Berta Sándor

Memóriapiac - folyamatos a drágulás

Nagyon úgy tűnik, hogy a kedvezőtlen trend nem akar megfordulni.

Az év első felében csökkent a flashmemória-chipek ára, azonban a folyamatot nemrég megállította a Dél-Korea és Japán között kirobbant kereskedelmi konfliktus, amely miatt a raktárkészletek gyorsabban fogyni kezdtek és ez árnövekedésekhez vezetett. A kereskedők már egy hete közölték, hogy ha elfogytak az aktuális készletek, akkor az újbóli rendelések bizonyos körülmények esetén akár 20 százalékkal is drágábbak lehetnek. Most kiderült, hogy sokkal rosszabb a helyzet és a DRAMeXchange memóriatőzsde adatai alapján az árak - mindössze két hét alatt - 23 százalékkal növekedtek.

A helyi újságok arról írtak, hogy a jelenség már a Samsung Amerikai Egyesült Államokban lévő üzemeit is érinti és akár gyártáskapacitás-bővítés is szóba kerülhet azért, hogy sikerüljön elkerülni a kedvezőtlen hatásokat. A dél-koreai konszern viszont cáfolta ezeket a sajtóértesüléseket.

Az áremelkedések elsősorban a memóriahiánnyal kapcsolatos félelmekre és a kereskedők mohóságára vezethetők vissza, ugyanis az ázsiai elemzések alapján a raktárkészletek továbbra is változatlanok, tehát van elég memória. Így elvileg semmi sem indokolja a magasabb árakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!