésekor, amelyeknél viszonylag egyszerű számítási műveletekkel kell nagy adatmennyiségeket feldolgozni. Elkerülhetővé válik ugyanis, hogy az információkat az adattárolóból a memóriába, majd onnan a processzorba és vissza kelljen továbbítani. Ezáltal rengeteg időt és energiát lehet megtakarítani.

Az elsődleges felhasználási terület a mesterséges intelligencia rendszerek képzése lehet, mert ott a hatalmas adatmennyiségeket statisztikai eljárások segítségével kell kielemezni azért, hogy a különböző algoritmusoknak megtanítsák a szükséges mintákat. A kisebb MRAM-egységekkel a kézzel írt számok esetében sikerült 98, míg az arcfelismerés esetében 93 százalékos felismerési pontosságot elérni valós időben. A Samsung mérnökei hangsúlyozták, hogy ezek az arányok az első generációs architektúrákra vonatkoztak és optimisták voltak abban a tekintetben, hogy a chipek teljesítményén még sikerül jelentős mértékben javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Roviden szolva csinaltak egy MRAM alapu 64x64-es CNNA chipet CMOS technologiaval. Sima bipolaris tranzisztor alapu megoldasa hasonlo meretben mar tobb mint 20 eve volt meg a SZTAKInak is. (A Leon Chua - Roska Tamas fele CNNA chip.) Ez kb. ugyanaz csak pepitaban. Alapvetoen az architektura tokeletes egeszen addig amig 64x64-es kepeken akarunk analog muveletek segitsegevel egyszeru szamitasokat vegezni. 3x3-as al matrixok segitsegevel. Nagyon hasznos, de nagyon limitalt felhasznalasi terulet, raadasul az analog feldolgozas zaja miatt pontatlan (nem determinisztikus, ahany futas annyi picit eltero eredmeny).

    ps: A cikkben emlitik megoldott problemakent az MRAM cellak alacsony ellenallasa miatti magas zajt es nagy aramfelvetelt. Normal digitalis uzemben az alacsony ellenallas FET tranzisztorok gate-jere kapcsolva pont elonyos, mivel noveli a mukodesi sebesseget es az idobeli aramkorlat maganak a gate-nek az alacsony kapacitasa.