Berta Sándor

Mesterséges intelligencia diagnosz­tizálja a szembetegségeket

A különböző szembetegségek tünetei azonosíthatók a retináról készített nagy felbontású 3D-felvételek segítségével.

A legnagyobb problémát eddig nem is feltétlenül e nagy felbontású képek hiánya jelentette, hanem az, hogy azok kielemzéséhez szükség volt megfelelő szakértelemre. Az utóbbit a Deepmind kutatói megtanították egy mesterséges intelligencia rendszernek, amely így immár képessé vált a szembetegségek diagnosztizálására. A megoldást a londoni Moorfields Eye kórház teszteli és a retinaszkennelések kiértékelésére használja. A szakemberek megerősítették, hogy az első eredmények biztatóak. A szembetegségek diagnosztizálására az optikai koherencia tomográfiát (OCT) alkalmazzák, amelynek a segítségével a retinát szkennelik. Az eredmény egy nagy felbontású 3D-felvétel a retináról, amelyen felismerhetők a különböző szembetegségek tünetei. Minél gyorsabban sikerül felismerni és kezelni a bajt, annál nagyobb az esély a látás megmentésére.

Egy 3D-kép kielemzése ugyanakkor szakértelmet igényel és időbe telik. A Moorfields Eye kórházban jelenleg naponta ezer ilyen retinaszkennelésre kerül sor, ami komoly torlódásokhoz vezet. A folyamat lerövidítésére kezdte el másfél évvel ezelőtt alkalmazni az intézmény a Deepmind rendszerét, amelyet előzetesen körülbelül 7500 beteg közel 15 000 OCT-felvételével tanítottak be. Ezek alapján a rendszer megtanulta felismerni a szem különböző részeit és ezután diagnózist készített. A megoldás pedig most már képes több mint 50 szembetegséget felismerni. Egy összehasonlító teszten egy nyolc orvosból álló bizottság az esetek 94 százalékában hasonló diagnózisra jutott, mint a mesterséges intelligencia.


A Deepmind munkatársai két neurális hálózatot ötvöztek. Az első elemzi az OCT-felvételeket és készít egy összefoglaló képet, amelyek a szembetegségek különböző tünetei láthatók, míg a második elemzi ez utóbbi képet és elkészíti a diagnózist. E folyamat során a rendszer több lehetséges magyarázatot is felsorol a talált tünetekre és százalékszámokkal jelöli az egyes szembetegségek valószínűségét. Emellett becslést is készít azzal kapcsolatban, hogy mennyire sürgősen kell kezelni a tüneteket. Mindez növelheti az orvosok és a betegek diagnózisokba vetett bizalmát. Általában pont az utóbbiak szkeptikusak, mert úgy hiszik, hogy egy számítógép - főleg orvos nélkül - nem tud önállóan diagnózist készíteni.

A projektben a Deepmind és a Moorfields Eye kórház mellett a University College of London kutatói vesznek részt. A következő lépcsőfokot az fogja jelenteni, hogy a rendszert kereskedelmi termékké fejlesztik tovább, majd klinikai tesztek következnek és csak ezután kaphatja meg a végső engedélyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!