Berta Sándor

A Microné lehet az Elpida

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az amerikai memóriagyártó lehet a japán Elpida Memory cégért folytatott verseny győztese. Amennyiben az üzlet létrejön, akkor a Micron Technologies lehet a világ második legnagyobb RAM-gyártója.

A tengerentúli konszern hivatalosan is megkezdheti a tárgyalásokat a japán vetélytársa megvásárlásáról. Erre azután kerülhetett sor, hogy a társaság megtette 2,5 milliárd dolláros vételi ajánlatát. Az Elpida felvásárlása után a Micron gyakorlatilag megduplázná jelenlegi piaci részesedését, ami így elérné a 25 százalékot és ezzel megelőzhetné a Hynix céget. Az Elpida Memory februárban jelentette be, hogy fizetésképtelenné vált, adósságállománya 5,6 milliárd dollárt tesz ki. A vállalat folyamatosan tárgyalt a lehetséges befektetőkkel. Előbb úgy tűnt, hogy a Toshiba lesz a befutó, majd felmerült a Micron neve is. A vételár egy részét az adósságok eltüntetésére fordítják majd, míg a fennmaradó összeget közvetlenül a gyártásba fektetik be.

A múlt héten az amerikai TPG Capital és a kínai Hony Capital befektetési cégek is leadták az ajánlatukat, a Hynix pedig az utolsó tárgyalási fordulóból visszalépett. A Micron mellett szól, hogy időközben 500 millió dollárt fektetett be a vetélytársába és ezzel tulajdonrészt szerzett a cégben. Ezenkívül vállalta, hogy továbbra is üzemeltetni fogja az Elpida két japán üzemét és garantálta a helyi munkahelyek megtartását is. Emellett a tengerentúli társaság a következő öt esztendőben összesen 3,8 milliárd dollárt fordít a japán és tajvani Elpida-üzemek fejlesztésére. A japán gyártó vezetői már rábólintottak az ajánlatra, már csak az illetékes csődbíróságnak és a hitelezőknek kell engedélyezniük az üzletet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #1
    Hm. Nem is tudtam, hogy ennyire szarul megy a memóriagyártóknak. Nem fogy eléggé a memória?