Berta Sándor

Szenzorokkal egészítik ki a kontakt­lencséket

Szakemberek áttörést értek el, így a közeljövőben megvalósulhatnak az első intelligens kontaktlencsék.

A Purdue Egyetem kutatócsoportja biokompatibilis szenzorokat ültet be a kereskedelmi forgalomban kapható kontaktlencsékbe. Ez egy fontos lépcsőfokot jelent az intelligens kontaktlencsék megjelenése felé. Az eszközök egészségügyi adatokat továbbíthatnak majd és alkalmasak lehetnek a megfelelő gyógyszeradagok bevitelére.

A szakemberek az új eljárás segítségével az orvosoknak akarnak segíteni a szembetegségek gyógyításában. Az érzékelők képesek lesznek kimutatni a betegek szervezetében történő testi elváltozásokat és mérni tudják majd például a könnyből a cukorszintet, a tejsavat, valamint a pH-értéket. Ezáltal a kontaktlencsék olyan információkat szállíthatnak, amelyek összefüggésben lehetnek a cukorbetegséggel, az oxigénhiányos állapottal és a szem egészségével. Korábban komoly problémát jelentett, hogy nem lehetett ötvözni a szenzorokat a kontaktlencsékkel, hiszen az előbbiek szilárdak és sík felületűek, míg az utóbbiak puhák és hajlítottak voltak.


Chi Hwan Lee professzor, a kutatócsoport vezetője közölte, hogy néhány évvel ezelőtt teljesen lenyűgözték a Google által megalkotott kontaktlencsék, mert azok nem invazív módon kísérték figyelemmel a viselő egészségét és ehhez csupán a lencsékre volt szükség. De ugyanakkor a tudomására jutott az is, hogy a társaság az eszközhöz különlegesen elkészített, átlátszó kontaktlencséket alkalmazott, ami viszont korlátozhatta azok gyárthatóságát, biokompatibilitását és tartósságát. Azóta nagyon érdeklődik egy olyan alternatív módszer kifejlesztése iránt, amelynél a szenzorokat közvetlenül a kereskedelmi forgalomban kapható kontaktlencsék felületén helyezik el.

A Purdue Egyetem munkatársai most azt remélik, hogy a fejlesztésüknek köszönhetően elterjedhetnek kereskedelmi forgalomban is az intelligens kontaktlencsék. Lee elmondta, hogy biztosítani tudták a prototípusok elkészítéséhez szükséges optimális anyagokat, dizájnt és gyártási módot. Az intézményben hamarosan elkezdődhetnek az eszközök első tesztjei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!