Berta Sándor

Peren kívüli egyezséget kötött a Spotify

Egy zenei kiadó komoly összeget követelt a stream-szolgáltatótól, amely megúszta a kártérítési pert.

A Wixen Music kiadó, amely szerzői és művészi jogokra specializálta magát, 1,6 milliárd dollárt akart kiperelni a Spotify menedzsmentjétől, de a felek közel egy évi tárgyalássorozat után peren kívül megállapodtak egymással. A Wixen Music ennek köszönhetően visszavonta a korábban benyújtott keresetét. Az egyezség pénzügyi részletei ugyanakkor egyelőre nem ismertek. A zenei kiadó tavaly vádolta meg azzal a Spotify-t, hogy több mint 10 000 dalt terjesztett, amelyek után nem fizetett a szerzőknek jogdíjakat. A zeneszámok olyan előadók szerezték vagy énekelték, mint Tom Petty és Neil Young. A Wixen Music 1,6 milliárd dollár kártérítést kért. Ez a hatalmas összeg úgy jött ki, hogy a cég a 10 784 érintett dal után egyenként 150 000 dollár kártérítést követelt.

Az Amerikai Egyesült Államokban a stream-szolgáltatóknak nem kötelező megállapodniuk a szerzőkkel és a kiadókkal, de kötelesek őket tájékoztatni az alkotásaik várható jövőbeli felhasználásáról. A Wixen Music úgy vélte, hogy a Spotify ezt a tájékoztatást mulasztotta el sok esetben. A stream-platform ugyan tárgyalt a zenei kiadókkal, de a szerzői jogokkal kapcsolatos szabályozást kiszervezte a Harry Fox Agency nevű társasághoz. A kiadó erre úgy reagált, hogy a Spotify tudatában volt annak, hogy az ügynökség nincs azoknak az erőforrásoknak a birtokában, amelyek kellettek volna a szükséges licencek megszerzéséhez.

Sokáig úgy tűnt, hogy a kártérítési per veszélyeztetheti a Spotify tőzsdei megjelenését, de ez végül nem következett be, a tőzsdére lépés rendben lezajlott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #1
    Tiszta sor.
    A hiénák megosztoztak a koncon !
    /Úgy is MI fizetjük/