Berta Sándor

Közösségi média - másolják egymás étkezési szokásait a barátok

A jelenség gyakori és szinte mindegyik közösségi platformon megfigyelhető.

Az Aston Egyetem munkatársai megállapították, hogy a közösségi médiát használók lemásolják azokat az étkezési szokásokat, amelyeket a barátaik és ismerőseik a profiljaikban mutatnak be. Ez bár károsnak tűnik és azt eredményezheti, hogy gyorsabban elterjed az egészségtelen ételek fogyasztása, de ezzel párhuzamosan oda is vezethet, hogy könnyebb például az embereket rávezetni az egészségesebb életmódra.

Lily Hawkins, a készített tanulmány társszerzője azt mondta, hogy úgy tűnik, hogy a felhasználók a táplálkozással kapcsolatos döntéseiknél öntudatlanul is figyelembe veszik mások szokásait. Amennyiben például azt hiszik, hogy a barátaik sok gyümölcsöt és zöldséget esznek, akkor ők is azt teszik. Ez azt jelenti, hogy a közösségi portálok eszközként használhatók az emberek bizonyos irányba terelésére.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók összesen 369 egyetemi hallgatót kérdeztek meg a szokásairól. Az volt a feladatuk, hogy megbecsüljék, mennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak naponta a Facebook-barátaik. Azt is meg kellett adniuk, hogy milyen gyakran étkeznek egészségesen. A csoport ezek után megállapította, hogy összefüggés van a közösségi oldalakon lévő ismerősök és a megkérdezettek táplálkozási szokásai között.

A jelenség elsősorban Nagy-Britanniában figyelhető meg, ahol komoly problémát jelent az egészségtelen étkezés. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) adatai alapján 2018-ban a felnőttek az ajánlott napi öt adagnyi gyümölcs- és zöldségmennyiség csupán 28 százalékát ették meg. Ugyanez az arány Wales esetében 24, Skócia esetében 22, míg Észak-Írországéban 20 százalék volt. A szakemberek szerint fontos, hogy a közösségi honlapokon elterjedjenek az egészséges táplálkozással kapcsolatos példák azért, hogy a felhasználókat a megfelelő irányba lehessen terelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!