Berta Sándor

Emelkednek az árak a memóriapiacon

Úgy tűnik, hogy a közeljövőben a felhasználóknak nem csak a merevlemezek magas ára okoz majd gondokat, hanem fel kell készülniük az emelkedő memóriaárakra is.

A tavalyi év végén a világpiacon még olcsók voltak a memóriamodulok, azonban néhány hete egyre többe kerülnek. Ennek oka, hogy a Samsung Electronics piacvezető memóriagyártóként drasztikusan emelni kezdte az árakat. Ez a folyamat egészen az év végéig folytatódhat, tehát az áremelkedés akár 25 százalékos is lehet. A Digitimes tajvani IT-portál hardvergyártóktól és beszállítóktól tudta meg, hogy a dél-koreai konszern jelentős mértékben emelni akarja a chipek árát. Jelenleg a világpiacon egy 4 gigabájtos DDR3-as RAM-modul 21,50 dollárba kerül, ez az esztendő végére 25-27 dollárra nőhet.

A memóriagyártók a tavaly év végi helyzethez képest csökkentették a termelési kapacitásukat, azonban mindez nem okozott gondot, mert a számítógép-gyártók jórésze - köztük a vezető Hewlett-Packard is - csökkentette a megrendeléseit. Ez - különösen a Windows 8 őszi megjelenése miatt - meglepő lépésnek tűnt.

Európában egyelőre nem érezhető az áremelkedés, amiben az is szerepet játszhat, hogy a folyamat május végén lelassult. Piaci elemzők szerint az árak nem fognak a prognosztizált mértékben változni, inkább a jelenlegi szinten maradnak, vagy csak minimális mértékben nőnek. Ez elsősorban arra vezethető vissza, hogy jelenleg kicsi a kereslet a DDR3-as RAM-ok iránt és ezért az OEM-gyártók inkább kivárnak. Ugyanakkor egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a többi memóriagyártó követi-e majd a közeljövőben a Samsung példáját vagy sem. Ez szintén a következő hetekben, hónapokban dőlhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!