Berta Sándor

Túl kevés prototípus létezik a függőleges farmokból

Az épületeken belüli növénytermesztésről már több éve beszélnek, de igazi áttörést még nem sikerült elérni.

Daniel Podmirseg, a bécsi Függőleges Farm Intézet (VFI) alapítója és kutatója kijelentette, hogy egy olyan időszakban élünk, amelyben már hosszú ideje beszélnek a függőleges növénytermesztő farmokról, de azokat még mindig nem építik célzottan. A fő nehézséget a magas befektetési költségek és a túl kevés prototípus jelenti. Elsősorban a költségeket kellene csökkenteni, mert emiatt a ma függőleges farmokon termesztett zöldségek és gyümölcsök szinte megfizethetetlenek. Amennyiben ez megváltozik, azonnal javulhat a helyzet. Ezen poblémák megoldásán dolgozik a VFI.


Jelenleg nincs még elég tudásunk enek meg a szükséges adatok a függőleges farmok építéséhez és üzemeltetéséhez. Mostanában pont ez változik meg, elsősorban az alapkutatásoknak köszönhetően. A kutatások radikálisan intenzívebbek lettek, ami részben amiatt van, mert folyamatosan csökken a művelhető mezőgazdasági területek mérete és hatalmas pusztítást végez a talajerózió. Az épületeken belüli növénytermesztés elsősorban Japánban örvend növekvő népszerűségnek. Ennek hátterében az áll, hogy a helyiek teljesen másképp viszonyulnak a technológiához, mint az Európában élők.

A függőleges farmok egyik legnagyobb problémáját az energiafogyasztás jelenti. A VFI egy szimulációs szoftvert használ az elfogyasztott energiamennyiség pontos kiszámítására. Egyetlen paradicsom termesztéséhez például négyzetméterenként 268 kilowattóra kell - ez rendkívül sok és ezen minél előbb változtatni kell. E probléma ellenére Podmirseg úgy vélte, hogy nem lehet majd kikerülni az épületeken belüli növénytermesztést és az élelmiszerek bizonyos százalékát ott kell majd megtermelni, ahol elfogyasztják azokat. A városokban az emeletes házak mellett számos kihasználatlan terület és felület (pincék, padlások stb.) van, ahol növények termeszthetők. Így biztosítani lehetne azt is, hogy vészhelyzetben is megvalósuljon az élelmiszer-ellátás. Ehhez társulnának még az embereket érintő pozitív hatások.

Ausztria úttörőnek számít a területen, nyugati szomszédunknál építették az első függőleges farmokat. Langenlois településen már az 1960-as években működtek az első prototípusok, amelyeket a Ruthner nevű cég épített. Az 1980-as években világszerte összesen ilyen 40 ilyen függőleges növénytermesztő tornyot építettek, az egyik még ma is áll Oberlaa területén. A szakemberek jelenleg azzal foglalkoznak, hogy átkutassák a Ruthner archívumait és feldolgozzák az ott található anyagokat és információkat. A munkát nehezíti, hogy a vállalat az 1980-as évek végén megszűnt. Ahogy Podmirseg fogalmazott, azóta számos jó ötlet hever parlagon, amelyek megvalósítása jelentősen javíthatna a jelenlegi helyzeten.


A technológiával foglalkozik többek között az Infarm nevű startup, amely olyan üvegszekrényeket készített, amelyekben a növények természetes körülmények között növekedhetnek, fejlődhetnek. Az egyes modulokat számos szenzorral látják el, hogy mérni lehessen a hőmérsékletet, a pH-értéket, a fényviszonyokat és a tápanyagok sűrűségét. Jelenleg 50 ilyen berendezés üzemel szupermarketekben, éttermekben és raktárakban, köztük az Edeka és a Metro áruházaiban. A cég 2019 közepéig azt szeretné elérni, hogy összesen 1000 farm működjön Európában. Az Osram is kiemelten érdeklődik a terület iránt, ami nem csoda, hiszen a technológia hatalmas piac a világítástechnikai cégeknek. Az Osramnál 200 szakember foglalkozik az okosfarmok témájával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #11
    Lehetőség az van, csak a befektetés az egészet a százszorosára drágítja azonnal.

    "Továbbá génmódosítással fel lehet turbózni az amúgy vérszegény hatásfokú fotoszintézist is." Ebben nem hiszek.

    A LED-ekkel kurva olcsó a világítás, ami azt illeti. A te megoldásodnál nagyságrenddel jobban hasznosítja a fényt egy napelem a tetőn, ami ugyan csak 20%-át nyeli el a napfénynek, de utána ebből már a LED majdnem 100%-os hatékonysággal képes a növény számára specifikusan szükséges néhány szűk hullámhosszat sugározni.
    Vagyis a beeső fény nagyjából egy nagyságrenddel jobban hasznosul.
    Ugyanis a természetes napfénynek a nagy része a növény számára értéktelen, a klorofill csak szűk tartományokban működik. És még génsebészkedni se kell hozzá.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.20. 20:27:27
  • bundasjezus #10
    "Egységnyi területre eső fénnyel nem fogsz tudni bevilágítani annak többszörösét."

    Ez így igaz. De ha van rá lehetőség akkor optikai kábelekkel be lehet csatornázni a fényt a szomszédos épületek tetejéről is, illetve az épületek belsejét reflexiós felületekkel bevonva csökkenthető a növényeken kívüli fényelnyelődés. Továbbá génmodosítással fel lehet turbózni az amúgy vérszegény hatásfokú fotoszintézist is. Másrészt meg valamit valamiért. LED-ekkel bőséges fényt lehet adni, nagyon drágán, vagy korlátozott mennyiségű napfényt lehet adni ingyen.
  • barret #9
    Mit kínlódnak ennyit? Nyomtassák ki 3D nyomtatóval a növényeket! Az sem lesz rosszabb,mint ez a próbálkozás...
  • ostoros #8
    1.Majd legközelebb odaírok egy smileyt is a retardáltak kedvéért.

    2. Egységnyi területre eső fénnyel nem fogsz tudni bevilágítani annak többszörösét.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.19. 19:23:28
  • Sir Cryalot #7
    OMG. Talán kezdjük ott hogy egy jobb kollektor az a linear fresnel, és azért rakják a fókuszba a napelemet mert nem nem igazán lehet fényt szállítgatni veszteségmentesen, távközlésben repeatereket meg erősítőket használnak. De pár környezettudatos juppi tuti rendet rak majd a fejekben mert már zajlanak a kutatások ehe uhu aha.
    Talán a Teller féle reaktor jó erre, nem a cargo cult hipsterek agymenései.
  • lammaer #6
    Lol, kisháznál nagyobb épületben ezek szerint még nem jártál.. :)
  • bundasjezus #5
    Viccesek vagytok. Életetekben nem jártatok még ipari és irodai létesítményekben. Persze az utcáról csak az üvegfelület látszik, nyilván benn is világos van...

    A függőleges farmot nem tudod optimálisan ellátni fénnyel ha ablakokat használsz. Más a beesési szög, sok a szórt fény és az árnyék. Két egymás melletti emeleten lévő paradicsom sem lesz így egyforma.
  • ostoros #4
    Várjál, ezt nem az ablak is tudja?
  • Sir Cryalot #3
    Milyen morbiditásokat rejthet az irodaépület ahonnan ez hiányzik abba meg bele sem merek gondolni.
  • Sir Cryalot #2
    Mindig lehidalok ezektől a feelgood hipszterizmusoktól.

    :DDDDD