SG.hu

Hogyan alakul a memóriapiac 2012-ben?

A legfontosabb mozgatórugók az adatvesztés elkerülése, az SSD-technológia terjedése, a táblagép- és okostelefon-eladások növekedése, illetve az adatmásolás sebességének gyorsulása lesz.

A Kingston elnöke és egyben társalapítója John Tu az SSD-technológia tömeges elterjedését várja, de nyilatkozott a globális adatvesztés elkerülésének legjobb módszereiről és a fogyasztók személyes adattárolási szokásainak fejlődéséről. Közlése szerint az SSD-alapú tárolás fordulóponthoz érkezett - 2011-ben a mozgóalkatrész nélküli meghajtók eladási rátái folyamatosan növekedtek. Az SSD már nem felsőkategóriás, hanem alapvető fontosságú fejlesztésnek számít. A gyártók erőfeszítései várhatóan meghozzák az áttörést, a bűvös 1 USD/GB-os szint elérését az SSD piacon.

A tavaly őszi thaiföldi árvízkatasztrófa a merevlemez-meghajtók piacát is komolyan érintette, ami várhatóan 2012 első felében még éreztetni fogja hatását. Így növeli a számítógépgyártók - különösen az ultrabookgyártók - SSD-igényét. Emiatt pedig a vállalati szektorban is intenzívebb átrendeződésre lehet számítani a megbízhatóbb, hosszabb távú befektetési megoldások irányába. Mivel az SSD magasabb befektetési megtérülést fog jelenteni a teljesítmény és a tartósság terén, a vállalatok számára az SSD válik majd a legjobb fejlesztési lehetőséggé régi rendszereik fejlesztése és felújítása kapcsán. A Kingston szerint 2012 második felében tanúi lehetünk majd egy fordulópontnak az SSD tömeges alkalmazása terén.

Az előrejelzések szerint a tabletek globális forgalma 2015 végére eléri a 326,3 milliós darabszámot. A kiváló minőségű tartalmak mobileszközökön történő használatának terjedése felkelti az igényt a kiegészítő tárhelyek iránt. Azon fogyasztóknak, akiknek táblagépei nem tartalmaznak a tárhely növelésére alkalmas kártyameghajtókat, már most tárolási korlátokkal kell szembesülniük. Ez a probléma új igényt teremtett a Vezeték nélküli tárhelynövelő eszközök iránt. Ezek az eszközök nem csupán az adatok tárolásának és elérésének egyszerű, vezeték nélküli módját kínálják, hanem média megosztást is lehetővé tesznek egyszerre akár több felhasználóval.

A nagy teljesítményű memóriák növekedését a PC-játékok és az overclocking hajtja - A Jon Peddie Research szerint a játékok megszállottjainak kifejlesztett hardverek világpiaca 2012-ben 6%-kal fog növekedni, és eléri a 34 milliárd dollár forgalmat. Ez a tendencia már most is érződik: az EMEA-térségben a HyperX nagy teljesítményű memóriatermékek forgalma 60%-kal nőtt 2011-ben. Az Intel X79 processzorának megjelenése a piacon tapasztalható memóriaigények új, magasabb szintjét jelzi. Különösen a négycsatornás technológia kapacitása miatt számíthatunk arra, hogy a JEDEC hivatalossá teszi az 1600 MHz-es órajelet 2012-ben, ez pedig azt jelenti, hogy több felhasználó dönt majd a fejlesztés mellett. Az idei évben várhatóan átlagossá válik a 4 GB-os átlagos memóriakapacitás.

A Ponemon Institute és a Kingston Technology által nemrégiben végzett felmérés igazolta, hogy a vállalatok szükségét érzik a biztonságosabb USB-termékek és irányelvek bevezetésének, mindazonáltal nem alkotnak megfelelő biztonsági stratégiákat az USB-eszközökre vonatkozóan és nem helyeznek kellő hangsúlyt az adatvédelmi házirendek betartatására. A biztonságos USB-eszközök a megoldásnak csak egy részét jelentik. Létfontosságú a végpontok biztonsága, a bevált gyakorlatoknak megfelelő házirendek és eljárások bevezetése, valamint a személyzet oktatása. Az adatvesztés elkerülése a szervezetek számára 2012-ben csak akkor lehetséges, ha megvalósítják és szigorúan betartatják a technológia, a megfelelőség és a helyes magatartás biztonsági háromszögét.

A Gartner 7 százalékos növekedést jósol a szerverpiacon, és még ennél is nagyobb, 22 százalékos bővülést vár Kelet-Európában ezen a téren. A Kingston úgy látja, a szervezetek a hagyományos OEM szerver-forgalmazóktól beszerezhető megoldások helyett egyre inkább a saját igények szerint összeállítható szerverek felé fordulnak, és a vállalat felkészült arra, hogy partnereivel karöltve kielégítse az ehhez szükséges memóriamodulok iránti igényeket. Az SSD egyre nagyobb teret fog nyerni a szerverek és az adatközpontok piacán, és elkezdi leváltani az előzőleg használt HDD-ket. Az energiahatékonyság és teljesítményoptimalizálás iránti igények következtében ebben a szektorban várhatóan az SSD minősül a legfontosabb beruházásnak a 2012-es évben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #2
    Tovább pontosítva memória alapú adattároló. :)

    (Az SSD magyarul szilárdtest-meghajtó, félvezetős memóriát használó tartós adattároló eszköz. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó.)
  • Turdus #1
    SSD nem is memória, hanem adattároló... Félrevezető a cím.