Berta Sándor

Évekig elhúzódhat a chiphiány

Most úgy tűnik, hogy még több esztendő is eltelhet addig, amíg a helyzet normalizálódik.

Januárban a chiphiány miatt több autógyártó leállította a szalagjait. A probléma később éreztette a hatását a szórakoztató elektronika területén is, szállítási problémákat és áremelkedéseket okozott. Pat Gelsinger, az Intel vezetője a nyáron arról beszélt, hogy a helyzet hosszú ideig tarthat. Chuck Robbins, a Cisco első embere arra számított, hogy a globális chiphiány legkorábban 2022 elejére fog mérséklődni, míg Tom Caulfield, a GlobalFoundries vezetője úgy vélte, hogy a probléma 2023-ra szűnhet meg. A Roland Berger tanácsadócég a Steering through the semiconductor crisis. A sustained structural disruption requires strategic responses by the automotive industry című anyagában most rámutatott, hogy a mostani chiphiány nem fog jövőre megszűnni, hanem több évig elhúzódhat. A legnagyobb probléma a régebbi, 1990-es és 2000-es évekből származó lapkák területén van, az új gyártási kapacitások azonban az újabb generációs chipek készítéséhez épülnek ki.

Michael Alexander, a Roland Berger partnere kiemelte, hogy a kínálat és a kereslet közötti különbség folyamatosan nő és belátható időn belül nem lehet a helyzet javulására számítani. A hiánynak strukturális okai vannak, ugyanis a szállítói lánc a jelenlegi helyzetében nem megfelelően van kialakítva. A már bejelentett kapacitásbővítések nem elegendők a keresletnek megfelelő chipmennyiség előállítására. 2020-hoz képest 2022-re évi 17 százalékkal nő a chipkereslet, eközben a gyártási kapacitás csak évi 6 százalékkal bővül. A mostani üzemek 97 százalékos kihasználtsággal működnek, így a gyártás alig bővíthető.

Thomas Kirschtein, a Ronald Berger képviselője hangsúlyozta, hogy az OEM-gyártóknak és a beszállítóknak hosszú távon módosítaniuk kell a chipdizájn-filozófiájukat azért, hogy lépést tudjanak tartani a félvezetőipar dinamikus kapacitásváltozásaival. A krízis leküzdéséhez stratégiai intézkedésekre van szükség.


Jobbra az Intel vezetője, Pat Gelsinger, balra a maláj kereskedelmi és ipari miniszter, Mohamed Azmin Ali

Az Intel vezetője, Pat Gelsinger 2023-ig tartó chiphiánnyal számol és szintén egyáltalán nem bízik a helyzet gyors rendeződésében. A menedzser a Nikkei Asia hírportálnak azt hangsúlyozta, hogy a félvezetőhiány meglehetősen jelentős. Mindez azért is érdekes, mert a félvezetőipar a koronavírus-járvány előtt évente körülbelül 5 százalékkal nőtt. A pandémia hatására viszont jelentős mértékben visszaesett a termelés, az év elejére megvalósult a chiphiány.

Az Intel vezetője a konszern malajziai üzemét látogatta meg és ekkor nyilatkozott az oldalnak. Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány éveiben a beszállítói láncok összezuhantak. A gyártói lemaradás ráadásul egyre súlyosabb, a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest például a chipek és a félvezetők iránt kereslet ugrásszerűen, 20 százalékkal nőtt. Kialakult egy "forgalmi dugó", a gyártók nem tudják a megrendelt termékeket a megfelelő üzemben leszállítani a vásárlóknak.

Gelsinger a malajziai látogatásakor bejelentette, hogy összesen 7,1 milliárd dollárt fektetnek be a meglévő gyár fejlesztésébe és a termelőkapacitás bővítésébe, illetve egy új létesítmény létrehozásába. Az utóbbival kapcsolatban összesen 4000 új munkahely jön majd létre, többek között a chipek tokozását is teljes mértékben oda helyeznék ki. A tokozásnál a termékeket vagy az alaplapokra forrasztják vagy dobozolják. Mind a két esetben figyelembe veszik természetesen az alaplapok elrendezését. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egy ilyen tokozóüzem felépítése évekig tart. A menedzser szerint egyszerűen időre van szükség a kapacitások kiépítésére és a keresletcsúcsokra való reagálásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #8
  "Az meg,hogy a TSMC hülye volt és évtizedek óta ül a problémán megint csak inkább egy jól kitalált forgatókönyv, vagy biztos mindenki elhiszi azt is,hogy a sok okoska tudós meg marketinges meg mérnök, fejlesztő és piacvezető csak ült a fenekén és hirtelen egyik napról a másikra jelentkezett ez a dolog."

  A TSMC az egyetlen ceg (talan meg a Samsung van valamennyire a nyomaban) ami nem ult a probleman, olyan utemben bovitenek, ahogy csak tudnak. A fo problemajuk a tokebevonasi kepesseguk, mivel a kinai katonai fenyegetes akadalyozza a tokebevonast. Az intel ult tul sokaig a hatso reszen es lemaradtak. Plusz a kinai kiszervezesek alavagtak a nyugati ipari cegeknek, amikor problema eseten hirtelen hatulra kerultek a legkisebb kinai belfoldi ceggel szemben is az ellatasi rangsorban.

  Kina reszerol Tajvan fenyegetese nem csak az osi nemzeti teruletek egyesiteserol szol, hanem a nyugati ipar terdre kenyszeriteserol is. Koszonhetoen annak, hogy a nyugati cegek lustasaganak koszonhetoen mar csak Koreaban es Tajvanon van modern gyartasi kapacitas. Az USA jelenleg nem tud beruhazni, az EU pedig nem akar, mas meg szoba se johet. (Japan meg probalkozott par eve, de nemreg feladtak, se technologiajuk, se tokejuk nincs mar hozza.)
 • Agyturbinikusz #7
  Fogalma sincs, valahol ki kell jönnie az elfojtott agressziónak.
 • dyra #6
  te ezt mire írtad? Olvastad a cikket amúgy?
 • robicarlos6 #5
  A chipgyár nem igen keres többet csak a bányászok akikhez mennek a cuccok + a boltok amiket 3x áron adnak el mint amennyiért beszereznek.
 • Relixo #4
  Ilyen-olyan, szir-sz@r kripto pénzeket és az ingyen élő bányász véglényeket kéne betiltani és mindjárt lenne itt tonna szám chip... nemhogy hiány hanem többlet lenne!
  A "PoS" meg Eth 2.0 hülyeségeket meg el ne higgye már senki ha netán még valaki abba bízik,hogy az majd megoldja a szituációt az várhatja mint a valódi mikulást. :D
  Valószínű,hogy a sok milliós/milliárdos gpu bányász cuccokkal rendelkezők majd egyszer csak leállnak a kripto pénzek bányászatával egyik napról a másikra és feladják az egész tevékenységet...ahhaa, okéééé! :P
  Sokkal valószínűbb,hogy új kripto pénzre szívják majd rá magukat és annyi, folytatják tovább. Hiszen ennek sose lesz vége.
  Az meg,hogy a TSMC hülye volt és évtizedek óta ül a problémán megint csak inkább egy jól kitalált forgatókönyv, vagy biztos mindenki elhiszi azt is,hogy a sok okoska tudós meg marketinges meg mérnök, fejlesztő és piacvezető csak ült a fenekén és hirtelen egyik napról a másikra jelentkezett ez a dolog. :)) (megsúgom 2017-2018-ba is lezajlott már ez a kripto bumm és azt megelőzőleg is és azt megelőzőleg is és így tovább)
  Amíg lehet ezt elfogják nyújtani a végtelenségig... talán 2024 környékén lesz valami előrelépés itt addig ne nagyon várja senki persze lehet hinni a jézuskába. :P
 • dyra #3
  IPAR 4.0 miatt van ez. Brutális mennyiségű informatikai eszközt kell gyártani. És akkor még az átalakuló autóipar vagy az okos otthonok meg sem lettek említve. De nem is kell kiemelni semmi az élet minden területe átalakul. Mindenhol ott lesz az informatika eszméletlen mennyiségű chipre lesz szükség. Egyik nagy gazdasági térség sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne rendelkezzen ilyen gyárakkal. Stratégiai fontosságú vált a dolog. Szóval az európai vezetőknek és lépni kell akár állami beavatkozással de chipgyárak kellenek az UNIÓ területére.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2021.12.24. 12:00:22
 • kvp #2
  Nem, a kinaiak jottek ra, hogy igy ki lehet vereztetni a konkurenciat. Igy ha nem szedi ossze magat a vilag tobbi resze (valahogy), akkor csak Kinaban (+Tajvanon, meg Del-Koreaban) marad ertekelheto felvezetogyartasi kapacitas.

  A kinai allam arra is rajott, hogy nem csak a felvezetoiparban tudnak tarolni, hanem az osszes raepulo iparagban a kinai cegek kerulhetnek kvazi monopol helyzetbe. (tehat az autoiparban es a tobbi, eddig reszben nyugaton maradt technologiai iparagban is) A vilag tobbi resze meg kapkod es probalna fuggetlenedni Kinatol, de nagyon nehezen es lassan megy, ha egyaltalan van meg ra idejuk es tokejuk.
 • Timbu #1
  Csak nem rájöttek, hogy így többet lehet keresni?