Berta Sándor

Ázsiában keresi a WhatsApp üzleti modelljét a Facebook

A társaság a lépéssel függetlenedne az amerikai piactól.

A Gojek nevű indonéz közlekedési szolgáltató munkatársai utasokat visznek az úti céljaikhoz, éttermek és utcai árusok ételeit szállítják ki, valamint kevesebb, mint egy óra alatt eljuttatják a különböző csomagokat a címzettekhez. A vállalkozás a legértékesebb helyi startup. A Facebook képviseletében most Matt Idema, a WhatsApp operatív üzletének vezetője bejelentette, hogy tulajdonrészt szereztek a vállalatban. A lépés mögött az áll, hogy a társaság így akar nyereséges üzleti modellt találni a WhatsApp nevű szolgáltatás számára. Az ázsiai országban a WhatsAppot több mint 100 millióan használják és ezzel globális viszonylatban az öt legnagyobb WhatsApp-piac egyikének számít. Azonban a Facebook globális bevételeinek csak a 17 százaléka származik a csendes-óceáni térségből.

Rövid időn belül ez már a második komoly tranzakció, amelyet a cég Ázsiában kötött. Április végén ugyanis 5,7 milliárd dollárért 10 százalékos tulajdonrészt szerzett a Reliance Industries Limited konglomerátum Jio Platforms Limited nevű mobil- és elektronikus kereskedelmi cégében. Mind a két üzlet esetében az a cél, hogy a WhatsApp legyen a központi információmegosztó platform az adott vállalkozás és annak ügyfelei között. Emellett azt remélik az amerikaiak, hogy profitálhatnak a Gojek rendkívül jó kapcsolatrendszeréből, amely több százezer éttermet és boltot ölel fel. Ezek az üzletek mopedtaxikkal küldik el a megrendelőiknek a különböző árucikkeket.

A Google, a szingapúri Temasek állami befektetési alap és a Bain tanácsadócég közös tanulmánya alapján Indonézia digitális gazdasága 2015 óta a négyszeresére, 40 milliárd dollárosra nőtt és a bevétele elérte a 40 milliárd dollárt. Az ország vállalatai már 2025-ben várhatóan 130 milliárd dolláros online bevételt könyvelhetnek majd el. A Facebook nagy reményeket fűz a WhatsApp Pay nevű szolgáltatásához, amellyel Mark Zuckerberg szerint a jövőben ugyanolyan könnyű lesz pénzt küldeni, mint most képeket vagy szöveges üzeneteket. A társaság ezért tavaly óta tárgyalásokat folytat indonéz pénzügyi csoportokkal a szolgáltatás elindítása érdekében.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyit fizetett a Facebook a Gojek kisebbségi tulajdonrészéért. A Vietnámban és Thaiföldön is működő startup értékét jelenleg tízmilliárd dollárra becsülik és az elmúlt hónapokban 3 milliárd dollár friss tőkét szerzett elsősorban azért, hogy sikeresen tudjon harcolni a Grab nevű szingapúri vetélytársával. Andre Soelistyo, a Gojek első embere egész Indonézia számára pozitív jelként értékelte a Facebook befektetését és hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány megmutatta, hogy egy ellenállóbb nemzetgazdaságnak megbízható digitális infrastruktúrára is szüksége van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!