Berta Sándor

Az élelmiszerek többségét online fogjuk rendelni

Bármennyire is előtérbe kerül a jövőben az internetes élelmiszerbeszerzés, a boltok nem fognak eltűnni.

A jövőben az emberek kizárólag a friss élelmiszerekért mennek majd el a szupermarketekbe és már nem kell sok időnek eltelnie az önálló bevásárlólisták megjelenéséig sem - legalábbis erre számít Antonio Krüger, a Saar-vidéki Egyetem professzora. A szakember a Német Mesterséges Intelligencia Kutató Központ (DFKI) Innovatív Kiskereskedelmi Laboratóriumának igazgatójaként is dolgozik és a csapatával olyan számítógépes rendszereket fejleszt, amelyek a jövőben támogathatják az üzletekben a vásárlókat és ez eladókat.

"Jelenleg én is boltban vásárolok, mert az online kereskedelmi ajánlatok egyszerűen nem elég rugalmasak, de csak idő kérdése ennek megváltozása. Az emberek kényelem iránti igényét nem szabad lebecsülni. 30 év múlva olyan szolgáltatások lesznek, hogy összességében az élelmiszereink 80 százalékát fogják kiszállítani. A többit a minőségi vásárlások teszik majd ki, például a piacokon vagy a friss élelmiszerekre specializálódott szupermarketekben. A késztermékeket közvetlenül a piacon fogják előállítani, míg az üzletek kisebbek lesznek.

A friss élelmiszerekre való igény mindig meglesz. A friss húsok és sajtok ma sokkal keresettebbek, mint tíz évvel ezelőtt. Ahhoz azonban, hogy az új típusú vásárlás megvalósulhasson, szükség lesz dinamikus bevásárlólistára. A rendszer mérni fogja a vásárlási igényeket és a tapasztalatai alapján minden héten előre fogja jelezni, hogy kinek mire lesz szüksége. Vagy a másik lehetőség, hogy a rendszer heti bevásárlólistát javasol majd, amelyet - némi változtatás után - elég lesz mindig jóváhagyni. A jövő kérdése az, hogy a háttérben dolgozó algoritmus mennyire jól fog működni" - jelentette ki Antonio Krüger.

A professzor hozzátette, hogy bár az online kereskedelemben nagy potenciál van a napi élelmiszerek beszerzése szempontjából, de a vásárlók néha különlegességeket is szeretnének venni. Az interneten azonban senki sem garantálhatja számukra a megfelelő minőséget. Minél különlegesebb egy adott élelmiszer, annál valószínűbb, hogy azt az emberek a helyszínen fogják megvásárolni.

A következő 10 évben elsősorban az élelmiszerek besorolása változhat meg. Ez alatt azt kell érteni, hogy most az eladó áruházlánc dönt arról, hogy mikortól ad olcsóbban egy terméket, míg a jövőben egy számítógépes rendszer segíthetne ebben, mivel tudná, hogy mi az, amit sürgősen el kell adni és ezért automatikusan levihetné az adott élelmiszer árát. Ez könnyen megvalósítható a számos helyen már használt elektronikus ártáblák segítségével.

"Amennyiben az olyan megoldások, mint a Google Glass elterjednek, akkor lehetővé válhat akár az egyes termékek összehasonlítása is különböző szempontok alapján. Ez befolyásolja majd a vásárlási döntéseinket. Természetesen fennáll a veszélye annak, hogy visszaélések történhetnek a felhasználók adataival, hiszen a vásárlók nagyon sok dolgot árulnak el magukról. Amennyiben valaki ismeri az emberek pontos fogyasztási szokásait, akkor talán többet is tud az illetőről, mint amit a Google tud kiolvasni az online magatartásából. Azonban az ügyfelek bizalmát csak egyszer lehet eljátszani, anélkül az üzleti modellek összedőlnek" - hangsúlyozta a szakember..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #12
    A pizza frissen jön és megeszed azonnal. Nincs köze ahhoz, hogy általában a vásárolt élelmiszereknél nem árt tudni hogy meddig jó. Így is rengeteg a pazarlás. Ez csak rá fog segíteni. Amúgy meg ja, pizzát telefonon szoktam rendelni.
  • yesname #11
    A pizza is élelmiszer. Bár lehet, hogy valóban nem rendeltél még azt sem online.
  • Tetsuo #10
    Kifelejtetted a (tárgyalt szempontból) legoptimálisabb helyzetet, amikor valaki magának termeli az alapvető élelmiszereket vagy egy kis közösségen belül teszi azt (falu). Erre 7.5 miliárd ember nem képes, és talán a többség nem is akarja ezt tenni, de hosszútávon ez az, ami fenntartható és adott minőséget produkál.
  • kvp #9
    Ahogy latom a velemenyeket nagyban fugg az online vasarlas kenyelme attol, hogy mennyire van a legkozelebbi bolt. Nekem ugyebar van 2 nagyobb es 3 kisebb bolt 1 sarkon belul, tehat igazabol a trolirol leszallva a kapuig be tudok vasarolni es akkor meg parkolohelyet sem kellett keresnem, mert nincs az az orult aki ha szo szerint haztol hazig tud menni tomegkozlekedessel akkor autozna, foleg az ismert ujlipotvarosi parkolasi helyzetben. Ezzel szemben egy tavoli lakoparkban lako ember, aki 1 orat autozik a legkozelebbi tescoig mar inkabb celkozonseg, mert nekik mar az is fajdalmasan messze van. Nekem a messze az a westend, ami gyalog majd 10 -11 perc, attol fuggoen hogy megfog-e a vaciuti lampa. Szoval jo ez az online rendeles csak a megfelelo celcsoportot kell nezni, akinek meg a Groby fizikai boltja sem esik utba.

    Az alapveto gond, amiert az elelmiszerek online beszerzese gazdasagossa valik az a lakoparkok kereskedelmi szektor mentessege es a munkahelyek minden mastol tavoli volta, tovabba az, hogy ilyen modellre nem lehet hatekony tomegkozlekedest szervezni. A klasszikus (amerikaban streetcar neighbourhood-nak hivott) modell szerint a lakohelyeknek, a kereskedelemnek es a munkahelyek jelentos reszenek egymas mellett kell(ene) lenniuk, igy minimalis utazassal elerheto minden, de ha tomegkozlekedni kell, akkor is munkahelyrol a lakhely fele menve a tomegkozekedes kilepo pontjanal (a legkozelebbi megallonal) kell lennie a kiskereskedelemnek, hogy lehetoleg csak par metert kelljen a megvasarolt arut mozgatni a kapuig. Persze amiota auto alapu a tarsadalom, azota akarmilyen messze lehet a munkahely, lakhely, kiskereskedelem harom pontja. Ezt a tavolsagot es folosleges autozast meguno, de a lakoparkbol elkoltozni nem akaro embereket tudja az online elelmiszerrendeles rendszere ellatni. Ha kialakul a halozat, akkor az okoshutoknek vegre lesz feladatuk, mivel akkor tudnak rendelni amikor a tulaj otthon van es lesz ceg aki ki is szallitja. Lehet, hogy tenyleg ez az idealis kertvarosi jovo.
  • pbes #8
    2 hetenkénti nagybevásárlásnál, amikor elköltesz 20-30e Ft-ot, szerintem be lehet tervezni 2 órát, amikor otthon várod a Tesco házhozszállítást (2 órás ablakokat választhatsz ki, hogy mikor hozzák).

    Ha valami gyorsan kell, akkor szerintem sem jó alternatíva, de egy ilyen bevásárlás (főleg ha nem egyedül mennél) 1,5-2 óra + a benzin ára. Ide a legközelebbi Auchan 15 km oda-vissza, az 7l-es fogyasztással és a mai 334Ft-os átlag benzinárral 350 Ft, a 700Ft-os díjból a másik 350-et nekem megéri, hogy nem kell a tömegben vásárolnom és a fél délutánomat a boltban töltenem.
  • Tetsuo #7
    Áruházban zöldséget, tejterméket, húst, gyümölcsöt elég necces venni, bár az aktuális magyar viszonyokat nem ismerem, de az eleve romló tendencia mellett nem sok remény van afelől, hogy normális alapanyagot vehetsz egy átlagos nagyáruházban.
  • VolJin #6
    Nem kényelmes az, hogy otthon kell lenni, mert valamikor majd kihozzák. Így maximum pizzát rendel az ember, mert ott tartják az egy órán belült.
  • pbes #5
    Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor csináltam nagybevásárlást 2014 óta "fizikai" boltban. Azóta a Tesco-tól rendelek, soha nem volt problémám vele (minőség, ár, stb). Ha gyorsan (aznap) kell valami friss, akkor megyek pékségbe vagy zöldségeshez. Tavaly óta már nem is számítógépen, hanem mobilalkalmazással vásárolok. Összehasonlíthatatlan az 1-2 órás bolti tömegjelenethez képest.
  • overseer-7 #4
    kajás lettem
  • Ironman2 #3
    Én soha a büdös életbe!!! Szeretek magam válogatni az áruk közt