Gyurkity Péter

A Föld ütközése vezetett el az élet megjelenéséhez

Kutatók szerint az ehhez szükséges elemeket egy másik bolygó szolgáltatta.

Az élet Földön való megjelenése, valamint a Hold kialakulásának valószínű menetrendje hosszú ideje foglalkoztatja a területtel foglalkozó szakembereket, itt még mindig több lehetséges alternatíva között választhatnak a magyarázatot keresők. Egy kutatócsoport állítása szerint most sikerült összeállítani a csaknem teljes választ, amely megoldást nyújt a főbb kérdésekre.

Az általuk közzétett bejelentésben arról olvashatunk, hogy több lehetséges szcenáriót futtattak le, a számítógépes modellek közül pedig végül azt választották ki, amely a lehető legtöbb szempontból teljes megoldásnak tűnt. A munka kezdetén még nem volt világos számukra, hogy az élet megjelenéséhez szükséges kémiai elemek pontosan milyen forrásból származtak, ezeket vajon komoly meteorzáporok, vagy netán egy másik bolygóval való ütközés szolgáltatta, a modellek lefuttatásával, azok összevetéséből és az ebből levont következtetésekből azonban az derült ki, hogy a legvalószínűbb „tettes” egy Marshoz fogható méretű, kénben nagyon gazdag bolygó volt, amely több milliárd évvel ezelőtt ütközött a Földdel, ezzel biztosítva a fontosabb elemeket, valamint a Hold létrejöttéhez szükséges anyagot (törmeléket).

Az eddigi eredmény alapján fogalmazzák meg véleményüket, miszerint a 4,4 milliárd évvel ezelőtt bekövetkezett ütközés révén kapta meg a Föld a nagyobb mennyiségű szenet, nitrogént, valamint az egyéb hozzávalókat, amelyek a Naprendszer belső régiójában elhelyezkedő bolygók belsejéből többnyire hiányoznak. A meglehetősen volatilis elemek egy olyan bolygóról származnak tehát, amely a Marshoz hasonló méretű lehetett, magjában pedig nagy mennyiségű kén állt rendelkezésre, az ütközés pedig nemcsak az említett elemeket „adta át” a Földnek, de egyben kiszakított egy kellően nagy darabot ahhoz, hogy végül ebből összeálljon a Hold, ahogy azt ma ismerjük. Ez adta meg a kezdőlökést az élet megjelenéséhez, amelynek további fejlődése ezután nagyjából a ma is ismert menetrend szerint ment végbe, bár azt érdemes kihangsúlyozni, hogy itt sem ismerünk minden részletet.

Az izotóp-lenyomatok, a szén és nitrogén aránya, valamint a szén, nitrogén és kén mennyisége a korai, primitív kéregben (Bulk Silicate Earth) egyaránt alátámasztják ezt a következtetést, ami viszont arra utal, hogy az élet nagyobb eséllyel jelenhet meg ilyen és hasonló ütközések eredményeként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #23
  Öreg a te apád tudod micsodája...
 • Archenemy #22
  Öreg előbb talán a kábeldob működését értsed meg, majd utána próbálkozhatsz a vallással :D Ecsém, milyen emberek vannak.
 • Archenemy #21
  Baszki, komolyan nem érted? A szonda viszi magával, miözben ereszkedik, az ÖSSZES kábelt egy tekercsen. A szonda, ahogy ereszkedik, tekeri le magáról a kábelt. A kábelt aztán már hiába fogja meg a jég, a kábel nem kell hogy mozogjon, mert a szonda, ahogy ereszkedik, tekeri le magáról. Tényleg ennyire bonyolult?

 • Sequoyah #20
  Nem az hogy baromsag, csak annyira trivialis, hogy semmit nem tesz hozza a tudashoz.
  Ezzel az erovel azt is mondhatjuk hogy a big bang atta a kezdolokest. Vegulis igaz, de mivel a big bang adta meg MINDENHEZ a kezdolokest, jo lenne egy kicsit specifikusabbnak lenni:)

  Az egykor ertekes magyar kozoktatas alakulasarol pedig annyit, hogy egyre tobb kollegam USA-ba koltozteti a csaladot, mert ott jobb kozoktatast kap a gyerek... Pedig USA nem epp az eros kozoktatasarol hires:)
  Es ezen kollegaim utolag is elegedettek a dontesukkel...
 • TokraFan #19
  ? De ha a kábelt valahol leszorítod, akkor már aligha...Itt a jég lesz a fogó...
 • morguldae #18
  "Ez adta meg a kezdőlökést az élet megjelenéséhez..." - ja, biztos ez...bruhaha...
 • defiant9 #17
  A porszívót is tudja folyamatosan ereszteni a felcsévélt kábelét.
 • TokraFan #16
  Most lehet, hogy nem értelek, de ha a kábelre ráfagy a jég, akkor a fej nem tud tovább haladni hiába olvasztja maga előtt/alatt a jeget, hiszen a kábel megofgja mert az már nem tud tovább haladni.
 • TokraFan #15
  "Ertelmesebb gyerekek mar az altalanos iskolaban megtanultak,"

  Ja, főleg, mióta a hittant becitálták az iskolákba...Azóta inkább azt tanulják meg, hogy a rőtszakállú varázspálcás legyintésére keletkezett itt minden, 6 nap alatt. Bár vannak értelmesebbek akik hasukat fogva röhögnek ezen a baromságon, de sajnos elég sok megeszi ezt a zagyvaságot...
 • ostoros #14
  Én is ezt írtam először, de aztán eszembe jutott, hogy ha a szondán van a kábel, akkor csak a kábel dobját kell fűteni, és nem probléma ha befagy mögötte, a kábelnek mindegy amíg a felszíni egységbe be van kötve.