Gyurkity Péter

3,6 milliárd éve indult el a tektonikus mozgás

Erre utalnak az ősi kristályok, amelyek révén évmilliárdokat mehetünk vissza múltba.

A Föld történetével kapcsolatban fontos részletnek számít a kéreg fokozatos megszilárdulása, valamint a tektonikus mozgás elindulása, ezen aktivitás hozta ugyanis létre az általunk ismert világot, amely egyedülinek számít a Naprendszerben. Most egy friss kutatás világít rá az aktivitás korai fázisára, amely jó eséllyel a kezdőpontot jelzi számunkra.

A szakemberek számára komoly gondot jelent, hogy az óriási időbeli távolság miatt nagyon kevés maradványra bukkanunk, amelyek ebből a korból származnak. Ideális jelöltnek számítanak ezen a téren a cirkonok, amelyek apró kristályok formájában maradtak ránk, megőrizve a korábbi időszakok viszonyaira utaló jellemzőket. A Smithsonian's National Museum of Natural History munkatársai a napokban tették közzé friss tanulmányaik eredményeit, amelyek arra utalnak, hogy nagyjából 3,6 milliárd évvel ezelőtt indult el a tektonikus mozgás, amit az emberi hajszálnál alig vastagabb kristályok részletes vizsgálatával állapítottak meg. A nyugat-ausztráliai Jack Hills területén kinyert, nagyjából a tenyérbe illeszkedő kődarabok, valamint az ezen darabok által tartalmazott kristályok nyújtották a fenti eredményt, ami némileg konkrétabb választ biztosított számukra.

Az általuk megvizsgált 15 különböző kődarabot lézerrel bombázták, kinyerték belőlük az áhított kristályokat, majd pedig tömegspektrometriai analízissel megállapították ezek kémiai összetételét. Az urántartalom révén a hozzávetőleges kort határozták meg, ez egyes példányoknál elérte a 4,3 milliárd évet (vagyis akkor maga a Föld is mindössze 200 millió éves volt), míg az alumínium koncentrációjának megemelkedése azt mutatta meg, hogy mikor indult be a mozgás, ennek növekedése ugyanis azt jelzi, hogy ezen kődarabok nagyobb mélységben olvadtak meg, tehát a kéreg akkor már vastagabb, hűvösebb és szilárdabb volt. A tektonikus mozgás elindulása ennek alapján nagyjából 3,6 milliárd évvel ezelőtt következett be, bár ez nyilván még mindig nem jelenti a végleges választ a kérdésre.

A teljes anyag a Geochemical Perspective Letters oldalán, annak május 14-i számában megtalálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #3
  Nem feltétlenül.
  A Vénuszon elvileg most sincs.
 • Mertos #2
  "3,6 milliárd éve indult el a tektonikus mozgás"
  Nagyjából ez az információ hiányzott az életemből, de hogy miért pont 3,6 miért nem 3,5 esetleg 3,7? Ez vajon hogy jött ki?
 • VolJin #1
  Szerintem annak az első pillanattól lennie kell.
  Max ez a legrégebbi, amire bizonyíték van,,,