Berta Sándor
Meredeken fut majd fel az élelmiszergyártás
A függőleges farmok a következő években alapvetően átalakíthatják azt, hogy a mezőgazdaságra gondolunk.
Daniel Podmirseg, a Vertical Farm Institue vezetője és alapítója szerint az élelmiszertermelés ismét a városi mindennapok részévé fog válni. Az energia- és klímakérdések megoldására a jövőben szükség lesz ugyanis arra, hogy az élelmiszertermelő láncok strukturális elemeit az épületekbe vagy a városrészekbe integrálják. Ez már csak a folyamatosan növekvő globális népesség miatt is indokolt lesz. Az ENSZ előrejelzése alapján 2050-ben a Földön élő 9 milliárd ember többsége városokban fog lakni.
A függőleges farmokon viszonylag kis felületen termelhető rendkívül sok élelmiszer és feleslegessé válik a szállítás. Nem csupán zöldségek és gyümölcsök termelhetők meg ilyen módon, hanem algák és gombák is, sőt, még a halak és a rákok is tenyészthetők lehetnek. Podmirseg rámutatott, hogy a nagyvárosokban rendkívül sok felületet lehetne a függőleges farmokhoz hasznosítani. Csak Ausztriában például körülbelül 400 négyzetkilométer jelenleg nem használt ilyen terület van. A Vertical Farm Institute munkatársai azt vizsgálják, hogy melyik a termesztéshez szóba jöhető legkisebb helyiség.
Az eddig kifejlesztett legkisebb függőleges farm, amelyet jövőre építhetnek meg 750 köbméteres. Ez körülbelül három hajókonténernek felel meg. Egy ilyen konténerből egy körülbelül hat méter magas függőleges farm nő ki. Az egyik oldalon találhatók a különböző funkciók szabályozói, míg a másikon helyezték el azt a rendszert, amely a növényeket naponta öt alkalommal mozgatja a tengelyük körül. Ezáltal lehetővé válik a kiegészítő világítás minimálisra csökkentése. Ahhoz, hogy a rendszer működjön, szükség van dolgok internete-, szoftverfejlesztési, vezérlés- és szabályozástechnikai, épületgépészeti, energiatermelési, automatizálási és logisztikai szakértőkre. Ha jól van megépítve, egész évben zavartalanul valósulhat meg a termelés.
A szakemberek most olyan épületeket keresnek, amelyek jelenleg kihasználatlanul állnak Ausztriában és amelyek viszonylag kis költséggel átalakíthatók lennének függőleges farmokká. A területen a berlini Infarm számít a meghatározónak, amelynek az ügyfelei között már megtalálható a Kaufland, az Aldi Süd, az Edeka és a Metro. A vállalkozás olyan üvegszekrényeket készít, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat szenzorokkal látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. 2018-ban 50 ilyen berendezés üzemelt szupermarketekben, éttermekben, raktárakban és áruházakban. Nemrég a Bayer AG és annak fő részvényese, a Temasek nevű szingapúri alap is jelezte, hogy közösen alapít startupot a függőleges farmok létrehozására.
Daniel Podmirseg, a Vertical Farm Institue vezetője és alapítója szerint az élelmiszertermelés ismét a városi mindennapok részévé fog válni. Az energia- és klímakérdések megoldására a jövőben szükség lesz ugyanis arra, hogy az élelmiszertermelő láncok strukturális elemeit az épületekbe vagy a városrészekbe integrálják. Ez már csak a folyamatosan növekvő globális népesség miatt is indokolt lesz. Az ENSZ előrejelzése alapján 2050-ben a Földön élő 9 milliárd ember többsége városokban fog lakni.
A függőleges farmokon viszonylag kis felületen termelhető rendkívül sok élelmiszer és feleslegessé válik a szállítás. Nem csupán zöldségek és gyümölcsök termelhetők meg ilyen módon, hanem algák és gombák is, sőt, még a halak és a rákok is tenyészthetők lehetnek. Podmirseg rámutatott, hogy a nagyvárosokban rendkívül sok felületet lehetne a függőleges farmokhoz hasznosítani. Csak Ausztriában például körülbelül 400 négyzetkilométer jelenleg nem használt ilyen terület van. A Vertical Farm Institute munkatársai azt vizsgálják, hogy melyik a termesztéshez szóba jöhető legkisebb helyiség.
Az eddig kifejlesztett legkisebb függőleges farm, amelyet jövőre építhetnek meg 750 köbméteres. Ez körülbelül három hajókonténernek felel meg. Egy ilyen konténerből egy körülbelül hat méter magas függőleges farm nő ki. Az egyik oldalon találhatók a különböző funkciók szabályozói, míg a másikon helyezték el azt a rendszert, amely a növényeket naponta öt alkalommal mozgatja a tengelyük körül. Ezáltal lehetővé válik a kiegészítő világítás minimálisra csökkentése. Ahhoz, hogy a rendszer működjön, szükség van dolgok internete-, szoftverfejlesztési, vezérlés- és szabályozástechnikai, épületgépészeti, energiatermelési, automatizálási és logisztikai szakértőkre. Ha jól van megépítve, egész évben zavartalanul valósulhat meg a termelés.
A szakemberek most olyan épületeket keresnek, amelyek jelenleg kihasználatlanul állnak Ausztriában és amelyek viszonylag kis költséggel átalakíthatók lennének függőleges farmokká. A területen a berlini Infarm számít a meghatározónak, amelynek az ügyfelei között már megtalálható a Kaufland, az Aldi Süd, az Edeka és a Metro. A vállalkozás olyan üvegszekrényeket készít, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat szenzorokkal látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. 2018-ban 50 ilyen berendezés üzemelt szupermarketekben, éttermekben, raktárakban és áruházakban. Nemrég a Bayer AG és annak fő részvényese, a Temasek nevű szingapúri alap is jelezte, hogy közösen alapít startupot a függőleges farmok létrehozására.