Berta Sándor

A Toshiba tulajdonába kerülhet az Elpida

A japán kormány azt szeretné, hogy a Toshiba vásárolja meg a világ legnagyobb DRAM-gyártóját. Az Elpida Memory komoly nehézségekkel küzd, ezért képtelen visszafizetni a korábbi állami hiteleket.

A nehéz anyagi helyzetben lévő DRAM-gyártó számára az jelentheti a mentőövet, ha új befektetőt vagy tulajdonost talál. A japán kabinet szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a Toshiba felvásárolná a céget. A DigiTimes tajvani IT-oldal birtokába jutott információk alapján a Toshiba azt tervezi, hogy a mobil eszközökhöz szánt flashmemória-termékeit az Elpida mobil RAM-technológiája segítségével fejleszti tovább. Amennyiben ez megvalósul, hogy hatékonyabban fel tudná venni a harcot az amerikai és a dél-koreai vetélytársaival, ugyanakkor a konszern nem szeretne újra a DRAM-piacon megjelenni.

Az Elpida Memory jelenleg Japán egyetlen DRAM-gyártója és azért került nehéz helyzetbe, mivel nem tudja visszafizetni a korábban felvett állami hiteleket. Akkora összegről, több mint 30 milliárd jenről (300 millió euróról) van szó, ami már a társaság jövőjét veszélyezteti. A japán kormány azonban nem szeretné az ország memóriachip ágazatban betöltött pozícióját feladni, ezért hajlandó a kompromisszumokra, így merült fel a Toshiba esetleges szerepvállalása. Eközben az Elpida az Asashi Shimbun japán újság információi alapján megpróbálja elérni az állami hitelek lejáratának meghosszabbítását, hogy így jusson némi időhöz. A vállalat a mostani üzleti év első felében 56,79 milliárd jenes (567 millió eurós) veszteséget halmozott fel.

Eddig sem az Elpida Memory, sem a Toshiba nem kommentálta a hírt, a memóriagyártó részvényeinek árfolyama viszont erősödött a hírre. A cég tavaly januárban még merész terveket szövögetett, meg akarta vásárolni a Powerchip Technology nevű tajvani vetélytársát, azonban az üzletből végül nem lett semmi. A terjeszkedés helyett most a túlélés lett a legfontosabb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Andr0 #3
    Aztak*rva... milyen anyagot tolsz?:D
  • Cefet #2
  • Sir Cryalot #1
    Ide konkrétan egy gombabácsi szintű trollszöveg kéne, hogy mekkora szar már ez a digitális kőkorszak, hogy lagos szar displayekkel meg kattogó csörgős fos hangminőségével amit már annyira megszokhattunk, és Olimpiáról is jön majd egy fostos alacsony frémes stream oxt kéx!!!