Berta Sándor

Eltüntetné a szénláb­nyomát a Microsoft

A redmondi konszern komoly klímavédelmi célkitűzéseket fogalmazott meg.

A Microsoft 2050-ig el akarja tüntetni az elmúlt évtizedekben általa kibocsátott szén-dioxid-mennyiséget. A társaság e folyamat során olyan technikákra szeretne építeni, amelyek jelenleg még nem is léteznek.

Az óriáscég elsődleges célja az, hogy 2030-ig megvalósítsa az úgynevezett negatív szén-dioxid-lábnyomát, míg a hosszú távú cél az, hogy 2050-ig mindazt a szén-dioxid-mennyiséget eltüntesse az atmoszférából, amelyet az 1975-ös alapítása óta közvetlen módon vagy az áramfogyasztása révén kibocsátott. Brad Smith, a vállalat elnöke és jogi igazgatója kifejtette, hogy miközben a világnak szén-dioxid-semlegességet kell elérnie, addig azoknak, akik ezen a területen gyorsabban tudnak cselekedni, lépniük kell és meg kell valósítaniuk az ennél merészebb kitűzött céljaikat. Ők éppen ezért szeretnék az évek során kibocsátott teljes szén-dioxid-lábnyomukat teljesen eltüntetni.

Ahhoz, hogy a társaság az eddig kibocsátott teljes szén-dioxid-mennyiségét 2030-ig a felére csökkenthesse és a termeltnél több szén-dioxidot eltávolíthassa, többek között egymilliárd dollárt akar befizetni egy olyan alapba, amely az úgynevezett negatív emissziós technológiák fejlesztését gyorsítaná fel. E technológiák közé tartoznak a szén-dioxidot a talajban megkötő, a szén-dioxid tárolását lehetővé tévő és a levegőből való közvetlen kinyerését célzó módszerek, A társaság álláspontja szerint a probléma megoldásához mindenképpen olyan technológiákra lesz szükség, amelyek jelenleg még nem léteznek és ugyanakkor meghatározó jelentőségűek.

Szintén célkitűzés, hogy az óriáscég számítógép-központjai, épületei és létesítményei 2025-ig már teljesen megújuló energiák segítségével működjenek. Emellett kiterjesztik a belső adórendszert, amely mindegyik részlegre vonatkozik és amelybe mindegyik egységnek akkora összeget kell fizetnie, amennyi szén-dioxidot kibocsát. 2021 közepétől pedig a külső beszállítókat új beszerzési eljárások és eszközök segítségével arra fogják rávenni, hogy mérsékeljék a szén-dioxid-kibocsátásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Rotary #5
  Érdekes.. Nekem a 7 éve, akkor se drágán vásárolt laptopom még ma is fürge win 10-el. Sőt fürgébb mint az akkori op. rendszerrel volt. Ráadásul még néhány ősrégi gépre is felmegy és kis odafigyeléssel még az is megtáltosodik.
 • Ellaberin #4
  Nem is voltak ezzel kapcsolatban illúzióim, csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy mekkora egy képmutató cég az MS. Évről évre egy sz.ros oprendszernek vehetsz minél erősebb és energia zabáló gépeket.(Nem a használt programokra gondolok, csak az oprendszerekre - és itt nem csak ők az egyedüliek)
  De most ez a trendi; gugli, f.szbúk és egyéb multik után ők is előhúzták a nyulat a cilinderből és jófiúként akarnak feltűnni.
  Persze, aki eddig sem egy kő alatt élt ismeri a hasonló lózungokat, jó eséllyel legyint egyet vagy bosszankodik egy sort.
 • nlght #3
  A telemetria eltűnése akkor fog megtörténni, amikor a 3 betűs amcsi kémszolgálatok feladnak mindent, hogy a jövőben vattacukor gyártással foglalkozhassanak.
 • Ellaberin #2
  Lehetne kezdeni a Win10-s telemetriájuk teljes kiirtásával, ami a felhasználók számára teljesen felesleges energia fogyasztás, ergo pazarlás, fölös "lábnyom".

  Persze ehelyett alapokba invesztálnak milliárdokat, hogy majd onnan mondják meg a tutit. Olyan f.szveréses pénzmosás szaga van - és 99%-ban az is.
 • gombabácsi #1
  ők is betiltják a szívószálakat? XD