Berta Sándor

Tovább csökkenhetnek a flashmemória-árak

A következő hónapokban folytatódhat az eddigi trend. Mindez a gyártók mellett a felhasználóknak is jó hírt jelent.

A DRAMeXchange piackutatói rámuattak, hogy a NAND flashmemória-chipek ára egyre olcsóbb lesz az idei év hátralévő részében, sőt, a folyamat még a 2019-es esztendő első felében is folytatódni fog. A szakemberek azt prognosztizálják, hogy az idei harmadik és negyedik negyedévben a kereskedelmi árak további 10-10 százalékkal csökkenhetnek. Az egyes esztendőket tekintve egyébként általában mindig a harmadik negyedévben a legnagyobb kereslet. Az árcsökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy a NAND flashmemóriákból túlkínálat van, a gyártók a szükségesnél sokkal több ilyen memóriachipet állítanak elő. A vállalatok ráadásul megnövelték a gyártókapacitásaikat és átálltak a 3D-NAND memóriachipek készítésére. Emellett a közeljövőben új gyárak, például 2019-ben a Toshiba Fab 6 is Yokkaichiben, bekapcsolódnak majd a termelésbe.

A NAND flashmemória-chipek árcsökkenése természetesen hatással lesz az azokra épülő termékek árára is. Így például érezhetően olcsóbbak lehetnek az SSD-meghajtókkal felszerelt notebookok és az okostelefonok. Az SSD-meghajtós laptopok aránya már az idei év végére meghaladhatja az 50 százalékot, míg az okostelefonokba nagyobb flashmemóriák kerülhetnek. A csúcsmodelleket 256 vagy 512 gigabájt flashmemóriával is elláthatják a gyártók, míg a középkategóriában a 32-64 gigabájt helyett a 64-128 gigabájt válik elterjedtté. Ez megerősíti a korábbi prognózisokat.

Az SSD-meghajtók árai egyébként már márciusban mérséklődtek. A gyártók akkor szembesültek azzal, hogy az áremeléseik miatt visszaesett a kereslet az adattárolók iránt, ezért kénytelenek voltak árat csökkenteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BrockSamson #3
  Valojaban a kinai kormany szolt nekik juniusban, hogy abba kene hagyni a kartellezest.
 • barret #2
  " A gyártók akkor szembesültek azzal, hogy az áremeléseik miatt visszaesett a kereslet az adattárolók iránt, ezért kénytelenek voltak árat csökkenteni. " Mire gondoltak? A csillagos égig lehet emelni az árakat? Van egy szint,ami fölött már elgondolkodik az ember!
  2 ssd-m van 128-256 gb a másodikat rosszkor vettem,sajnos nagyon kellett. Darabig elleszek velük,míg lemegy az áruk az ingerküszöböm alá.
 • grebber #1
  Amíg nem adnak 1TB-os SSD-t 35k-ért nincs árcsökkenés :)