Berta Sándor

A Bayer is beszáll a függőleges farm-üzletbe

A német gyártó az első óriáscég a területen.

A Bayer AG és annak fő részvényese, a Temasek nevű szingapúri állami alap közösen alapít startupot a függőleges farmok létrehozására. A két fél az Unfold nevű projektbe az első időszakban 30 millió dollárt fektet majd be. Jürgen Eckhardt, a Bayer AG befektetési részlegének vezetője elmondta, hogy napjainkban az az egyik nagy kérdés, hogy miként lehet élelmezni a meglévő területen az egyre növekvő lakosságot. Hisznek abban, hogy ebben a különböző technológiák komoly segítséget jelenthetnek és azok egyikét a függőleges farmok jelentik.


Az újonnan létrehozandó Unfold közel sem lesz egyszerű helyzetben, hiszen az egyik legnagyobb vetélytársának a berlini Infarm számít, amelynek az ügyfelei között már megtalálható a Kaufland, az Aldi Süd, az Edeka és a Metro. A vállalkozás olyan üvegszekrényeket készít, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. 2018-ban 50 ilyen berendezés üzemelt szupermarketekben, éttermekben és raktárakban, köztük az Edeka és a Metro áruházaiban.

Eckhardt hozzátette, hogy eleinte salátákat, spenótot, uborkát, paprikát és paradicsomot fognak termelni a függőleges farmok segítségével, majd később más zöldségeket és gyümölcsöket is. A cél az, hogy kiváló ízű és a jelenlegieknél jobb tápértékű élelmiszereket állítsanak elő. Emellett azonban rendkívül fontosak a környezetvédelmi szempontok is, elsősorban az, hogy a kialakított függőleges farmok minél kevesebb energiát fogyasszanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #2
    Túlárazottan ugyan, de már most is eladhatók ezek a termékek. Főleg, télen, amikor a szabadföldi termelés szünetel.
    Ami a jövőt illeti, szerintem a kibaszott, fallal körülvett megapoliszok ellátását fogja szolgálni, ala Dredd bíró helyzetre gondolok.
  • kvp #1
    Ezek a technologiak ket esetben kellenek csak: Vagy akkor ha a Marson akarunk novenyeket termeszteni vagy akkor ha annyira tonkre fog menni a Fold legkore, hogy mar csak marsi korulmenyek kozott tudunk novenyeket termeszteni. Remelhetoleg nem az utobbira szamitanak ezek a cegek.