Berta Sándor

Teljesen nem szüntethető meg az internet­függőség

Bár a kezelések hatékonyak lehetnek és eredményre vezethetnek, de nincs garantált siker.

Az internetfüggők életében a világháló, a játékok és a közösségi portálok akkora szerepet töltenek be, hogy ezek miatt elhanyagolják a valódi életüket, elszigetelődnek, problémássá válnak a személyes és a munkahelyi kapcsolataik, valamint gondjaik vannak más területeken is, például a képzésben. A teljes lakosság 2 százaléka, míg a fiatalok 4 százaléka minősül internetfüggőnek - mondta el Roland Mader, a bécsi Anton Proksch Intézet (API) pszichiátere. Az intézményük ambuláns részlege 15 éve foglalkozik ilyen betegekkel. Az érintett személyeket eddig terápiás csoportokon keretében látták el, de ezzel maguk a szakemberek sem voltak teljesen elégedettek, ezért változtattak és szeptember óta egy új szolgáltatás érhető el. Ez az első ilyen jellegű program Ausztriában.

A páciensek többsége viszonylag fiatal, 20 év körüli személy. Ezzel szemben például az alkoholfüggők általában 40 és 60 év közöttiek. Az életkor szerinti eltérés mellett gyakori az is, hogy a betegek valamilyen más betegségben is szenvednek, például pánikzavarban, depresszióban, továbbá anyagfüggőségben, hogy ébren tudjanak maradni a játékok közben. Általában felépítenek egy avatárt, egy alteregót, amely bátor, erős és a mesterséges világban elismerésre és barátokra tesz szert. Az illető a valódi világban viszont gyakran bizonytalan, kevés barátja van és nem igazán foglalkoznak vele.


Az API terápiás csoportjaiba legalább 17 éves felhasználók kerülhetnek be, akik egy nyolc héten át tartó kurzuson vesznek részt. Az első feltétel, hogy a mobiltelefonját minden résztvevőnek le kell adnia, később pedig napi 1 órára korlátozzák a készülék használatát. Bármennyire sikeres is a kezelés, azzal Mader és a többi szakértő is tisztában van, hogy a mai társadalomban nem valósítható meg a teljes internetabsztinencia. A szakemberek a játékfüggőket igyekeznek bizonyos programoktól eltiltani, más online alkalmazásokat bizonyos feltételek mellett használhatnak csak. A veszélytelen, függőséget nem okozó szoftvereket viszont szabadon futtathatják.

Az első kísérleti csoportnak hat tagja van, közük egy fiatal, közösségi platformoktól függő nő és egy internetes pornófüggő. Az online játékosoknál az az elsődleges kérdés, ha nincs jelen az avatárjuk akkor valójában kik akarnak lenni. A cél a megfelelő válasz megtalálása és a valódi világba való visszavezetésük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #8
    Egyetértek.
  • Ender Wiggin #7
    tehát akkor a cikkben enm internetfüggőségről van szó, hanem játék és közösségi média-függésről. nem ugyanaz. és különben is, inkább legyen faszbuk függő a gyerek, mint heroinista vagy félkarú rabló-függő alkesz...
  • barret #6
    Ha nem lenne számítógép,akkor TV függők lennének.Nem látom a különbséget! Sok ember napi 8-9 órát nézi a TV-t.Velük miért nem foglalkoznak?
  • Omega #4
    Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy szegény gyerek miért lesz internet függő. Azért, mert nincs értelmesebb dolog az életében, mint a gépet nyomokodni, hogyha a szülei, mesét olvasnának neki, sportolni vinnék, társasági életre nevelnék, meg lenne egy csomó normális élménye normális ember válna belőle. A szülők hibája, hogyha a gyerekből internet, drog, alkohol, stb... függő válik.
    Utoljára szerkesztette: Omega, 2018.11.12. 13:04:14
  • ostoros #3
    Ha létezne valódi megoldás, az valószínűleg minden függőség esetén működne.
  • csicso82 #2
    EZ nem igazi megoldás, elméletileg igen hiszen gyökeresen megoldódik a probléma. DE ennyi erővel az alkoholt is be lehet tiltani, van aki sorozatfüggő azok gyártását is stb.
    Ezek nem jelentenek igazi megoldást, magunkat kell megerősíteni és ezt az erőt kell felhasználni a függőségünk kordában tartására vagy akár teljes legyőzésére.
  • Zoliz #1
    Dehogyisnem, lekapcsolják a szervereket és pár hónap múlva teljesen megszűnik a függőség és az emberek elkezdenek élni. Ez csakis a világháború kitörésekor vagy utána esedékes.