Gyurkity Péter

30 e-autóval készül a Toyota

A kései váltás után most nagyon komolyan gondolják a terjeszkedést.

A Toyota kapcsán hosszú évekig nem olvashattunk komoly stratégiai váltásról, a hibridek mellett ugyanis nem rántották le a leplet egy tisztán elektromos modellről. A helyzet most változik, legutóbb arról írtunk, hogy a cég egyértelműen az elektromobilitás felé fordul, most pedig összesen 30 eltérő modellt, azok megjelenését vetítik előre.

A szegmenst uraló japán gyártó a napokban jelentette be a vezetés főbb elképzeléseit, amelyek az évtized végéig, illetve a 2035-ig terjedő időszakra vonatkoznak. A cég elnöke, Akio Toyoda, kiemelte, hogy az évtized végéig, vagyis 2030-ig összesen 30 eltérő, tisztán elektromos modellt mutatnak majd be, az időszak végén pedig már évente 3,5 millió e-autót értékesítenének, ami jól jelzi az ambíciók meglétét. Eközben a karbonsemleges jellegen is komolyan dolgoznak majd, 2035-re ugyanis már a saját üzemekben is elérnék a most kitűzött célt, vagyis a gyártási folyamat során is megtalálnák a sokak által (egyelőre inkább csak szavakban) tervezett ideális egyensúlyt. Megtudtuk azt is, hogy már hosszú évek óta dolgoznak a saját akkumulátorokon, a szeptemberi bejelentésben megemlített 1,5 billió jenes befektetés összegét pedig kereken 2 billióra növelik.

A jelenlegi helyzet kapcsán a cégvezető elmondta, hogy több mint 100 hagyományos, belsőégésű, hibrid, illetve üzemanyagcellás változatot kínálnak több mint 170 országban. Ezekhez csatlakozik a Lexus 30-nál is több hasonló megoldása, amelyeket nagyjából 90 országban kínálnak a vásárlóknak, az évtized végéig terjedő időszakban azonban drasztikusan megváltoznak majd a körülmények, ugyanis ez utóbbi márka addigra Észak-Amerikában, Európában, valamint Kínában már évente 1 millió elektromos járművet értékesíthet, 5 évvel később pedig már a teljes kínálat ilyen fejlesztésekből állna össze, vagyis 2035-re teljesen kisöpörnék a hagyományos autókat.

Meglátjuk, a hatalmas gyártó milyen gyorsan tudja majd megvalósítani a jelenlegi elképzeléseket, az biztos, hogy a területen jelen lévő szereplők dolga ezzel alaposan megnehezül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!