Berta Sándor

Akár a felére is csök­ken­het a flashmemória-chipek ára

Az elmúlt időszakban rendkívül olcsóvá váltak az SSD-meghajtók és ez a trend a jövőben folytatódhat.

Az árcsökkenés elsősorban a notebookok, az okostelefonok, a szerverek és még termékek iránti viszonylag gyenge keresletnek, valamint a flashmemória-chipekből lévő túltermelésnek köszönhető. A DRAMeXchange előrejelzése alapján az idén az árak akár 50 százalékkal is mérséklődhetnek. Mindez komoly hatással lehet az SSD-meghajtók és a memóriakártyák értékesítésére. A NAND flashmemória-chipeket gyártók néhány évvel ezelőtt még dollármilliárdokat fektettek be új üzemek felépítésébe és a meglévők bővítésébe. Az idén viszont a befektetési kiadásokat (Capex) 2 százalékkal csökkentik majd azért, hogy a memóriachipek kibocsátását mérsékeljék. Tavaly óta egyébként világszerte közel 10 százalékkal csökkentették a befektetési kiadásokat.

A DRAMeXchange előrejelzése alapján a Samsung 2018-hoz képest 35 százalékkal több NAND flashmemória-chipet fog készíteni. A dél-koreai konszern a 2D NAND flashmemória-chipek gyártását ugyanakkor csökkenti majd. A Samsung piaci részesedése jelenleg körülbelül 30 százalékos. Az SK Hynix 50, míg a Toshiba/Western Digital 35 százalékkal több flashmemória-chipet fog kibocsátani. A Micron új szingapúri üzeme 2020-ig nem kapcsolódik be a tömegtermelésbe, így a jelenlegi havi gyártási kapacitása nem fog nőni. Az Intel a teljes havi gyártási termelést el akarja érni, de ezenkívül nincsenek kapacitásbővítési tervei. A két cég termelése közel 40 százalékkal növekedhet majd.

Az előrejelzés szerint az első negyedévben 20 százalékos, míg a másodikban további 15 százalékos árcsökkenés várható. Bár később a folyamat gyengülhet, de ki fog tartani. A DRAMeXchange piackutatói már tavaly augusztusban rámutattak arra, hogy a NAND flashmemória-chipek ára tovább csökkenhet és ez a folyamat még 2019 első felében is folytatódik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #17
    A kódexekben a tinta akár 1200 évig is olvasható marad. Nesze nektek adat tárolás. :)
  • csicso82 #16
    Felemás érzéseim vannak ezzel kapcsolatban: először is örülök hogy csökkennek az árak hiszen jelenleg egy 120-480GB körüli SSD amire a rendszert és pár helyigényes programot - pl. játékok - lehet telepíteni, már tényleg baráti áron kaphatóak kb. 2 ezer forint körül,
    DE még mondjuk a 2-4 TB-os SSD-k drágák tehát ADATTÁROLÁSRA még nem alkalmas.
    Másodszor kicsit aggódom, nehogy beleálljon pár gyártó a földbe és az történjen itt is mint a RAM piacon és megint elszálljanak az árak.
  • Macropus Rufus #15
    "Le vagy maradva pár évvel xD A súly nem probléma? Fogtál már SSD-t a kezedben ember? :D A HDD egy vasdarab, az SDD meg egy műanyag lap rajta egy akkora elektronikával kb, mint a HDD vezérlője"
    azt írtam, hogy a desktop gépeknél a súly nem számít. Az nem mobil eszköz, nem lesz cipelve sehová. Sőt, kifejezetten jó ha nehéz, mert stabilitást ad neki. (javaslom tanulmányozásra pl. a HP Elite szériát. Csak a ház önmagában kb. 3kg... Egy ilyen házban lófaszt nem számít az ssd pár grammos súlya.
    "Már hogy ne használnának storage rendszerek SSD-t adattárolásra? "
    biztos? Lehet nem azonos tárolókra gondolunk. Nálunk a 4.5millió € / storage system. Nálatok? HDD van mindegyikben, mert a mágneses elven tárolt adatok sokkal nagyobb biztonságban vannak mint a pusztán elektronikus úton tárolt.

    "Csak azért mert neked drága valami, nem jelenti azt, hogy mindenki másnak is. "
    Pont az a gáz, hogy nekem van jó pár. De az adat tárolást nem azon oldom meg.
    A fent említett storage system-ben lévő hdd-et lecserélnét 10TB-os SSd-re akkor egy nullát nyugodtan a 4.3millió után írhatsz. Ez egy cégnek sem mindegy, hogy 4.3 vagy 43millió €-ról kerül a balhé.
  • Tetsuo #14
    Figyelj, arról van szó, hogy míg az SSD-k ára lefele megy, a HDD-k meg minimum nem lesznek olcsóbbak az újabb technó miatt.
    20 éven belül - általános használatra - kihalnak a HDD-k.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.01.15. 16:32:18
  • Tetsuo #13
    Ráadásul a HDD kib@szott érzékeny jószág az SSD-hez képest. Végre nem kell hímestojásként bánni a laptoppal. :-)
  • vilinger #12
    Én rendszeresen mentem az adataimat egyik hdd-ről a másikra. De sajnos nem 2 perc több tera adatot másolgatni.

    Viszont több ssd-vel a gépben nincs gond a biztonsági másolattal, ha tönkremegy az egyik, akkor ugyanúgy ott a másik (amelyik csak másoláskor üzemel), és nem mellékesen sokszoros sebességgel megy a másolás.

    Az árakról pedig annyit, hogy egyrészt a sebesség miatt is megéri, másrészt iszonyúan keveset fogyaszt. A hordozhatóság is egy plusz pont, nincs benne tű és lemez, bárhová vihetem "nagy pendrive"-ként (mert hozzá apró usb-s adapterem), nem megy tönkre egy leeséstől ahogy egy telefonban sem esik szét a memória. Lényegében csak arra kell figyelnem, hogy ne törjem ketté.
  • lammaer #11
    Elbeszéltek egymás mellett....

    A HDD is jó, nagy tömegű adatok tárolására háttértárnak vagy amikor a sebesség nem fontos, az SSD meg akkor kell amikor a sebesség lényeges tényező (oprendszer, játékok).

    Ha az SSD fajlagos ára olyan lenne mint a HDD-é, akkor a HDDnek semmilyen előnyét nem látnám. Majd eljutunk oda is egyszer...
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.15. 11:06:35
  • Ayma #10
    Abban igazad van, hogy storage rendszerek már rengeteg SSD-t használnak. Ha jól rémlik van olyan felhőszolgáltató, ahol már csak az van. Viszont mit nevezünk pontosan storage rendszernek. Ha az otthoni NAS-od, Routeres-USB-s torrented, FTP szervered storage akkor ott döntően nem SSD van:) (FTP-m persze SSD-ről meg de az adatok már HDD-n vannak). Kamerás megfigyelő szerverekben is a rendszer általában SSD, adat/video meg HDD.

    @Macropus viszont jól mondja, amikkel dolgozok ilyen kis-üzleti HP szerverek, jellemző boot a pendrive. Ugyan van HDD raidben, de néha felesleges mert sok minden hálózati elérésről megy, ha nem minden.

    Otthoni desktopnál mondjuk alap egy SSD rendszerhez-gyakran használt alkalmazásokhoz/játékokhoz, de adattárolásra ott is inkább HDD éri meg még jobban.
  • Ayma #9
    Nem túlzás ez a gőzgépes korszak kicsit?:) Vagy csak ultrabookban gondolkodsz?

    KKV-s adattárolásra nem fogok SSD-t használni (persze lemehet odáig az ár..), otthonra meg főleg nem. SŐT mágnesszalagos még mindig valid opció, nem egy helyen használják még bőven.

    A használt technológia kiválasztása elég sok szemponttól függ. A HDD-re rányomni, hogy gőzgép az kicsit meredek még:)
  • netperformer #8
    Le vagy maradva pár évvel xD A súly nem probléma? Fogtál már SSD-t a kezedben ember? :D A HDD egy vasdarab, az SDD meg egy műanyag lap rajta egy akkora elektronikával kb, mint a HDD vezérlője :D Már hogy ne használnának storage rendszerek SSD-t adattárolásra? Egyre többen. Csak azért mert neked drága valami, nem jelenti azt, hogy mindenki másnak is.