Berta Sándor

Már több áruházlánc is függőleges farmra támaszkodik

Egy újabb hipermarketlánc működik együtt az Infarm céggel.

A függőleges farm technológiával többek között az Infarm nevű startup foglalkozik. A vállalkozás olyan üvegszekrényeket készít, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. 2018-ban 50 ilyen berendezés üzemelt szupermarketekben, éttermekben és raktárakban, köztük az Edeka és a Metro áruházaiban. Az Osramnál 200 szakember foglalkozik az okosfarmok témájával. 2018 októberében azonban még túl kevés prototípus létezett a függőleges farmokból.

A Kaufland német hipermarketlánc most együttműködési megállapodást kötött az Infarmmal, amely növénytermesztő szekrényeket helyez el az egyes üzleteiben. Neckarsulmban lesz az első bolt, ahová különleges berendezés kerül, októberig pedig számos városban (Berlin, Hamburg, Düsseldorf, Regensburg) több mint 200 üzletben követik majd a példát.


Az Infarm kínálatában megtalálható a petrezselyem, a görög bazsalikom, a menta és a koriander. Neckarsulmban az első palántákat július végén ültetik el, a vásárlók pedig folyamatosan figyelemmel kísérhetik a növények fejlődését, mivel a szekrényeket a zöldség-gyümölcs részlegen helyezik el. Az Infarm munkatársai augusztus közepétől kezdik hetente kétszer szüretelik le a növényeket, amelyek megtartják a gyökereiket, ezáltal hosszabb ideig maradnak frissek.

A kiépített rendszerek termőföld nélkül és a hagyományos kiépítésű megoldásokkal szemben 95 százalékkal kevesebb vízzel működnek. Az Infarm nem alkalmaz növényvédő szereket, az egyes szekrények pedig ellenőrzött környezetben biztosítanak ideális körülményeket. A berendezések össze vannak kapcsolva a vállalat központi felhőalapú platformjával, amely folyamatosan tanul, automatikusan igazodik az új helyzetekhez és ennek köszönhetően állandóan optimalizálja a termesztési feltételeket.

Az Infarm eddig 150 millió dollárt gyűjtött kockázatitőke-befektetőktől és nemrég az Aldival kötött hasonló együttműködési megállapodást, amelynek keretében a közeljövőben 300 Aldi-üzletbe fog függőleges farmokon termesztett növényeket szállítani. A startup immár hét európai országban és Észak-Amerikában van jelen, a helyi áruházakban 900 szekrény van kihelyezve és emellett 10 nagyobb központi létesítmény üzemel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #7
    Ja asszony úgy ennék egy kis lecsót... nyomtass már estére egy kis paradicsomot és paprikát hozzá... :)
  • t_robert #6
    Szerintem egyetlen gond van vele az ár.......
    Nyilván sokkal nagyobb lesz a fajlagos költség egy mesterségesen szekrényben termesztett valamivel, mintha kiültetik 3 hektárra és nő magától. Pont olyan mint a erkélyen termesztett mondjuk paradicsom.
    Oszt mennyit termett tavaly az erkélyed?
    hát volt rajta végül 17 szem paradicsom........
    és mennyibe került?
    Hát volt a termőföld amit cserélni kell, a tápanyagok, a vetőmag a beleölt munka hát úgy 8000 forint volt a költség..... :)
    hmm és ha megvetted volna azt a 2 kiló paradicsomot???????? :)
  • Zulu12 #5
    Nyomtatott hús már van. Úgyhogy nem mondtál olyan nagyon távoli dolgot.
  • Akva #4
    "a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét"

    Ja, ja! Ezek tök természetes körülmények!
  • csigafi #3
    Már csinálják :-)
    https://www.youtube.com/watch?v=8dnhbfKiNOY
  • csigafi #2
    Csak az a gond ezzel hogy nincs szinte semmi táp és vitamin értéke már ezeknek a mesterséges termesztéseknek. Már a fóliában termesztett növények sem olyan finomak mint a szabad kertiek.
    Olyan ez mint a sok tápozott tyúk az is csak éppen hogy húsnak nevezhető még. Aki még soha nem evett természetes körülmények közt nevelkedett tyúk. sertés stb.. húst. Valamint Zöldséget, gyümölcsöt azok el sem tudják képzelni a különbséget. A háznál nevelkedett tyúk hús levesét szinte alig kell fűszerezni főleg ha kakasé a hús. A boltiból soha nem lehet olyan fincsi levest főzni.
  • barret #1
    Innen már csak egy lépés a nyomtatott zöldség...Szép új világ!