Gyurkity Péter

Mobilszolgáltatót venne az Amazon

Új területre lépne be az internetes óriás, ahol felforgathatja a teljes piacot.

Jeff Bezos cége az elmúlt években alaposan kinőtte magát, olyannyira, hogy az már egyes szabályozó hatóságok ellenérzését is kiváltotta, emiatt pedig vizsgálatok is indultak a vállalat ellen. A jelek szerint ettől nem nagyon riadtak meg, a napokban ugyanis felmerült, hogy egy újabb területre lépnének be, mégpedig egy kisebb szolgáltató felvásárlásával.

A tengerentúlon javában zajlik két nagy, jól ismert cég fúziója, legalábbis az ezzel kapcsolatos erőfeszítések sorozata. A T-Mobile amerikai részlege és a Sprint egyesülne, ehhez azonban meg kell szerezniük az FCC, valamint az igazságügyi minisztérium antitröszt-részlegének jóváhagyását, amely egyelőre nem 100 százalékos. Az amerikai illetékesek azt szeretnék, ha az egyesüléssel egy időben egy újabb szolgáltató jönne létre, erre pedig esélyt ad az a verzió, miszerint a Sprint kártyás részlegét a tranzakció részeként egy másik érdeklődőnek adnák el, amely ezt követően szintén megjelenne ezen a piacon. A hírek szerint az érdeklődők között az Amazon is megtalálható, ami viszont azt jelzi, hogy a Fire-család, vagyis a saját táblák és okostelefon (nem kirobbanóan sikeres) piacra dobása után most szolgáltatóként is bemutatkoznának, legalábbis egyelőre az USA-ban.

Az Amazon számára a jól értesültek szerint elsősorban nem az amúgy 7-8 millió ügyféllel rendelkező, egyes becslések szerint akár 4,5 milliárd dollárt érő cég megszerzése lenne fontos, hanem az egyes frekvenciasávok felmarkolása, amely szintén részét képezheti az eladásnak, mivel ehhez a szabályozó hatóságok is ragaszkodnak. Erre akár a Boost Mobile felvásárlása nélkül is sor kerülhet, mivel a hatóságok számára inkább ez, vagyis az erre kijelölt spektrumok tulajdonosváltása a fontosabb szempont, ám azt még nem tudjuk, hogy az üzletre mikor és milyen formában kerítenének sort – egyéb jelentkezők is akadnak, itt ráadásul a Boost egykori alapítója, több kábelcég, valamint a Q Link Wireless is felbukkant.

Mindenesetre Bezos vállalata, amely sorrendben a második, tőzsdén bejegyzett amerikai cégként érte el az 1 billió dolláros piaci értéket, tovább terjeszkedne, itt azonban a sikeres tárgyalások után is hosszabb idő telik majd el, mire jobban körvonalazódik az általuk dédelgetett terv.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!