Berta Sándor

Adatvédelem nélkül elemezték a Cortana- és a Skype-felvételeket

Egy Kínában dolgozó brit személy árult el részleteket a Microsoftnál végzett munkájáról.

Az már tavaly augusztusban kiderült, hogy a redmondi konszernnél lévő Skype-részleg munkatársainak egy része hozzáférhet azon felvételek leirataihoz, amelyek során a felhasználók alkalmazták a szolgáltatás automatikus fordítási funkcióját. Ezen információk akár nagyon személyes jellegűek is lehetnek, például szólhatnak kapcsolati problémákról vagy egészségügyi dolgokról, például váratlan súlycsökkenésről. A Motherboard szerkesztőinek nyilatkozó bennfentes közölte azt is, hogy a Microsoft illetékes szakemberei a Cortanának adott beszédparancsokat szintén kiértékelik.

Most egy Kínában dolgozó brit személy árult el további információkat a The Guardian szerkesztőinek. Így vált ismertté többek között az, hogy az alkalmazottakat alig ellenőrizték, egy jelszót használt mindenki és a Cortana- és a Skype-felvételeket éveken át komoly biztonsági intézkedések nélkül értékelték ki.

Az illetőnek egy teljesen átlagos e-mailben küldték el az anyagokhoz hozzáférést biztosító adatokat, például a jelszót. Az információk nem voltak titkosítva, elvileg azokat bárki elolvashatta. Ráadásul az összes alkalmazott ugyanezeket a hozzáférési adatokat kapta meg. A felvételeket, illetve részleteket először egy pekingi irodában hallgatta meg, később otthon is. Adatbiztonsági intézkedéseket nem foganatosítottak.

Amennyiben egy kínai hivatal hozzá akart volna férni a tartalmakhoz, azt könnyedén megtehette volna. Miután brit volt, ezért olyan anyagokat adtak át neki, amelyeken szintén brit angolt beszélő személyek hangja volt hallható. Az érintett felhasználókról semmit sem tudott, így azt sem, hogy Kínában éltek-e vagy sem. A The Guardian által nyilvánosságra hozott információkat a Microsoft úgy kommentálta, hogy tavaly nyár óta a hangfájlokat már kizárólag védett környezetekben elemzik ki és azok egyike sem található Kínában. Ráadásul az esetek csak az ügyfelek nagyon kis részét érintik és a felvételek is csupán néhány másodpercesek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Az EU-val ellentetben tobbi kevesbe szigoru orszagban benne van a szerzodesben, hogy minden amit a keszulek hall az felhasznalhato barmilyen legalis celra a gyarto altal, akar egy tv reklamba is berakhatnak illusztacionak ha ahhoz van kedvuk. Ezt a legtobb ember nem olvassa el, de elfogadja. Az EU ezen szigoritott egy kicsit, de nem sok hatasa van.

    Minden olyan adat ami egyszer felkerul a netre publikusnak tekintendo. Mivel a szolgaltatasok felho alapuak, ezert az osszes altaluk valaha gyujtott adat publikusnak (azaz kvazi kiszivargottnak) tenkintheto. Persze a valosagban sok adatot eldobtak, de ezt kizarolag csak koltseghatekonysag miatt tettek es semmi nem garantalja, hogy nem maradt beloluk valahol egy masolat.