• kvp
    #8
    "Az meg,hogy a TSMC hülye volt és évtizedek óta ül a problémán megint csak inkább egy jól kitalált forgatókönyv, vagy biztos mindenki elhiszi azt is,hogy a sok okoska tudós meg marketinges meg mérnök, fejlesztő és piacvezető csak ült a fenekén és hirtelen egyik napról a másikra jelentkezett ez a dolog."

    A TSMC az egyetlen ceg (talan meg a Samsung van valamennyire a nyomaban) ami nem ult a probleman, olyan utemben bovitenek, ahogy csak tudnak. A fo problemajuk a tokebevonasi kepesseguk, mivel a kinai katonai fenyegetes akadalyozza a tokebevonast. Az intel ult tul sokaig a hatso reszen es lemaradtak. Plusz a kinai kiszervezesek alavagtak a nyugati ipari cegeknek, amikor problema eseten hirtelen hatulra kerultek a legkisebb kinai belfoldi ceggel szemben is az ellatasi rangsorban.

    Kina reszerol Tajvan fenyegetese nem csak az osi nemzeti teruletek egyesiteserol szol, hanem a nyugati ipar terdre kenyszeriteserol is. Koszonhetoen annak, hogy a nyugati cegek lustasaganak koszonhetoen mar csak Koreaban es Tajvanon van modern gyartasi kapacitas. Az USA jelenleg nem tud beruhazni, az EU pedig nem akar, mas meg szoba se johet. (Japan meg probalkozott par eve, de nemreg feladtak, se technologiajuk, se tokejuk nincs mar hozza.)