Berta Sándor

WhatsApp-alternatívát keres a német kormány

A cél egy független azonnali üzenetküldő kifejlesztése.

Áprilisban vált ismertté, hogy a francia kabinet megalkotta a Tchap nevű szoftvert azért, hogy a helyi hivatalnokok azt alkalmazzák a WhatsApp és más azonnali üzenetküldő megoldások helyett. A Tchap végpontok közötti titkosítást használ és az alapja a Riot nyílt forráskódú projekt, ami a Matrix protokollra épül. Az adatok megosztása kizárólag francia szervereken keresztül történik.

A francia elképzelés rendkívül megtetszett a német kormánynak, amely most egy hasonló programon dolgozik. A szövetségi belügyminisztérium tájékoztatása alapján a cél egy biztonságos, platformfüggetlen és hivatalokon átnyúló azonnali üzenetküldő szolgáltatás létrehozása. A szövetségi kabinet álláspontja alapján ugyanis csak egy ilyen megoldás észszerű. A szaktárca azt is közölte, hogy már nyáron elkezdődött egy koncepcióterv kidolgozása, míg egy további előkészítése jelenleg is zajlik. Ezután indulhatnak el a kísérleti projektek.

Ulrich Kelber szövetségi adatvédelmi biztos támogatta az ötletet, mondván: Németországnak hasonló utat kellene követnie, mint Franciaországnak. Sőt, adott esetben, a két fél között meg lehetne valósítani a területen egy együttműködést is és annak keretében Franciaországgal közösen lehetne kifejleszteni egy adatvédelmi szempontból megfelelő azonnali üzenetküldő szoftvert, amely később összeurópai megoldásként - a jelenleg elérhető szolgáltatások és termékek valódi alternatívájaként - is szóba jöhetne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Barmi jo kormanyzati celra, ami eleg eros titkositast hasznal, de kozponti szerver alapu. Igy csak a azerverek uzemeltetoje tudja lehallgatni, de o erofeszites nelkul automatikusan. Van ra 1001 ingyenes megoldas es a legtobb multi ilyeneket hasznal belso kommunikaciora.
  • Gabbbbbbbbbbbb #2
    Signal túl jó. Amilyen irányba halad a világ lehet Magyarországon is be lesz tiltva 5 éven belül. :(
  • Zsoltee_a_bator #1
    Signal ?