Berta Sándor

Mesterséges intelligencia segítségével készítettek sört

A svájci kutatók által főzött ital receptjét a technológia szállította.

A Luzerni Főiskola (HSLU) tudósai a Jaywalker Digital és az MNBrew Sörfőzde munkatársaival közösen elkészítették a világ első sörét, amelynél a főzési folyamat a mesterséges intelligencia közreműködésén alapult. Az ital a Deeper nevet kapta.

A szakemberek a munkát 157 663 sörrecept összegyűjtésével kezdték, majd azok közül nagyon sokat töröltek a listáról, többnyire azért, mert bizonyos összetevőik nagyon ritkák. Marc Bravin, a HSLU egyik kutatója közölte, hogy e lépés után maradt 67 345 recept, amelyek segítségével az általuk megalkotott Brauer AI nevű mesterséges intelligenciát képezték.

A citrus ízesítésű ital elkészítéséhez a technológia átkutatta a megmaradt recepteket és igyekezett maximálisan figyelembe venni az emberek kívánságait. Elsődleges szempont volt a sör fajtája. A szoftvernek meg kellett tanulnia, hogy milyen maláta és komló illik jól egymáshoz, hogy az új sör kellően finom legyen. A mesterséges intelligencia felismerte azokat a mintákat, amelyek a receptekben ismétlődtek és azokból le tudta vezetni a különböző malátafajtákat és felhasználási arányait.

Bravin hangsúlyozta, hogy a technológia komoly segítséget jelenthet a sörfőzdék számára a hatalmas mennyiségű receptek átkutatására, hiszen azok nehezen áttekinthetők. A mesterséges intelligencia viszont ezt a folyamatot rövid idő alatt képes elvégezni. A Brauer AI jelenleg 315 maláta- és 1648 komlófajtát tud felhasználni és a segítségével készített új receptek átlagosan négy maláta- és három komlófajtát tartalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tntmaxy #5
    Akkor ez lesz az okos sör?
  • csigafi #4
    Hát ha megvan hozzá a megfelelő környezet és technikai háttér akkor ez nem olyan nagy kaland. Az algoritmus azért annyira nem lehet bonyolult. Hiszen emberek elképzelései alapján dolgozott. Nem is vagyok abba biztos hogy jó elnevezés e erre az hogy mesterséges intelligencia hiszen minden emberi beavatkozással zajlott le. Az emberek döntötték el mely receptek maradhatnak meg stb stb. Majdnem olyan mintha egy tálba bele öntők minden összetevőt a kenyérsütéshez és annyi benne a mesterséges intelligencia hogy nem kézzel dagasztom be ha nem géppel.

    Persze azért nekem tetszik ez az egész folyamat. Csupán csak elgondolkodtam.
  • Sir Cryalot #3
    És ennél szerintem most csak az audi-s dízel botrányhős OLED nyálfolyama a viccesebb az sg címlapon. 20-30 mm-es LCD -t mondunk / írunk egyenes arccal, nem riasztanak az elképesztő mélységek, de persze politika azt is überelné ha lenne :DDDDD
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2020.11.03. 10:45:22
  • Sir Cryalot #2
    Eleve bulvár kategóriás volt amikor jelfeldolgozás szeletkéje lett AI-nek becézgetve, függetlenül attól hogy hány cég állt be mögé. Mindenesetre "nice hill to die on" .
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2020.11.03. 10:39:18
  • Neocortex #1
    ma már a legprimitívebb algoritmusokra is rácsapják a mesterséges intelligencia elnevezést