Berta Sándor

A Google feldarabolásán gondolkodnak az EU-szakértői

Vita kezdődött az Európai Bizottságban arról, hogy fel kell-e darabolni az amerikai óriáscéget.

A testület szakértői között komoly vita bontakozott ki azzal kapcsolatban, hogy keményebben kell-e fellépni a Google vagy a Facebook ellen. Visszatérő gondolat, hogy ezeket az óriáscégeket vagy fel kell darabolni vagy meg kell tiltani a számukra a bizonyos üzletekben való részvételt.

Tommaso Valletti, az Európai Bizottság piaci versennyel foglalkozó vezető közgazdásza kijelentette, hogy korábban a Standard Oilt is szétverték és ez a lépés használt a piaci versenynek, éppen ezért lehet, hogy ideje elgondolkodni a Google feldarabolásán is. Emellett azon is el lehet gondolkodni, hogy korlátozzák a társaság belépését bizonyos piacokra. Valletti ugyanakkor elismerte, hogy a társaság feldarabolásának jelenleg nincs meg a törvényi háttere. Még az is könnyen lehetséges, hogy ez a lépés végül mégsem bizonyul jónak.

A szakember hozzátette, hogy hiba volt hat évvel ezelőtt megengedni a Facebooknak azt, hogy felvásárolhassa az Instagramot. Akkor ezzel a legtöbb versenyfelügyelet azért nem foglalkozott, mert az Instagramnak nem volt bevétele. A Facebook mégis érdemesnek tartotta arra, hogy egymilliárd dollárt fizessen érte, napjainkra pedig a platform a világ egyik legfontosabb közösségi hálózatává vált. Valletti kitért arra is, hogy megfigyelte: a Cambridge Analytica botrány után az emberek azt mondják, inkább átmennek az Instagramra.

Viktor Mayer-Schönberger, az Oxfordi Egyetem internetszabályozással foglalkozó professzora közölte, hogy a Google, az Amazon és a Facebook piacterek, amelyek összehozzák a felhasználókat a hirdetőkkel és a vásárlókat az eladókkal. Az Amazon tranzakcióinak egyharmada az alkalmazott algoritmusok segítségével, az úgynevezett központi ajánlóegységen keresztül valósul meg. Az algoritmusoknak az erőssége egyben kockázatot is jelent, hiszen centralizált döntések történnek és ezek nem üzembiztos megoldások.

Scott Galloway, a New York-i Egyetem munkatársa korábban kifejtette, hogy az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google már túl nagy méretűek és túl nagy a hatalmuk, ezért akadályozzák a piaci versenyt. Más ágazatokban, például az olajiparban vagy a távközlésben már rég feldarabolták volna az ilyen nagyvállalatokat. A szakember szerint a Nagy Négyest nem azért kellene feldarabolni, mert "rosszak" vagy az innovációik miatt a vetélytársaikat kiütik a versenyből, esetleg összekuszálják a piacokat, hanem azért, mert kapitalizmusban élünk. Justus Haucap a Német Monopóliumbizottság korábbi elnöke viszont azt az álláspontot képviselte, hogy a Google feldarabolása nem járna túl sok eredménnyel és mindenekelőtt a felhasználóknak ártana. Haucap később megismételte, hogy nem oldana meg semmit az IT-óriások feldarabolása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • scagnetti #14
    Ennyire naív nem lehetsz, vagy mégis?
  • dyra #13
    Már rég semmiféle verseny nincs jó pár informatikai területen. Szépen felosztották a piacot. Ráadásnak kényesen ügyelnek rá nem menjenek egymás felségterületére ha mégis igen kb a látszat kedvéért, hogy ők próbálkoznak.
  • HyBrIDNyLA #12
    Tökéletesen egyetértek. Ilyen szempontok alapján az EU-nak nincs joghatósága felette, maximum az Európában végzett tevékenységét szabályozhatja. Amúgy meg ugye nem is Google, hanem Alphabet Incorporated. Csak szóhasználatban. cikkekben, a Google-t használják, mert úgy értik az emberek. Van egy kis költségvetési hiány, sebaj, pirítsunk oda a nagy tech óriásoknak, majd abból bejön egy kis lóvé. A világ szinte minden táján divat lett szapulni őket és akármekkorára is nőnek, a jogalkotók ellen nem lesz orvosságuk. Szankciók formájában nagyon sok pénzt ki lehet belőlük sajtolni. Ez a mentalitás egyre több helyen kezd bevált szokássá válni, ez a nagyság átka. Amúgy az Alphabet-nek és a többi tech óriásnak most kellene lépnie, mert sokáig nem fogják tudni fenntartani ezt az amerikai lobbit. Legalább papíron porlasztaniuk kéne önmagukat, mert az EU és más országos is antitrust eljárásokban látják/látták meg a pénzszerzési lehetőséget és ahogy Róma hanyatlása is idő kérdése volt, az övéké is az lesz.
  • jkedzs #11
    Report: Google courting developers for coming game-streaming service
    https://arstechnica.com/gaming/2018/06/report-google-courting-developers-for-coming-game-streaming-service/

    mindenben benne vannak már.
  • kvp #10
    Eloszor is a Google amerikai ceg. Max. kitiltani tudjak oket az EU-bol de meg aznap rajuk gyujtja a tomeg az epuletet. Eleg csak annyit kerdezni az emberektol hogy mirol mondananak le inkabb: a facebookrol/youtuberol/googlerol vagy a politikai vezetesukrol? Gyakorlatilag semmilyen hatalma nincs az EU vezetesenek az emberek felett.
  • Macropus Rufus #9
    ne adj 5leteket nekik ;)
  • Sydra #8
    Az EU nem szereti a közösségi médiát, mert bármit hazudnak a tv-ben, szinte mindig azonnal kiderül a turpisság. Egyszerűbb lenne, ha az internetet tiltanák be és akkor nem kéne itt szarakodni az IT cégekkel.
  • Macropus Rufus #7
    egy hatalommal szemben te csak alul maradhatsz. Nincs esély.
  • CairoJack #6
    Amúgy a CIA meg az NSA pont fogja hagyni, hogy a legjobb ügynökeiket (google, facebook, MS, Apple, stb) bedarálja az EU. Persze... oh, wait... no.
    Még akkor sem, ha valójában már elképesztő módon torzítják a piacot, és elképesztő módon szegnek törvényeket (lehallgatnak, megfigyelnek, elemeznek, beleavatkoznak a választásokba, stb.).
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2018.07.06. 12:12:33
  • CairoJack #5
    Ők meg majd halálra zsarolják a politikust, a böngészési előzményeik (törpeportnó, olcsó kokain, luxus prostik, pénzmosás) alapján, meg nyilvánosságra hozzák, mikor ki, hol, mennyivel kente meg őket. A mai politikusok nagy része már a zsebükből eszik...
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2018.07.06. 12:13:11