Berta Sándor

Idővel a viselhető termékek veszik át az okostelefonok helyét

Az összehajtható kijelző és az 5G kapcsolatok általánossá válása teljesen új termékek és üzleti modellek megjelenéséhez fog vezetni.

Walter Ji, a Huawei nyugat-európai vezetője úgy vélte, hogy a 2019-re tervezett összehajtható kijelzős okostelefonok funkcióját néhány éven belül az okosórák és más viselhető termékek válthatják majd fel. "Eddig ugyan nem értékesítettek nagy számban viselhető termékeket, például okosórákat, de a koncepció talán változni fog az 5G megjelenésével és a mesterséges intelligencia továbbfejlesztésével. Ezen eszközök nem csupán az embereknek lehetnek hasznos kiegészítők, hanem akár a háziállatoknak vagy a mezőgazdaságban a haszonállatoknak is."

"A következő 5-10 esztendőben továbbra is lesznek okostelefonok, talán változik majd a formájuk. Korábban már láttuk, hogyan alakultak át a funkciótelefonok nagy képernyős modellekké. Jövőre érkeznek az összehajtható kijelzős készülékek és talán néhány év múlva a viselhető termékek fogják átvenni az okostelefonok funkcióit. Ez akkor következhet be, ha elhelyezhető lesz egy képernyő a csuklón. De ennél is fontosabb lesz a felhasználói tapasztalat, ami független lesz attól, hogy egy okostelefonról, viselhető termékről vagy a dolgok internetéről lesz szó. A holnap innovációért a hardver és a szoftver közösen felel majd" - jelentette ki a menedzser.


Walter Ji hozzátette, hogy napjainkban elsősorban fotókat osztanak meg az emberek a közösségi oldalakon, holnap már videókat fognak, az 5G megjelenése pedig egy olyan hálózatba kötöttséget jelent majd, amilyet még soha nem tapasztalhattak meg a felhasználók. Szintén számít, hogy a fogyasztók számára folyamatosan egyre olcsóbb az adatok továbbításának költsége. A Huawei első 5G-kompatibilis okostelefonja egyébként várhatóan jövőre jelenik meg. A cég nyugat-európai vezetője rámutatott arra is, hogy az okosszemüvegek koncepciója eddig azért nem volt sikeres, mert a felhasználói élmény nem voltak megfelelő, de ettől még a jövőben ezen lehet javítani.

"Nagyon örültünk annak, amikor megelőztük az Apple-t és mi váltunk a második legnagyobb okostelefon-gyártóvá. Kifizetődött, hogy annyit fektettünk be a felhasználói tapasztalatokba és a kutatás-fejlesztésbe. A saját chipjeinkkel dolgozunk és nagy előrelépést értünk el a szoftverfejlesztés területén is. De nem az a célunk, hogy ezt a pozíciót megtartsuk, hanem hogy tovább haladjunk egyre feljebb. Az a célunk, hogy az amerikai piac nélkül is globális piacvezetők legyünk. Ebben a folyamatban Európa nagyon fontos nekünk. Kínában már évek óta piacvezetők vagyunk a Honor márkánkkal közösen, a piaci részesedésünk több mint 30 százalék, Európában pedig több mint 20 százalék" - ecsetelte a menedzser.


Az okosórák használhatóságát az apró kijelző korlátozza, hajlítható verzióban máris új világok nyílnának meg

Walter Ji hangsúlyozta, hogy egy európai és egy kínai ember teljesen másként használja az okostelefonját. Kínában a vásárlók több mint 90 százaléka azt akarja, hogy az eszköze mindig online legyen és fogadhassa az információkat, emellett egyszerre több alkalmazást használnak. Mindez oda vezet, hogy a készülékeiknek nagyobb akkumulátorra van szükségük. Az európaiak 40 százaléka viszont nem szeretné, hogy mindig az okostelefonjához legyen kötve.

A Huawei nyugat-európai vezetője végül kitért arra, hogy az 5G-ben rejlő lehetőségek lenyűgözőek, s szerinte a szabvány meg fogja változtatni a világot és a társadalmat. Amennyiben ma megnézzük a vállalatokat, akkor napjainkban szinte csak arról van szó, hogy miként tudják a digitalizálás segítségével hatékonyabbá tenni a folyamataikat. Az 5G-nek köszönhetően a digitalizálás mindenütt jelen lesz és a szabvány számos új üzleti modellt tesz majd lehetővé. Az 5G nem lesz összehasonlítható sem a 3G, sem a 4G szabványokkal, mert az emberek a segítségével az életüket fogják digitalizálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • t_robert #12
  Ezt azért kétlem. az egyik irány pont az, hogy a telefonok egyre nagyobbak a láthatóság miatt. lassan már 8 hüvelykes telefont gyártanak. Akkor kétlem, hogy egy 1 hüvelykes kijelző képes lenne átvenni a telefon helyét egy órában. A méret gátat szab a használhatóságnak. Még ha műszakilag bele is lehetne zsúfolni egy karórába egy mobil teljesítményét és funkcionalitását.
 • M2 #11
  Amikor az ember rájön, hogy az okostelefon túlzottan sok időt rabol el feleslegesen az idejéből, akkor sokat tud segíteni mondjuk egy okosóra. Nekem bejött.
  Azóta azt nyomkodom. :-)
 • csicso82 #10
  Mióta vizionálják már ezt. Ítt is írták, ha a kontaktlencsébe építve lenne a kijelző és mondjuk a gépelés lehetne akár az alkarunkra kivetített billentyűzettel is pl. bal alkarra kivetített betűket a jobb kézzel viszed be.
  Utoljára szerkesztette: csicso82, 2018.11.05. 09:20:50
 • Magnum PI #9
  "A szemüvek baromság. Már így is totál szar a fejlett világban mindenki szeme".

  Ez nem tudom mennyire tényszerű. Szerintem az arány nem változott csak jobb lett a szűrés és divatos lett a szemüveg is. Ma már mindenki megkapja a szemüveget akinek gond van a szemével akár már nagyon fiatalon is plusz nem ciki viselni sem. Régen meglehet jó ideig észre sem vették vagy leszarták az emberek hogy nem túl jó a szemük mert nem akartak szemüveget. Továbbá a korral romlik a szem és egyre több az idős ember akik nyilván szemüvegesek.
 • wraithLord #8
  Ja, meg okosWC is kell, ami méri, hogy mennyit [email protected], mert lehet, hogy csak azért lettél könnyebb, és nem fogytál. :D
 • qqricoo #7
  fitness, óra mellé kellett az okos mérleg is (szponzorált tartalom :D http://www.polar-ora.hu/Polar-Balance-okos-merleg ) mentem is futni ...
  Utoljára szerkesztette: qqricoo, 2018.11.04. 07:15:59
 • Ender Wiggin #6
  "A karorak nagy elonye hogy nem hagyjuk el oket. A kijelzore a megoldast a szemuvegbe, kontaklencsebe epitett kijelzok jelenthetik. Viszont az iranyitasra is kell jo megoldas, amire esetleg a szemkoveto technologia lenne jo vagy az orat kvazi dpad-kent hasznalni."

  A szemüvek baromság. Már így is totál szar a fejlett világban mindenki szeme. Ami az irányítást illeti, mindkét ötletedből hiányzik a praktikum. És persze ez túl is van bonyolítva. Arról meg ne is beszéljünk, hogy néha az órát is leveszed, vagyis az is elhagyható.
 • grebber #5
  A telefon soha nem fogja átvenni az órák szerepét..
  okosóra/okos karkötö/futoóra vegyek egy kalap alá és nevezzük-e hármat okosórának...

  Nézzünk engem:

  Meló... zsebben a telo ha hivnak nem hallom mert csattog kattok körülettem minden a melóhelye,de közben rezeg is azt meg a munkaruha miatt nem érzem... De jé segít az erre létrehozott okosóra (jelen esetben egy filléres kijelző nélküli karkötö Mi Band 1..ami rezeg a kezemen és azt megérzem..

  Fitnessz... fog a tököm futni féltéglával a zsebembe /kezembe fogva/karomra rögzítve mikor jé erre van a karon észrevehetetlen fitnessz óra ami gps-es és minden mást is tud...+ a telefon nem víz álló. Hányszor b****ta szét a futásom a telefon mert az izzadság és a pára a zsebembe szinplán kilötte a gps-t leállitotta a futó appot és magát repülös üzemmodba tette mindezt lezárt billentyűzettel csak mert párát kapott...

  Szóval jó jó a telo de szart sem ér ha nincsenek eszközök amivel kiváltsuk őket.
 • barret #4
  Mióta telefonom van,nincs órám! Előtte óramániás voltam.
 • kvp #3
  A karorak nagy elonye hogy nem hagyjuk el oket. A kijelzore a megoldast a szemuvegbe, kontaklencsebe epitett kijelzok jelenthetik. Viszont az iranyitasra is kell jo megoldas, amire esetleg a szemkoveto technologia lenne jo vagy az orat kvazi dpad-kent hasznalni.

  Mindenesetre nagyon sokat kell meg feljodnie az akkumulator technologianak es a kijelzoknek, ahhoz, hogy egy teljes erteku telefon beferjen egy oraba. A valamivel realisabb csukloszamitogepeket pedig nem igazan gyartjak, mert az ember kezen levo gep hasznalata csak egy kezzel lehetseges, de megis mindket kez szukseges hozza, tehat kevesbe elonyos, mint egy kis tablat fogni a kezben.

  Egyebkent a kis tabla mar a korai okortol fogva az egyik leginkabb megfelelo jegyzetelo es adatmegjelenito eszkoznek es meretnek bizonyult. A mai nagyobb kijelzos telefonok pont ezeknek az osi kis agyagtablaknak a mereteben keszulnek es hasznalni is hasonlo modon kell oket, tehat hosszu ido utan sikerult visszajutnunk a regi ergonomiai megoldashoz, csak high tech kontosben.

  Persze egy teljesen integralt, HUD alapu szemelyi szamitogep sokkal kenyelmesebb lenne, aminel az iranyitas is a szem es kezmozgas neuralis mintait olvassa vissza es kozvetlen a latoterunkben jelennek meg az informaciok. Ezt hivjak modernul Augmented Reality-nek es van benne jovo csak meg fejlodni kell hozza egy keveset.