Berta Sándor

Az emberek életének minden pillanatát figyeli a Facebook

A társaság 2012 óta több ezer szabadalmat jegyeztetett be, a dokumentumokban leírt megoldások mindennél jobban bemutatják a közösségi oldal szándékait.

A The New York Times a Facebook több száz szabadalmát vizsgálta meg és arra a következtetésre jutott, hogy az óriáscég gyakorlatilag az emberek életének minden pillanatát kielemzi. Az egyikben a mobil felénk néző kamerája alapján azonosítják hangulatunkat, például hogy unatkozunk-e a posztok pörgetése közben, mások pedig segítik annak megállapítását, hogy ki hol tartózkodik éppen, milyen a kapcsolati státusza, kivel tölti az idejét és milyen márkákról vagy politikusokról beszél. A reklám a Facebook üzleti modelljének alapja, bevételének 99 százaléka innen származik, és a cég mindent megtesz, hogy azok minél hatékonyabban célba érjenek.

Allen Lo, a Facebook jogi részlegének helyettes vezetője azt nyilatkozta, hogy a szabadalmak benyújtása teljesen megszokott dolog olyan célból, hogy ezzel megelőzhetők legyenek a vetélytársak hasonló törekvései. A szabadalmak a jövőbe mutató technológiákra fókuszálnak, amelyek gyakran spekulatívak és egyáltalán nem foghatók fel a jövőbeli fejlesztésekre vonatkozó tervekként. A levédetésükkel meggyengíthetők a konkurens vállalkozások, de - szükség esetén - fel is használhatók a leírt megoldások. Mindazonáltal együttesen komoly elköteleződést mutatnak minden személyes információ összegereblyézése mellett, annak ellenére, hogy a cég folyamatosan adatvédelmi problémákkal küzd és vezetője, Mark Zuckerberg azt mantrázza, hogy "jobban kell csinálnunk".


Az egyik szabadalomban a Facebook azt írta le, hogy egy audiojel segítségével miként lehet aktiválni egy okostelefon vagy más eszköz mikrofonját azért, hogy felvegye a környezeti zörejeket. A folyamatot akár egy olyan audiojel is elindíthatja, amelyet az emberek nem hallanak és ez a jel elrejthető lenne akár egy televíziós reklámban is. A rögzített zajok alapján különböző adatokat küldene el a rendszer a társaságnak. A vállalat azt taglalja a szabadalom leírásában, hogy a mikrofon felhasználásával felismerhető milyen tévéműsort nézünk, tudható, hogy a felhasználó tévénézés közben lehalkítja a reklámot vagy blokkolja azt, de azt is érzékelné, ha végignézi azt. A Facebook így próbálja kitalálni, hogy egy adott hirdetés mennyire volt hatékony.

A felhasználói profilok alapján a reklámokat vagy azok tartalmait személyre lehetne szabni. Amennyiben például a Facebook azonosítaná, hogy az illető Budapesten lakik, akkor a hirdetésben felbukkanó telefonszámokat, címeket és más információkat is Budapesthez igazíthatná. Arról nincsenek információk, hogy az óriáscég a leírt technikát valóban alkalmazná, és közlésük szerint a módszert egyetlen termékben sem használja és a jövőben sem fogja alkalmazni.


Egy szabadalom az alapján jósolja meg, hogy romantikus kapcsolatban vagyunk-e, hogy hányszor nézzük meg egy másik felhasználó profilját, hány ember van a profilképünkön és mekkora arányban vannak más nemű barátaink. Egy másik szabadalomban azt elemzik hogyan lehet előre jelezni egy felhasználó életének fontos állomásait és pillanatait, például hogy mikor házasodik meg, mikor végzi el az iskolát vagy akár mikor történik haláleset a környezetében. Mindehhez posztjaink tartalmi elemzése mellett hitelkártya információkat és helyadatokat is felhasználnak.

Borzasztó ötletes a feltöltött képek egyedi hibái alapján történő azonosítás szabadalma, azaz bejelölik maguknak, ha egyes fotókon pontosan azonos helyen van pixelhiba vagy lencsetorzítás. Tehát ha kölcsönadjuk másnak a fényképezőgépünket vagy éppen nem mi töltjük fel az azzal készített fotót, hanem előtte emailben átküldjük barátunknak és ő posztolja, attól még a Facebook tudja, hogy kapcsolatban állunk akkor is, ha egyébként be sem jelöltük egymást. Az ilyen esetek gyakoriságából következtetnek a kapcsolat mélységére is. A közösségi oldal egy másik szabadalommal az emberek személyiségét profilozza és a talált jellemzőket személyre szabott hirdetésekhez használná fel. A reklámozók elkészíthetik a hirdetésük különböző verzióit, majd azt az egyes felhasználók jellemzőihez igazíthatják.

Egy szabadalom a heti rutin követését taglalja, és hogy eltérés esetén erről figyelmeztetés küldhető egy másik felhasználónak. Emellett azt is leirják ebben, hogy rendszeresen rögzítve a mobiltelefon éjszakai helyzetét megállapítható, hogy hol élünk. Egy másik szabadalomban a saját, és barátaink mobiltelefonjának helyzetét vetik össze, megállapítva, hogy kivel találkozunk a leggyakrabban. A mobiltelefon mozgásának (illetve egyhelyben maradásának) figyeléséből az is tudható, hogy hány órát szoktunk aludni.

Egy szabadalmat bejegyeztetni hosszú idő, több tízezer dollár költség és komoly jogi munka. A cég folyamatosan azt hangoztatja, hogy minden a felhasználók által önkéntesen megadott adat feletti kontroll az egyes emberek kezében van. De vajon ki engedélyezné, hogy telefonja kamerájával vagy mikrofonjával megfigyelje őt a Facebook, vagy egyáltalán hogyan kérnének engedélyt erre? Persze abba sem egyezett bele senki, hogy árnyékprofilokat hozzanak létre a lapot nem használó emberekről vagy hogy kövessék az emberek webezési szokásait.

A fent leírt technikák természetesen nem illegálisak, és egyértelműen a reklámcélzást segítik, de mindezen információk rosszindulatú kezekbe kerülve elképzelhetetlen károkat okozhatnak, akár választásokat is befolyásolhatnak vagy tömegek érzelmi manipulálása is elérhető. És természetesen nem csak a Facebook a bűnbak, a többi techvállalat, például az Amazon vagy a Google is mindent megtesz az emberek követésére, és ehhez ők is felhasználják a mobilok kameráját és mikrofonját. De a több mint kétmilliárdos felhasználói táborral bíró közösségi oldal felelőssége mégis elvitathatatlan, korábban elképzelhetetlen hatalom van a kezükben, ami a közeljövőben nem is fog megváltozni. Semmi jele nincs annak, hogy ne akarnának tudni mindenről, amit teszünk, és mindezt kihasználni a saját előnyükre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #184
    Jaja, ezt tudjuk, csak ugye ez nem igaz, tekintettel arra, hogy számos csoport él a bolygón, akik lemondtak minden technológia nyújtotta kényelemről. Vagyis LEHET létezni a mai világban úgy, hogy szinte tisztán a Biblia szerint él és lemond a kényelemről. Mindössze elhatározás kérdése!
    Persze ők sem hitelesek semennyire sem, mert azért időnként igénybe veszik a repülőgépet vagy ha komoly baj van, akkor azért befekszenek a kórházba a "gonosz ateista orvosok kése alá", mert felfordulni azért még ők sem akarnak a helyi javasasszony ámokfutása miatt. De ők legalább az életük 80%-ában tartják magukat az elveikhez. Bár számomra ez is képmutatás, mert a "csodás Jézusi paradicsomi élethez" bizony az is hozzátartozna, hogy amikor valamelyik mondjuk eltöri a lábát vagy rákos lesz, akkor tapasztalja csak meg, milyen lenne modern "materialista" orvoslás nélkül, amikor senki nem lenne, aki meg tudná műteni, amikor nem lennének gyógyszerek és hónapokig, akár évekig kínzó fájdalmakkal lenne kénytelen együtt élni. De persze ennyire már ők sem bátrak..Ilyen esetekben már dobják is félre az elveiket és rohannak a "gonosz aljas ateista orvosokhoz". Na ezért undorodom ezektől az emberektől!
  • Tikal #183
    Ő erre azt mondja, hogy kénytelen létezni ebben a világban, és mivel nem tud úgy élni ahogy a vallása megkívánná, ezért egy kis lépéssel át is ugorja ezt a problémát és marad az hogy mindenki hülye, csak ő nem :)
  • TokraFan #182
    Nem egészen így működik, hiszen éppen azzal vádolja az ateistákat (többek között kétszínűséggel), amilyen ő maga is! Holott szerinte a vallása erre megoldást nyújt, de hogyan vehetné komolyan bárki -hitelesnek meg pláne-, amikor nyilvánvaló, hogy ő vallásosan is képmutató módon él, sőt, a jelek szerint képmutatóbb módon mint egy ateista?

    Ez nem egy bonyolult képlet. Nekem negatív véleményem van a vallásokról, de nem is fogadok el tőlük semmit. Hogy a fenébe venné ki magát az, ha szidom a vallás butaságát, és mindent/mindenkit ami/aki velük kapcsolatos, miközben lelki problémáim esetén azért papokhoz járnék segítségért?? Egy olyan hívő vádolja a demokráciát és ítéli el azokat, akik ezt a társadalmi formát jobbnak tartják az általa favorizáltnál, aki saját maga is teljes képmutatásban él! Pedig nem kell ahhoz szent embernek lenni, hogy ha valamit gyűlölök, akkor attól ne is fogadjak el semmit. Ez egy alapvető erkölcsi, etikai kérdés! Tehát a levonható következtetés az, hogy a vallás követése semmivel sem tesz kevésbé képmutatóvá, mert minden embert csak a tettei határoznak meg, nem az, hogy miben hisz! Vagyis, itt is tetten értük ezt a nyilvánvaló hazugságot.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.07.27. 21:46:10
  • Tikal #181
    Mivel ő is csak egy értelmezés szerint éli a Bibliát, ezért bármi beleférhet. Nyilván az fér bele, amit ő akar. Így működünk.
  • TokraFan #179
    Hajlandó vagy lemondani a kényelemről, melyet az általad végletekig szidott rendszer biztosít számodra? NEM!
    Akkor mit nem értesz?

    Szidhatod itt megint az ateistákat, csak még azt sem veszed észre, hogy bár nekem is bőven van negatív véleményem a vallásokról, de én nem is kérek tőlük semmit! ! ! Én úgy kritizálok, hogy közben nem járok lelki támogatásért papokhoz és nem veszek igénybe semmit amit a vallások nyújtani tudnak. Mert ez csak így lehet korrekt. Te viszont fröcsögsz, miközben napi szinten élvezed mindazt, amit a "gonosz beteg nyomorékok (by hamvas)" a "rothadó társadalmukkal" felépítettek. Ezek a tények...Pont.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.07.27. 00:18:40
  • Tetsuo #178
    Tessék csak, tessék! Lehengerlő érvelések, az aduász: személyeskedés és rágalmazás.

    Mellékes megjegyzés: A kereszténység versus ateizmus vitában ezt megint csak az ateisták követték el.
  • TokraFan #177
    Az világos volt eddig is, hogy szent ember nem vagy, viszont ennél érdekesebb kérdés az, hogy nyilvánvalóan nem is célod azzá válni. A szájtépésnek tulajdonképpen mi értelme van, ha mellette nem élsz az elveid szerint? Pedig élhetnél, mint mondtam, vallásodat gyakorolhatod és minden "romlottak" által kínált szolgáltatásról lemondhatsz! Hiába terelsz, mert van erre példa a bolygón, tehát megtehető, csak te valójában nagyon is jól érzed magad a "romlott világ" kényelmében, arról azért nem mondasz le. Annál pedig kevés dolog undorítóbb, mintha egy olyan ember levesét sz*rod tele, aki azt számodra megfőzte, elkészítette, eléd az asztalra letette. Számos jelzőt lehetne ide felsorakoztatni, a hálátlanságtól kezdve, az etikátlanságon át egészen az aljasságig. Remélem ide nem csatolsz egy videót a válasz helyett...
  • Tetsuo #176
    Tudom, hogy randizni akarsz velem, de mint már mondtam: foglalt vagyok.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.07.25. 11:19:34
  • Tikal #173
    Nem, nem esnék neki hogy miért lélegzik, de megkérdezném, mit tesz azért hogy ne szennyezze a levegőt? Pl bringára pattan e, tagja e valami környezetvédő csoportnak, lobbizik e több parkért a kerületében stb :)
  • Tetsuo #172
    Az anyagi világban is kénytelenek vagyunk létezni, mert az öngyilkosság bűn. Márpedig az egész anyagi lét korrupt és egyre romlottabb - ezt mondják a vallások, erre utaltam.
    Én nem vagyok szent ember, távol állok attól. :) Éppen azt írtam, bár lehet, hogy nem ide, hogy ma, ebben a környezetben nem is lehetséges már "szent ember", vagy igazi, "királynak" illő.

    Hogy hogyan imádkozom, "meditálok", művelem magam, tanulok, sportolok, segítek másoknak, illetve mik a hibáim, miben szeretnék változni... az nem rád és rebekakocsisra tartozik. Én is elmondtam már ezt párszor.
    Érdekes, hogy az "érveid" mellé (a félreértelmezésen, a mellébeszélésen és a szűk látókörűségen túl) a személyeskedést meg a gúnyolódást is fel kell sorakoztatni.
    Én mikor kezdtem el firtatni, hogy te milyen tv-sorozatokon nőttél fel vagy rebekakocsis milyen hasbara-tanfolyamokon szocializálódott? Engem ez nem érdekel és nem is ezzel érvelek, hanem a véleményemet leírom a vallásokról. Ugyanazt írnám II. Erzsébetnek is, ha vele folyna ez a vita. :D

    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.07.24. 23:30:39