Berta Sándor

A notebookok egynegyedében van SSD

A Samsung áttekintést nyújtott az SSD-piac jelenlegi helyzetéről.

A gyártó a 2015 Samsung SSD Global Summit nevű rendezvény keretében emelte ki, hogy csak a hordozható számítógépek 29 százalékában vannak SSD-meghajtók, a legtöbb PC- és notebooktulajdonos ragaszkodik a merevlemezek használatához.

Kiderült továbbá, hogy a piacon kapható SSD-k átlagos mérete 312 gigabájt és átlagosan 38 amerikai centbe kerül egy gigabájt tárhelyre. Az elmúlt években a termékek beszerzésekor a legfontosabb figyelembe vett jellemző a tárolókapacitás és a teljesítmény volt. Előbbi a vásárlások 27, míg az utóbbi a 25 százalékában bizonyult döntő fontosságúnak. A harmadik legfontosabb szempont az ár, ami az esetek 21 százalékában döntő, míg a márka csak a vásárlások 11 százalékában volt fontos.

A gyártó a rendezvényen jelentette be, hogy a 850 Evo és a 850 Pro sorozatú termékeiből jövőre már kaphatók lesznek a 1 terabájtos M.2-es és a 4 terabájtos klasszikus SATA-s SSD-meghajtók. A konszern egyébként arra számít, hogy az adattárolók egyre olcsóbbá válnak, az árak évente akár 20 százalékkal is csökkenhetnek. Ez a memóriachipek és ezzel párhuzamosan az SSD-k növekvő tárolókapacitásának köszönhető.

Ugyanakkor bőven van még tennivaló. A felhasználók több mint 60 százaléka egyáltalán nem tudja, hogy mi egy SSD-meghajtó. A termékekről az emberek 29 százaléka online keresések segítségével, 25 százaléka technológiai blogokon és oldalakon, 15 százaléka a barátok megkérdezésével, míg 12 százaléka az kereskedők, 11 százaléka pedig a gyártók honlapjának segítségével tájékozódik.

Érdekesség, hogy a Toshiba arra számít, hogy három esztendő múlva már 128 terabájtos SSD-meghajtók is megjelenhetnek a piacon. A sebesség mellett az SSD-k a tárolókapacitás területén is lekörözhetik a merevlemezeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    "A sebesség mellett az SSD-k a tárolókapacitás területén is lekörözhetik a merevlemezeket."

    Amint csak közelíteni kezdi az ssd ára a hddét, azonnal kihalnak a hddk, addig meg maradnak, az egyszeri vásárló csak azt nézi hogy proci+memória+videókártya+ram+hdd arra nem gondol hogy gyengébb gép ssdvel gyorsabb lehet működés közben mint akár erősebb gép hddvel, laptopnál még extra előny, hogy egy mozgó alkatrésszel kevesebb.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.09.24. 18:24:05
  • zola2000 #2
    "Nem tudom amúgy, hogy ez a felmérés hol készült"
    Mivel általánosságban beszélt gondolom világszerte.
  • CairoJack #1
    "...a legtöbb PC- és notebooktulajdonos ragaszkodik a merevlemezek használatához".
    Ennél nagyobb hülyeséget rég láttam leírva. Senki nem "ragaszkodik" a HDD-hez (főleg nem laptopban), csak egy SSD kb "megfizethetetlen" magyar fizetéssel. Itthon kb 30-50 rugóval lesz drágább egy noti, ha gyárilag ssd-vel veszed, a legtöbb esetben olcsóbb házilag cserélni.
    Na most azért amikor itthon a nagy átlag 100-200 ezer forint közötti ársávban vásárol notit, akkor azért igencsak sokat számít az a +30-50 rugó.
    Nem tudom amúgy, hogy ez a felmérés hol készült, de pl itthon jó ha a notik 10%-ában van SSD. Vagy még annyiban sem.

    A Toshiba víziója szimpi, de én már annak is örülnék, ha a sima 1 Tb-s SSD-k ára lemenne 20 K-ra.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.09.24. 10:23:01