• kvp
    #18
    "persze lehet drasztikus eszközökhöz folyamodni:
    - csak ellenőrzött megbízható profilok tölthetnek fel és jeleníthetik meg azonnal a tartalmaikat
    - az újaknak moderálás van ami lehet akár órák, napok kérdése is"

    Igen, ez sok platformon mar most is igy van. Az egyik ilyen egy elegge liberalis, USA keleti parti modellezok altal mukodtetett internetes message board. Ott aki nem megbizhato azt elozetesen moderaljak. Az nem megbizhato akirol a megbizhato tagok nem mondjak hogy megbizhato. Jo pelda volt egy japan cikkhez fuzott komment, ami leirta, hogy mit gondolnak a japanok. Egy valodi japan, addig megbizhatonak tartott felhasznalo odairta, hogy igazabol a japanok altalaban nem azt gondoljak. Kimoderaltak es elvettek a megbizhato statuszat, a hivatalos indoklas szerint azert mert a kozosseg ertekeivel ellentetes gondolatot fogalmazott meg. Ezt a rendszert onkentesen, szabad akaratukbol hoztak letre. Na ezzel a gondolkodassal ment szembe a legutobbi Trump fele, a szabad egyetemi szolasszabadsagrol hozott elnoki utasitas. Ami egyebkent az alkotmanyuk egyik alappilleret biztositja az egyetemeken.

    Ezzel szemben ugyanez a cenzura egy ugyanilyen brit forumban azert lett bevezetve, mert ott ha barki barmi helytelent ir, akkor a forum adminisztratorat veszi elo a helyi rendorseg. (Vicces, de kis kereses alapjan ugy nez ki, hogy a admin elleni brit feljelentesek jo reszet ugyanaz a brit szarmazasu, egyebkent hosszabb ideje japanban elo expat tette meg aki az amerikai forumban moderator. A britben nem az, szoval mas modszerekkel tartatja be a sajat elveit.)

    Es ez ket politikatol fuggetlen, modellezessel fogalkozo webes message board, amik joval a klasszikus kozossegi halozatok megjelenese elott indultak. Aztan csodalkoznak, hogy az emberek jelentos resze inkabb elmegy mashova, ahol nem varjak el, hogy mirol mit gondojon.

    ps: A youtube elso szuroje joreszt automatikus es a felhasznalok visszajelzeseit hasznalja. Tehat ha eleg ember viszonyul negativan valakihez akkor a jovoben mar csak manualis moderacio utan tud az illeto barmit is publikalni. Mivel barmilyen nagyjabol fele-fele aranyban vitatott temaban osszejon a 40-50% negativ szavazat, ezert lassan semmilyen vitatott temaban nem nagyon lehet publikalni, igazabol egyik oldalrol sem, csak jo nagy kesessel es csak nagyon politikailag korrekt megfogalmazasban.

    A facebook viszont programok helyett csak siman sok embert hasznal, de nem eleget, mert tobb a felhasznalo mint az emberi cenzor. Ok nagyobb bajban vannak, mert megosztani vagy uzenetet irni konnyebb mint videot forgatni.