Berta Sándor

Chipgyárakat épít a Texas Instruments és a TSMC

A cégek fel akarnak készülni a jövő kihívásaira.

A Texas Instruments (TI) sajtóközleményében bejelentette, hogy négy új chipgyártó létesítményt hoz létre és a projektbe akár 30 milliárd dollárt is kész befektetni. Az új üzemek ugyanakkor csak több esztendő múlva kezdhetik el a termelést, ezért a társaság a meglévő gyáraiba is beruház, illetve azok is fejlesztve lesznek.

Az ismertetett tervek alapján a TI két új létesítményt már jövőre felépít a texasi Sherman területén és emellett további két üzem létrehozását tervezi ugyanott, ha szükséges. A leendő gyárak várhatóan legkorábban 2025-től állíthatnak elő majd 300 nanométeres eljárással készített chipeket. Ez a jelenlegi chiphiány enyhítésére már túl késői időpont lesz, ezért a vállalat más elképzeléseket is bemutatott. Az RFAB1 és a közeljövőben befejezendő RFAB2 2022-től a jelenleginél több chipet fog szállítani, míg a nemrég a Microntól megvásárolt Lehiben lévő létesítmény csupán 2023-tól fog rendelkezésre állni. Mindez azt jelenti, hogy ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Texas Instruments minden esztendőben bővíteni tudja a chipgyártási kapacitását.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) sem pihen, 2024-re készülhet el az új japán gyáruk körülbelül 7 milliárd dollárért a Kyushu szigetén található Kumamotóban. Ezt a Sonyval közösen építik, de a japán kormány a beruházás 50 százalékát finanszírozza. A szükséges összeget a költségvetésben elkülönítették, erre Fumio Kishida miniszterelnök adott utasítást. A kormányzati segítség feltétele volt azonban, hogy az új létesítmény elsősorban a japán ügyfeleket lássa el és abban mindenekelőtt japánokat kell foglalkoztatni.

A TSMC most a sajtóközleményében jelentette be, hogy a projekt miatt újonnan alapított, Japan Advanced Semiconductor Manufacturing, Inc. (JASM) nevű leányvállalat 80 százalékban az ő tulajdonában lesz, míg a Sony tulajdonrésze kevesebb, mint 20 százalékot tesz majd ki. Az új üzem építése 2022-ben kezdődhet el és 2024-ig fog tartani. A gyárban 22 és 28 nanométeres gyártási eljárással készülhetnek majd a számos területen alkalmazható kis méretű chipek, mikrovezérlők és szenzorok. Az új létesítményben havonta akár 45 000 darab 300 mm-es szilíciumostyát készíthetnek majd és várhatóan 1500 ember fog dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #5
    Ő éppen nem a chipgyártókat, hanem inkább az általad említetteket "ostorozza".
  • Cat #4
    Ez egy nyílt, versengő piac, sok szereplővel, rengeteg befektetővel. A cégvezetőknek a nyereség számít, eddig pedig nagyon marginális volt a haszon eszméletlen befektetési költségek mellett.

    Senki nem akadályozott abban senkit, hogy dollármilliárdokat beletolva létrehozzon saját chipgyárat, illetve pontosabban részesedést vásároljon a jelenlegi chipgyártókban (tsmc, samsung, infineon, intel, micron stb.) és ezáltal rávegye őket arra, hogy bővítsenek. Eddig nem érte meg, most már igen. Hogy emiatt a késlekedés miatt más szektorok (autógyártás, stb.) szív? Ahhoz mi köze a TSMC-nek? Semmi.

    Miért nem a többi szektor szereplőit, cégvezetőit ostorozza mindenki, hogy nem biztosították maguknak előre az alapanyagokat? Ha egy Apple bevezet egy új terméket, már évekre előre gyárakat épít(tet) Kínában, vagy betársul másokhoz, hogy azok ellássák őt a szükséges mennyiséggel. A Volkswagen vagy a BMW miért szarta le ezt?
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2021.11.20. 15:13:39
  • Sir Cryalot #3
    Ez az egész cikk autós meg embedded cucc , gpu-kra ezek magasról szarnak , 7nm -nek közelébe nem akar merészkedni senki mert az EUV mindig is lutri volt meg most is az és jólteszi aki kivár hátha lesz működőképes atomnyaláb cucc az meg helyből köröz mindent meg addigra az EUV is kevésbé lutri.
  • Relixo #2
    "Az új üzem építése 2022-ben kezdődhet el és 2024-ig fog tartani."
    Ahha, oké... ezzel akkor már most elkéstek! :D
    A sok állítólag igen okos tudós/elemző/multi cég stb. nem látta ezt előre ? Hagyjuk már... ez egy újabb kifogás amivel megint jó sokan zsebre raknak súlyos milliárdokat dollárban. Ez egy jól kitalált és előre meghatározott terv része, ahogy a mostani chip hiányként emlegetett nevetséges helyzet is.

    Mivel a gpu hiánynál már évről-évre a kripto pénzek megjelenése óta(ami szintén nem ma volt!) ez megmutatkozott már ki az a hülye aki elhiszi,hogy erre senki nem gondolt?! Gamerként már látom kb 8 éve ,hogy minden fórumon ezért sírtak,hogy csináljanak többet, gyártsanak többet és akkor nem lenne ez a hullámvasút az árban, pedig akkor még csak a gpu-kat fenyegette ez a helyzet. Jól látható volt már akkor ,hogy ez tovább terjed minden szektorra.
    Úgyhogy azt a felső 1%-t kéne elővenni azt kirángatni az utcára akik ezt kivitelezték és most röhögnek a markukba. Elon Musk se véletlen meg hobbiból rángatja a bitcoin értékét a piacon és ez csak egy példa... Undorító kapzsiság van emögött is mint minden mögött semmi más.
  • Sequoyah #1
    Nem is a chiphiany a fontos itt, hanem komoly esely van ra, hogy Kina haborut indit hogy eroszakkal elfoglalja Taiwant, szoval jelenleg igen kockazatos a vilag chipgyartasanak jelentos reszet ott tartani...

    A mostani chiphiany csak arra volt jo, hogy rajojjenek, erdemes egy kis premiumot fizetni azert, hogy dragabb orszagokba diverzifikaljak ezt az ipart. Biztos lehet centeket sporolni azon hogy egy nagy gyarban keszul minden chip, de barmilyen valsag eseten kamatostul kell ezt visszafizetni.