Berta Sándor

EU - jövőre lehet döntés a szerzői jog reformjáról

Nagyon úgy tűnik, hogy az idén már nem lesz megállapodás a kérdésben, a soros elnök Ausztria nem jut kompromisszumra a felekkel.

Az európai uniós szerzői jog reformja komoly hatással lehet a világhálóra, leáldozhat például a mémeknek és a remixeknek, s az egyes platformok már a tartalmak linkeléséért is komoly összegeket fizethetnek majd. Az Európai Parlament szeptemberben elfogadta a tervezetet, amely finomodott a korábbi változatokhoz képest. Az elfogadott kompromisszumos verzióban csak annyi szerepel, hogy a közösségi médiaoldalakat felelősségre kell majd vonni az ott közölt jogsértő tartalmak miatt. A YouTube attól tartott, hogy a módosítások miatt akár 35 millió európai YouTube-csatornát is bezárhatnak.

Az európai uniós szerzői jogi reformja kérdésében minden bizonnyal már csak jövőre lehet döntés - legalább is ezt közölte Gernot Blümel osztrák kulturális miniszter, az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnöke. Ausztria az év végéig tölti be ezt a tisztet, utána 2019 első félévében Románia fogja. Blümel rámutatott, hogy ha nem sikerül megállapodni a kérdésben, akkor az csak a nagy, multinacionális online gigászoknak lenne jó, akik továbbra is kiszoríthatnának a piacról a többi szereplőt. Úgy véli, az irányelv elfogadása meghatározó a teljes európai tartalom- és kreatívipar szempontjából.

A szerzői jogi reform mellett érvelők szerint a szerzői jogok tulajdonosai, például a zenei kiadók, a filmstúdiók és a művészek nagyobb nyereségre tehetnek szert az internetes óriáscégek bevételeiből. Nem szabad megfeledkezni a tömeges online szerzői jogsértésekről sem, amelyek komoly károkat okoznak. Az ellenzők viszont úgy vélik, hogy a tervezett tartalomszűrők növelhetik a világhálón a cenzúrát, ráadásul ezek a szoftverek hajlamosak a hibázásra és olyan anyagokhoz is blokkolhatják a hozzáféréseket, amelyek elvileg teljesen legálisak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #3
    A hiénák még mindig éhesek !
    Még több *döghús* kell nekik...
    /Az sem baj,ha az áldozat belepusztul a féktelen zabálásba,csak dőljön a lé...a semmiért.../
  • jkedzs #2
    pontosan. ez a modern "demokrácia". a nagy céges érdekek képviselete.
    emellett megy a mi pénzünkön a színészkedés az uniós vízfejben, hogy ők valamin is sokat dolgoznak, ami nekünk annyira jó lesz majd.
  • Sydra #1
    A sok fasiszta addig szavaztatja újra ezt az idiótaságot, amíg nem sikerül áttolni?