Berta Sándor

Csökkenhetnek a memóriaárak

A hónapok óta rendkívül drága RAM-modulok már a közeljövőben olcsóbbak lehetnek.

A gyártók egyáltalán nem örülnek a DRAMeXchange által prognosztizált fordulatnak, a felhasználók annál inkább. A TrendForce piackutató cég memóriákkal foglalkozó részlege szerint az első negyedévben közel 20 százalékkal mérséklődhetnek a memóriaárak. Sőt, az év végéig ennél durvább árcsökkenés is bekövetkezhet. Az előrejelzés alapján már januárban 10 százalékkal olcsóbbak lehetnek a RAM-ok a decemberi árakhoz képest. Mindez azt jelenti, hogy egy 8 gigabájtos modulért 55 dollárt vagy kevesebbet kérnek majd el a kereskedők.

A gyártók számára az jelenti a legnagyobb problémát, hogy túl sok memóriát gyártottak és tele vannak a raktárak, ráadásul a magas árak miatt a kereslet is alaposan lecsökkent. Éppen ezért februárban és márciusban további áresésekre lehet számítani. A szakemberek szerint a trend akár egész évben is kitarthat. Nem véletlen, hogy a gyártók csupán a tavalyi nyereségük körülbelül 10 százalékával számolnak. Sőt, egyes vállalatok veszteséges évre számítanak.

A mostani immár rövid időn belül a második jó hír a felhasználók számára, hiszen néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy az idén akár a felére is csökkenhet a flashmemória-chipek ára. Az áresés elsősorban a notebookok, az okostelefonok, a szerverek és még termékek iránti viszonylag gyenge keresletnek, valamint a flashmemória-chipekből lévő túltermelésnek köszönhető. A DRAMeXchange előrejelzése alapján az árak mérséklődése komoly hatással lehet az SSD-meghajtók és a memóriakártyák értékesítésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • csicso82 #4
  Na megnéztem az árukeresőn 2x8 GB DDR3-as RAM-nak kb. annyi most az ára mint mikor 5 éve elkezdték forgalmazni. DE könyörgöm!! A gyorsan erodálódó műszaki cikkek piacán ilyen???
 • csicso82 #3
  "hónapok óta" ?? talán már TÖBB éve. 2x8GB DDR4-es memória kb. 35 ezer forint - legolcsóbb - de a jó ár kb. 20 ezer forint lenne.
 • netperformer #2
  Még az a 55 dollár is nagyon gyenge xD 2016-ban olcsóbban vettem, még az eredeti árukat sem érik el a "nagy csökkenésben" :D
 • Ellaberin #1
  Éppen ideje lenne. Piszkosul elszálltak az árak. Az elvárható mennyiségű ram ára egy processzor árával vetekszik.
  Néhány évvel ezelőtt két évente meg-meg dupláztam a memória méretét, de úgy három éve már nem, mert éppen elég még és ilyen árakon nem éri meg.