Berta Sándor

Ismét csökkenhetnek a memóriaárak?

Miután lassan stabilizálódik a piac, fellégezhetnek a felhasználók.

Január közepén azt prognosztizálta a DRAMeXchange, amely a TrendForce piackutató cég memóriákkal foglalkozó részlege, hogy az első negyedévben közel 20 százalékkal mérséklődhetnek a RAM-árak - sőt, az év végéig ennél durvább árcsökkenés is bekövetkezhet. Februárban kiderült, hogy még olcsóbbá válhatnak a memóriák. Majd júliusban a Dél-Korea és Japán között kirobbant kereskedelmi konfliktus miatt a raktárkészletek gyorsabban fogyni kezdtek és ez árnövekedésekhez vezetett. Július végén úgy tűnt, hogy a trend nem akar megfordulni.

Most viszont kezd stabilizálódni a piac, miután a Japán és Dél-Korea közötti kereskedelmi konfliktus hatásai fokozatosan gyengültek, s a kereskedelem szinte visszatért a korábbi szintre. Ráadásul a DRAMeXchange szakértői azt prognosztizálják, hogy a következő hónapban az árak már nagyon hasonlóak lesznek, mint az augusztusiak, amikor egy 8 gigabájtos RAM-modul 25,5 amerikai dollárba került.

Az idei esztendő utolsó negyedévét illetően a szakemberek már nem számítanak nagy változásokra. Az pedig, hogy 2020-ban mi lesz, elsősorban a nagy gyártóktól (Samsung, Micron, SK Hynix) függ. A piackutatók mindenesetre az elmúlt tíz év legkisebb mértékű piaci növekedést várják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba161 #3
    Nem fogsz forintban nyerni, mert folyamatosan gyengül a forint. Amit nyernél a réven, elveszted a vámon...
  • gombabácsi #2
    pár ezer forintot nyerünk, minek erről hír?
  • Szefmester #1
    ...hetnek. Ez azt jelenti, hogy mikor elkezdenek mérséklődni váratlanul rádől egy fa az útra, pont a wafereket szállító jármű elé így késik a gyártásból, és hirtelen 10 perc szünet miatt kiesik negyed éves termelés... Mindezt a sivatagban lejátszódva, ahol fa sincs 50km-es körzetben... és helikopteren viszik a wafert...