Berta Sándor

Több memória kell a mobilgyártóknak, mint a PC-khez

Az IHS iSuppli piackutató cég azt prognosztizálja, hogy rohamosan bővülni fog a mobil eszközökben lévő memória mennyisége. Mindez újabb bizonyítéka annak, hogy a klasszikus számítógépek háttérbe szorulnak.

A RAM-gyártók helyzete sokáig a PC-ipar fejlődésének indikátora volt, ami nem csoda, hiszen a két szektor régóta volt szoros kapcsolatban egymással. Ez azonban a közeljövőben megváltozik. legkésőbb két esztendőn belül a tábla PC-kben és az okostelefonokba több memóriát fognak beépíteni, mint az asztali számítógépekbe, a notebookokba és a szerverekbe.

Gyakorlatilag 1980 óta a memóriachipek több mint fele került a PC-kbe és a notebookokba. Még tíz évvel ezelőtt is a számítógépgyártókkal kötött üzletekből származott a memóriagyártók forgalmának 65 százaléka. Időközben ez az arány 50 százalék alá esett és a jövő év végéig tovább fog csökkenni, így alig 40 százalék lesz. 2015-ben már egyértelműen a mobil készülékeket gyártó cégek lesznek a memóriagyártók első számú partnerei. Utóbbiak 11,6 milliárd, míg a HP, a Lenovo, a Dell és a többi gyártó "csupán" 9,9 milliárd dollárért vásárolnak majd RAM-okat.

Ez a folyamat egyértelműen azt jelzi, hogy a piac átrendeződik és a következő években egyértelműen az okostelefonok és a táblagépek kerülnek előtérbe az asztali számítógépek, a notebookok és a szerverek helyett. Egyúttal a mobil eszközöket készítő társaságok igényei fogják inkább meghatározni a fejlesztéseket. A jövőben fontosabbá válhat az, hogy egy memóriachip mekkora méretű és mennyire energiatakarékosan működik, amiből persze végül a számítógépgyártók is profitálhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #23
    Idővel ki is fogják váltani és akkor valóban igazad lesz, a desktop már csak egy szűk (és drága) réteg lesz, ahol kell a brutális teljesítmény.
  • kvp #22
    "Tehát van az otthoni kókányolt vackod meg a cégnél egy profi munkaállomás és ezzel akkor már le is fedted a desktop vonalat?"

    Nem. Meg van melette ket ceges gep, regebbi HP munkaallomasok, tovabba egy sima sajat tulajdonu gamer pc (asus alaplappal). Azert a cegnel, mert csak itt van idom jatszani meg forumozni, mint peldaul most. Ha otthon vagyok, akkor jellemzoen nem a net elott ulok, sot jellemzoen alvason kivul inkabb nem is otthon toltom a szabadidom. A barkacsolt gep eredetileg jarmufedelzeti rendszernek keszult, csak nem lett a projectbol semmi, en meg felhasznaltam media pc-nek, mert arra is jo. Egyebkent most eppen van egy full desktop-al telepitett raspberry is, de abbol mostanaban lesz UGV (a fejlesztoi peldanyom meg szerintem berakom egy modellbe, jo poen lenne). Desktopnak sajnos meg gyenge, de egy tobb magos, magasabb orajelu valtozat mar jo lenne desktop rendszernek is es nem artana meg egy kis ram is bele.

    Akarhogy is nezem, azok az x86-os destkop gepek, amiket ujabban irodakba vesznek siman kivalthatoak lennenek egy okosabb arm-os mobiltelefonra alapozott kis dobozzal. Mind teljesitmenyben, mind arban. A szoftverkinalat pedig nagyjabol egyforma, amiota van ms office arm-ra is.
  • M2 #21
    Nekem sokkal inkább tűnsz lelkes Pitikének, aki ráizgult egy csúcsgépre és most lelkesen belinkeli.
    Értelmes ember örül ha nem kell a munkahelyi gépét látnia, nemhogy otthonról még linkelgesse... :-)
  • M2 #20
    Tehát van az otthoni kókányolt vackod meg a cégnél egy profi munkaállomás és ezzel akkor már le is fedted a desktop vonalat? :-)))

    Arról már nem is beszélek, hogy akinek a segge alá 2 millás gépet tolnak, az annyit keres, hogy ilyenkor nem az sg-t olvasgatja, hanem lent vacsorázik egy étteremben a nőjével - ha van egy csöpp esze, persze. :-)
  • savoo #19
    Hála a kukarobi kielégíthetetlen RAM igényének. :P
  • Macropus Rufus #18
    a linked nem desktop gépeket dob fel hanem munkaállomásokat. 1.8milláért meg a fene venne desktop alkalmazásoknak gépet.
  • torreadorz #17
    "jopar sg.hu olvaso nem erti se a viccet, se az ironiat"

    Mivel senki se értette, lehet nem volt vicces vagy ironikus...
  • kvp #16
    Tobb megallpitast is lehet tenni:
    a) jopar sg.hu olvaso nem erti se a viccet, se az ironiat
    b) ellenben ervek nelkul maradva nagyon agresszivek lesznek (legalabbis szoban)
    c) ez egy desktop munkaallomas:
    http://www8.hp.com/hu/hu/products/workstations/product-detail.html?oid=5388721
    2 processzor (16 mag), minimalisan 32 GB RAM (4x-esere bovitheto), stb.

    Igen, hasznalhato, sot van olyan munka amihez kifejezetten jol jon ez a teljesitmeny. Persze en is csak a cegnel hasznalok ilyet, otthonra csak egy kis 64 bites core2-es media pc-m van, de az nem valodi desktop hanem egy kis fekete alu muszerdoboz, amibe azert nem kerult belso optikai meghajto, mert akkor ketszer akkora lenne. Mondjuk a dedikalt 3D gyorsitot passziv hutessel eleg meredek huzas volt es behajtogatni sem volt konnyu, de meg nem melegedett tul. (egy intel ipari alaplap van benne, meg itt-ott par sajat tervezesu nyak) Viszont az otthoni gepen nem fogok egy tobb szaz megabyte-os project-re rebuild-et nyomni, vagy ha igen, akkor nem varom hogy par masodperc alatt kesz legyen. Persze jatekra, kisebb 3D-s cad-re a kis doboz is jo, csak nem valodi desktop, mert meg a telefonom is majnem erosebb nala. (a 3D-s egyeseguk pl. azonos, mindkettoben mobility radeon van)
  • Pharaoh #15
    Most neztem, az asus csucs z87-es lapja is csak 32GB-t tud kezelni
  • sanyicks #14
    én meg rohadtul látom a különbséget 6 gigáról 4 gigára váltva... Állandóan a vinyót recsegteti (virtuális memória), gyakran látom hogy 97%-ra van beterítve a fizikai memória, ennek a 40%-a csak a hulladék vindóz 7.