Gyurkity Péter

Nem hisz a VR-headsetekben a PlayStation alkotója

Az eredeti csapat egyik legfontosabb tagja a metaverzumot is inkább idegesítőnek tartja.

A Sony háza táján nemrég jelent meg a hír, miszerint a japán cég folytatja a PS4 gyártását, eközben azonban a PlayStation VR2 is bemutatkozott. Most az eredeti konzol fejlesztőcsapatának egyik fontos tagja nyilatkozott az új trendről, amely számára inkább idegesítő, ő nem látja ebben a komoly előrelépést, annak lehetőségét.

Ken Kutaragi, aki annak idején a PS-család első három tagjának kialakításában jelentős szerepet játszott, a napokban a Bloombergnek adott interjúban fejtette ki saját véleményét, egyszerre említve meg mind a VR-headsetek piacát, mind pedig a hamar divatossá vált metaverzum területét. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a valóságban eltöltött idő mindenki számára nagyon fontos (kellene, hogy legyen), a metaverzum viszont, amelynek koncepcióját a Facebook mellett olyan óriások is felkarolták, mint a Google és az Apple, tulajdonképpen kvázi-valóságot hoz létre a virtuális térben. Ennek köszönhetően saját, igencsak részletes és valósághűen mozgó avatárunk lesz jelen a különböző találkozók alatt, ami szerinte nem sokban különbözik az annak idején népszerű, névtelenséget biztosító üzenőfalaktól.

A virtuális valóságra alapozó headset, mint amilyen a Sony saját VR és VR2 terméke is, Kutaragi véleménye szerint inkább idegesítő, mintsem szórakoztató, nem véletlen, hogy a 71 éves szakember már nem ezen a területen dolgozik. Saját cége, az Ascent Robotics, nevének megfelelően robotokat fejleszt, amelyek a megszokottnál kisebb és agilisebb kivitelben dolgozhatnának számos eltérő feladaton, vagyis nem a gyártósoroknál jelenleg alkalmazott példányokat követnék, egyetlen, számukra meghatározott műveletre fókuszálva. Az általuk fejlesztett technológia lehetővé tenné a valós fizikai objektumok átalakítását számítógépes adatsorrá, ami a jövőben a logisztikai és kiskereskedelmi cégeknél jöhet majd jól, elsősorban az emberi munkaerő leváltásában.

Kutaragi szavai persze nem igazán hatják meg a nagy IT-óriásokat, ők az elkövetkező években komoly összegeket költenek majd a metaverzum kialakítására és annak népszerűsítésére, meglátjuk, milyen eredménnyel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)