Berta Sándor

Okossá válnak a hagyományos órák

Az okosórák új kihívás elé állították a klasszikus óraipart, amely az új vetélytársak módszereivel vágna vissza.

Meglehetősen nehezen dolgozták fel a hagyományos karórákat gyártó vállalatok, hogy a világ legfontosabb óragyártójává az Apple lépett elő. De a kaliforniai óriáscég mellett is szinte minden kisebb vagy nagyobb társaság piacra dobta a saját okosóráját, fitneszkarkötőjét és egyéb viselhető termékét. A legtöbb vállalat úgy gondolt az okosórákra, mint miniatűr számítógépekre, amelyeknek funkciólistájuk van. Egyedül az Apple választott a kezdetektől más utat és életmód-termékként tekintett az Apple Watch modellre, éppúgy, ahogy azt a klasszikus óragyártók is teszik. A klasszikus óragyártók közül sok nem akart lemaradni az új konkurensek mögött és szintén új modellekkel jelentkezett, miközben a saját tradícióikat sem akarták feladni. Most pedig úgy tűnik, hogy eljött az ideje a visszavágásnak.

A klasszikus óragyártók számára az elmúlt évek valóságos rémálmot jelentettek, hiszen a felhasználók az analóg vagy elektronikus verziók helyett az "okos" modelleket részesítették előnyben, az eladási darabszámaik folyamatosan csökkentek. Mostanra alakult ki, hogy mi lehet a sikeres stratégia az Apple és társai ellen: a hagyományos modelleket fel kell vértezni okosfunkciókkal. A klasszikus óragyártók mellett szól, hogy jobban ismerik a piacot és a felhasználók igényeit, mint az IT-társaságok.


Antonio Nigro, a Fossil európai üzletekért felelős menedzsere kifejtette, hogy a legtöbb ügyfél számára nem az intelligens funkciók jelentik a fő vásárlási okot, azok pusztán csak extra dolgok. Tény, hogy van kereslet az okosórákra, éppen ezért kínálnak már ők is mindegyik modelljükből ilyen verziót is. De amíg a techkonszernek általában éves termékciklusokban gondolkodnak, addig a Fossil a divatot követi: vannak klasszikus tavaszi és őszi kollekcióik. A cég nem csupán a saját neve alatt forgalmaz készülékeket, hanem hozzá tartozik a Diesel, az Armani, a Michael Kors és a Skagen márka is.

A kínálat hatalmas, a teljes termékpaletta az összes márkát tekintve az év végére 300 okoseszközt ölel majd fel. Vannak hagyományos, okos- és hibrid órák, az utóbbiak egy fitneszkarkötőt ötvöznek egy mechanikus időmérővel. Ugyanakkor azzal Antonio Nigro is egyetértett, hogy a folyamatot már nem lehet visszafordítani és az ágazat hosszú távon még inkább az okoskészülékek irányába fog elmozdulni, még ha talán jobban el is fognak különölni egymástól a hagyományos és az okosórákat készítő társaságok. A jövőben azonban valószínűleg minden óra fog kínálni bizonyos hálózati kapcsolatokat, csak azt nem lehet tudni, hogy milyeneket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #8
    Időt leolvasni mindenképpen. De a telefon meg sok más miatt úgy is álladóan a zsebemben van. Amúgy meg rengeteg helyen van óra, a munkahelyi windowstól kezdve szinten minden autóig. Az üzemekben faliórák a tömegközlekedési járműveken szintén.
    Naponta 2nél többször nem nézem a telefonomról az időt, ezért legyen rajtam még egy "ergonómikus" karóra IS?
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.09.15. 14:49:46
  • 74auriga #7
    Nekem 6 éves korom óta van karórám. Az elmúlt 35 évben az esetek 95%-ban csakis mutatós (nem digitális) órám volt, jelenleg is ilyen van. Nagyon sokszor előfordul, hogy a telefonom el sem viszem magammal, óra van nálam, más meg nem számít.
    Lehet, hogy én vagyok maradi, de ha ingyen adnák sem kellene okosóra! Minek prittyegjen, prüttyögjön, e-mail, SMS és hasonló baromságok végett? Erősen kétlem, hogy kényelmes az okosóra kijelzőjén üzeneteket olvasni! Ha viszont mindenképpen a telefonon olvassa az illető a hasonló üzeneteket, akkor minek az okosóra? Csak, hogy legyen? Teljesen felesleges!
  • Tetsuo #6
    A karóra sokkal ergonómikusabb, mint egy mobiltelefon.
  • Nohab #5
    Sokkal egyszerűbb leolvasni az karóráról az időt, mint telefonon. Ki kell venni a zsebemből, felnyitni a tokot, megnyomni a gombot, majd ugyan ez vissza. Gyalog, futva és kerékpáron sokkal egyszerűbb egy kéz felemelése, és nem is veszélyezteted a telefonodat. Vezetés közben meg pláne egyszerűbb (nem volt a kocsiban óra). Ha nem volt nálam a karóra, akkor lényegesebben kevesebbet figyeltem az időt, mert egyszerűen kényelmetlennek találtam a telefonos megoldást.
    Utoljára szerkesztette: Nohab, 2017.09.14. 16:55:23
  • AgentKis #4
    Holott ehhez ma már egy jobb rádió (RDS CT) is elég, ott ahol nincs mobilnet. XD
    Strandon jól jöhet a karóra, ha nem vízálló a telcsi. Mert úgy a vizibiciklit pontosan vissza tudja vinni az ember, nem kell ráfizetni, de nem maradnak elherdált percek sem.
    Máshol viszont szerintem semmi értelme nincs, hogy a telefon mellett még egy eszköz velem legyen.
  • barret #3
    Gondolom hordasz nyaklánc,és gyűrű órát is. Nekem van telefonom,mindig nálam van.
    Okos kis kütyü,mutatja a pontos időt is.Én nem divatozom,nekem elég, ha egy óra van nálam egyszerre.
  • Hoz_Hun #2
    Vagy vannak a kőkorszaki emberek, mint én, akik azért vesznek órát, hogy mutassa az időt (és csak azt). Viszont azt mutassa pontosan, megbízhatóan.
  • kvp #1
    Az orakat ma jellemzoen csak divatkiegeszitonek (ekszernek) vagy tenylegesen okosoranak veszik az emberek. Az elso esetben az sem fontos, hogy legyen benne mukodo mechanika/elektronika, mig a masodik esetben csak az elerheto szolgaltatasok szamitanak. A klasszikus oragyartok a szolgaltatasok integraciojaban nem igazan vannak otthon, kb. mintha egy patkolokovacs anno ugy dontott volna, hogy masnaptol automotorokat keszit. Van ra esely, hogy sikerul, de kb. ugyanannyi toke kell hozza, mintha egy vadonatuj vallalatot inditana valaki.