Gyurkity Péter

A vírus miatt lanyhult a Föld mozgása

Ez pedig segít a szakembereknek a kisebb rengések pontosabb felmérésében.

A koronavírus terjedése kapcsán már több érdekes hírről beszámolhattunk az elmúlt hetekben, itt többek között szó esett arról, hogy Mars-küldetés is csúszik a járvány miatt, de kiderült az is, hogy jókora visszaesésre számíthatunk az okostelefonok piacán. Eközben a szeizmológusok sem pihennek, a napokban például közölték, hogy lecsökkent a Föld rengésének, a kéreg vibrálásának üteme, ami a szigorú intézkedések eredménye.

A Nature magazin oldalán jelent meg a hosszabb írás, amely elsősorban a NOAA Infrasonics Network néven futó érzékelőhálózatának egyes állomásaira, illetve leginkább a brüsszeli megfigyelőpont adataira épül. Eszerint a szigorú korlátozások, az otthonmaradásra buzdítás, valamint az ennek következtében előállt helyzet a felelős a szeizmikus „zaj” jelentős mértékű csökkenéséért, amely ezen adatokból, valamint az azok alapján felvázolt grafikonból nagyon jól kirajzolódik. Mivel a közlekedés nagymértékben hozzájárul az említett vibráláshoz, ennek visszaszorítása egyben a zaj csökkenéséhez vezetett, ezzel pedig könnyebbé vált azon szakemberek munkája, akik a kisebb rengéseket, a vulkanikus aktivitást, valamint az egyéb természetes eredetű jelenségeket kutatják.

Bár egyes lapok ezt úgy jellemzik, hogy gyakorlatilag leállt a Föld vibrálása, ez kisebb túlzásnak mondható, annyit azonban kijelenthetünk, hogy jelentős mértékben módosult otthonunk állandó jellegű mozgása. Egyes kutatók abban reménykednek, hogy mindez a közeljövőben alaposabb, még pontosabb mérési eredményekhez vezethet, bár azt még senki nem tudja, hogy a korlátozásokat meddig kell majd fenntartani. Brüsszel városa (és annak környéke) esetében 30-50 százalék közötti mértékre teszik a zaj csökkenését, ami március közepétől jól kimutatható, hiszen akkor vezették be a korlátozó intézkedéseket. A Föld persze ettől még vidáman „kileng”, ennek mértéke azonban lecsökkent, március 27-től kezdve pedig még egyértelműbben kirajzolódott a változás, ami szintén szépen látszik a mellékelt ábrán.

Ehhez hozzáteszik, hogy más kutatók Los Angeles és London esetében is hasonló módosulást látnak, ami az elkövetkező hetekben minden bizonnyal velünk marad, hiszen bár a vírus terjedése április első hetében lassulni látszik, messze vagyunk azonban még a lecsengéstől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!