Berta Sándor

Nem dolgozhatja fel a WhatsApptól érkező személyes adatokat a Facebook

Az ügyben a közeljövőben akár európai tilalom is jöhet.

A hamburgi és szövetségi adatvédelmi és információszabadsági biztos, Dr. Johannes Caspar megtiltotta a Facebooknak, hogy saját célokra feldolgozza a WhatsApp rendszeréből származó személyes adatokat. Caspar a tilalmat egy sürgősségi eljárás keretében hirdette ki és az három hónapig érvényes.

A döntés hátterében az áll, hogy a WhatsApp az év elején egy vitatott frissítést jelentetett meg, amely módosította a platform adatvédelmi szabályzatát és amelyet a felhasználóknak május 15-ig kellett volna elfogadniuk. A módosításnak köszönhetően az érintettek személyes adatai a Facebook tulajdonába kerültek. volna Aki nem fogadta volna el a megváltoztatott adatvédelmi szabályzatot, az nem használhatta volna tovább a szolgáltatást. A májusi határidőt végül kitolták és a platform arról is lemondott, hogy a változtatást el nem fogadó személyek csak egy korlátozott változatot használhassanak.

Az adatvédelmi biztos azért indított hivatalból vizsgálatot, mert úgy ítélte meg, hogy a frissítés sértheti a 2018. május 25. óta hatályos európai uniós általános adatvédelmi rendeletet (GDPR), egyúttal az esetet továbbította az Európai Adatvédelmi Bizottságnak azért, hogy európai szinten is döntés szülessen. Caspar hivatala rámutatott, hogy a módosítással a Facebook tömegesen készíthet felhasználói profilokat. A negatívumok mellett vannak pozitívumok is, például, hogy a vállalatoknak lehetőségük nyílik chatelni vagy telefonálni a WhatsAppon jelen lévő ügyfeleikkel. Azonban ezek a kapcsolati és profiladatok is átkerülnek a Facebookra.

Az AFP hírügynökség kérdésére válaszul a WhatsApp szóvivője közölte, hogy a döntés "félreértésen" alapul és nincs "törvényes alapja". Miután a felvetések tévesek, ezért a döntésnek nem lesz hatása a továbbra is elérhető frissítésre. A januári bejelentést követő 72 órában a Telegram rendszerében 25 millió, míg a Signaléban 7,5 millió új letöltést regisztráltak, s ezzel párhuzamosan a két cég felhasználótábora is jelentős mértékben nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  "Szvsz azt kellene törvénybe iktatni, hogy ne lehessen egy alkalmazás adatvédelmi szabályzatát úgy egyoldalúan módosítani, hogy az lazít az adatkezelés szigorán vagy hogy az adatokat másik fél számára elérhetővé teszi."

  Az europai szabalyozasban ez mar benne van. Az egyoldalu modositast csak akkor lehet meglepni, ha nem fogadhato el automatikusan, tehat torlik azokat a felhasznalokat akik nem fogadjak el (meg azokat is akik nem valaszolnak ra idoben). Ezzel innentol gyakorlatilag csak labonloni tudja magat egy ceg. Az EU-s dontes most azt erositette meg, hogy ha nem torolnek mindenkit teljesen a rendszerbol akik nem mondtak konkretan igent, akkor nem hasznalhatjak fel az adatokat azoknal sem akik viszont igent mondtak ra. Igy most a facebook vagy kirugja maga alol a samlit es torli a felhasznaloit vagy visszavonyja az uj adatvedelemi szabalyait es akkor meg penze nem lesz belole.

  Az online regisztraciohoz es mukodeshez viszont joguk van, mint ahogy nem lehet kotelezove tenni az sg.hu eseten sem az offline mukodest, mert egyszeruen nem oldhato meg. Offline alkalmazasoknal pedig elore meg kell adni, hogy ker-e majd regisztraciot.

  Igazabol az EU nagyon jol korulbastyazta az egesz adatvedelmi problemat, mivel nincs olyan europai ceg amit ez barmilyen modon zavarna. Egyszeruen az online vilagban az EU csak piac, de mar nincsennek europai kozossegi oldalak.
 • asgh #1
  Szvsz azt kellene törvénybe iktatni, hogy ne lehessen egy alkalmazás adatvédelmi szabályzatát úgy egyoldalúan módosítani, hogy az lazít az adatkezelés szigorán vagy hogy az adatokat másik fél számára elérhetővé teszi. A "másik fél" fogalmába az alkalmazást felvásárló anyavállalat is beleértendő.
  Ugyanígy ne legyen lehetősége egy cégnek egy adott alkalmazás vagy eszköz használatba vételi jogát más, az eszköz vagy alkalmazás működőképességéhez nem nélkülözhetetlen online regisztrációhoz kötni. (Nem nélkülözhetetlen alatt értendő: nem licencet ellenőriz, vagy online tartalmat közvetít.)

  Így elkerülhetővé válhatna az a gyakorlat, hogy beetetéses módszerrel gyűjtsenek az adatlopásból élő cégek új ügyfeleket, értsd: felfuttatnak vagy felvásárolnak egy facebooktól független alkalmazást, majd amikor már ezer szálon függnek tőle a userek, hirtelen facebook regisztrációhoz kötik, vagy csak simán küldik az adatokat a facebooknak.