Berta Sándor

Emelkednek a memória- és az SSD-árak

Az év eleje óta tapasztalt kedvező trend megfordult.

Januárban kiderült, hogy akár a felére is csökkenhet a flashmemória-chipek ára, majd az, hogy tovább mérséklődhetnek a memóriaárak is. A folyamatot azonban a DRAMeXchange anyaga alapján most megszakította a Dél-Korea és Japán között kirobbant kereskedelmi konfliktus, amely miatt a raktárkészletek gyorsabban fogynak és ez árnövekedésekhez vezet. Ez utóbbi sok helyen még azért nem érzékelhető, mert számos üzlet az utolsó pillanatban mind memóriából, mind SSD-kből feltöltötte a raktárkészleteit.

A kereskedők mindenesetre közölték, hogy ha elfogytak az aktuális készletek, akkor az újbóli rendelések bizonyos körülmények esetén akár 20 százalékkal is drágábbak lehetnek. Az árak egyébként egy hete kezdtek el emelkedni, a memóriák 3-6 százalékkal drágultak, míg az eMMC és a TLC flashmemória-chipek 10 százalékkal. A szakemberek úgy vélték, hogy csak a szezonális kereslet nem okozott volna ekkora áremelkedést. Ugyanakkor az is fontos, hogy a RAM-árak 90 százalékát szabályozzák a felvásárlók és a megkötött szerződések. Ettől függetlenül a raktárkészletek gyorsan változhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ntex #6
  Akkor még pont időben vettem 16GB RAM-ot 27.000-ért
 • ugh #5
  Nem a turot nem lettek olcsobbak, csak te olyat keresel ahol jol lehuzzak a vasarlot mivel abban a kategoriabal latszik, hogy ha van zs-d.
  Tavaly 25 korul volt egy 400 gigasnal nagyobb ssd.
  Most ugyan azt megkapod 17 alatt.
  Jatekokra jo az a400 is.
  Rendszernek se kell m2. De ha igen akkor se egy tera.
  Kb fel masodpercet ha nyersz vele bootolaskor maskor meg szinte lofaszt.
  De legalabb melegszik es draga.
  Jol le lehet huzni vele a usert.
  Sokkal nagyob a szakadek egy kurva gyors hdd es egy lassu ssd kozt mint egy gyors sata3-as es egy m2 kozt.
  Es a sebesseghez egy cpu is kell.
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2019.07.18. 19:16:32
 • enyac #4
  Na végre! Biz' Isten már megijedtem, hogy túlságosan olcsó lesz, aztán az kinek jó?
 • Scooter #3
  Azt nem értem, hogy mi emelkedik? Az oké, hogy a memóriák olcsóbbak lettek, mert én megvettem mielőtt lement volna, hogy rohadnának meg! Viszont az SSD egy fillérrel se lett olcsóbb. Azt vártam, hogy a 74E Ft-os, 1TB-os M.2-es WD olcsóbb legyen, de nem lett. Más márkán se nagyon láttam, hogy olcsóbb lett volna. A mondott "csökkenés" előtt is 35E Ft-ért vettem az M.2-es 500GB-os WD-t és utána még 4E Ft-al drágább lett.
 • csicso82 #2
  Egyetértek, bár nagy gond nincs, RENDSZER alá már jó áron kapható 240GB-os vagy akár 0,5-1TB-os is ami már sok játék telepítésére is elegendő. DE a HDD kiváltása mint opció tovább csúszik. Eddig azt mondtam 5-10 év most lehet 10-15.
 • IMYke2.0.0.0 #1
  Szakadjanak meg, mint a véres hurka...