Berta Sándor

Mérnöki tevékenységgé válik a növény­termesztés

Egy svájci kutatók által kifejlesztett rendszer precízen méri a növények jellemzőit, valamint felügyeli azok növekedését és fejlődését.

Achim Walter, az ETH Zürich professzorának ötletét a stadionokban alkalmazott különleges kamerák inspirálták. Ezek azt az érzést keltik a nézők számára, hogy gyakorlatilag ott vannak a játéktér felett. A növényeket tartalmazó tesztterület mérete 100 x 130 méter, ennek a sarkaiban áll négy darab egyenként 24 méter magas tartó. Ezek tetejéről indulnak ki a kötelek, amelyeken egy szenzorfej van, a felszíntől számítva hét méteres magasságban. Az érzékelők pozíciója szabadon szabályozható. A berendezések nem érintik sem a talajt, sem a növényeket és rendkívül precíz felvételeket készítenek. Minden szenzorfejet felszereltek lézeres mérővel, multispektrális kamerával, infrakamerával és két spektrométerrel.


Az ETH Zürich növénytudósainak új megoldása szinte egész évben használható és a segítségével megállapítható, hogy az egyes növényfajták miben különböznek egymástól, mennyi időre van szükségük a virágzáshoz, illetve mennyiben függ a fejlődésük a hőmérséklettől vagy a talaj nedvességtartalmától. A rendszerrel az is felismerhető, hogy mikor és miként fejlődnek ki a növényeken a gombás betegségek vagy mennyire gyomos a talaj. A tudósok a tesztterületen jelenleg búzát, szóját, kukoricát, hajdinát és takarmányfüveket vizsgálnak.

Achim Walter szerint az új megoldás hosszú távon mind a növénynemesítésben, mind a precíziós mezőgazdaságban segíteni fog. A rendszer nem csupán sok értékes kísérleti adatot fog szállítani, hanem tapasztalatokra tehetnek szert a különböző szenzorok felhasználási lehetőségeiről. Ezek az eszközök kerülhetnek később a traktorokba, valamint a mezőgazdasági célokra alkalmazott drónokba és okostelefonokba.


A szakember úgy véli, hogy tíz év múlva a gazdálkodók és az állattartók munkáját ilyen eszközök fogják segíteni, hogy időben felismerjék a betegségeket és tájékozódhassanak a lehetséges beavatkozási módszerekről. Az új megoldással a kutatók mindenki másnál előbb és precízebben tanulhatják meg, hogy milyen kihívásoknak kell majd megfelelni. Tisztázni kell többek között, hogy milyen munkafolyamatok elvégzését lehetne átadni az algoritmusoknak és a gépeknek és azok mennyire megbízhatóan képesek végrehajtani ezeket a feladatokat.

Számos startup szeretné meghódítani az agrárpiacot. Az új üzletág szereplői azt ígérik az őstermelőknek, hogy algoritmusok alapján megmondják nekik hogyan és mikor vessenek, arassanak, permetezzenek vagy öntözzenek a legoptimálisabb eredmény érdekében. Különleges megoldások és programok segíthetnek a feladatok elvégzésében, például műholdas felvételek alapján lehet majd elemezni és megbecsülni a terméshozamokat. Emellett nem hiányozhatnak a drónok és az új funkciókat kínáló traktorok sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #11
    Amerikaban mar joreszt eljutottak oda, hogy csak nagy egybefuggo termofoldek vannak, ahol modern gepekkel, keves ember termeli az elelmiszereket ipari technologiakkal. A videki lakossag pedig a varosokba kerult, ahol egy reszuk ipari munkassa valt. Ezek egy resze valik most feleslegesse a gepesites miatt.

    Viszont ha kevesebb munkas kell, akkor kevesebbet kell fizetni, ha kevesebb penzzel rendelkezo munkas van, akkor kevesebb elelmiszert kell termelni, tehat vagy a minoseget lehet javitani a termekeknek vagy az eroforrassokkal lehet sporolni kevesebb terulet megmuvelesevel (igy kevesebb uzemanyag es viz kell).

    Mivel az ipari fejlodes haszonelvezoi elsosorban a nagytokesek (es kis mertekben a tokesek hatalmanak stabilizalasa erdekeben a munkasok), ezert ha a munkasok kivaltasra kerulnek, akkor ez a nagytokeseknek magasabb eletszinvonalat jelent, hiszen nem kell a munkasok eletbentartasara kolteni. Meg ha meg is hagyjak a minimalis szocialis juttatasokat, az meg mindig sokkal olcsobb mintha rendes fizetest kellene adni nekik.

    Tehat a realis jovokep a foldmuvesek munkassa valasa utan a munkanelkulive (segelyen elove) valasuk, mig a nagytokes reteg eletszinvonala noni fog. Ezt a rendszert egeszen addig fenn is tarthatjak amig jonak latjak, foleg ha egyebkent negativ az adott terulet nepszaporulata, mivel ez termeszetes modon tuntetne el a munkanelkul maradt tomegeket. Problema ott lehet, ahol tovabbra is no a szegeny lakossag szama, mert a jovoben egyre kevesebb eroforrast fognak kapni.
  • Archenemy #10
    És majd ez is veszi meg a terményeket? Merhogy a gazoló ugye munka (pénz) nélkül marad...
  • ManoNegra #9
    Hehe. Nem rossz. Az a paraszt, akinek ilyenre telik, az biztos nem "sír", mint ahogy itt alább valaki kedvesen említette.
  • joebacsi #8
    majd ez :)
    https://www.youtube.com/watch?v=DhqNmRuBPsw
  • ManoNegra #7
    Oszt gazolni ki fog?
  • kvp #6
    A szocializmusban minden termeloszovetkezethez tartozott egy agrarmernok, aki a tobbiek helyett ertett a mezogazdasaghoz. Ez azert volt idealis, mert csak egy hozzerto emberre volt szukseg. A legtobb iparag eseten is hasonlo a felallas, nehany mernok, tobb technikus es sok betanitott munkas. Utobbiak valthatoak ki gepekkel, mint ahogy az az USA-ban is megtortent. A technikai tovabbi fejlodesevel a technikusok jelentos resze is kivalthato lesz, tehat maradnak a mernokok es par karbantartas vegzo technikus.
  • heppy #5
    Szép-szép ! Csak az a fránya időjárás mindig belefog szólni a dolgokba !
    A mérnök urak meg vissza fognak avanzsálni parasztba és mindig sírni fognak ! :)
  • NEXUS6 #4
    Aki profin csinálta annak eddig se volt megtiltva, hogy elvégezzen egy agronómus, mezőgazdasági mérnök szakot és használja akár a legújabb technológiákat, szal nem értem miről szól a cikk?
  • molnibalage83 #3
    Mondjuk úgy, hogy erősen kétkedéssel fogadom a bevezetőt...
  • btb300 #2
    Az ilyen hirektol a hideg kiraz. Ahelyett, hogy a vilag ebbe az iranyba mozdulna:
    http://www.onestrawrevolution.net/One_Straw_Revolution/One-Straw_Revolution.html
    "He did not plow his fields, used no agricultural chemicals or prepared fertilizers, did not flood his rice fields as farmers have done in Asia for centuries, and yet his yields equaled or surpassed the most productive farms in Japan."