Gyurkity Péter

Kriptopénz tárolás okostelefonon

A nagyobb biztonság és az erős hardver egyesülne egy közös megoldásban, két gyártó is lát fantáziát ilyen modell piacra dobásában.

A Sirin Labs egy meglehetősen kevéssé ismert, kisebb szereplőnek számít az okostelefonok piacán, bár ők az utóbbi időben mindent megtettek, hogy ez megváltozzon. Mégis, első megoldásuk, amely a lehallgatások elkerülése érdekében készült el, nem vált különösebben népszerűvé, így mi is nyugodtan állapíthattuk meg, hogy az embereket egyszerűen nem érdekli a lehallgatás témája. Most a kriptovaluták területén újítanának.

A cég ugyanis a Finney néven dolgozik új okostelefonján, amely egyben Hal Finney, az egykori Bitcoin-fejlesztőre való emlékezést is jelképezi. Ez a készülék meglehetősen erős hardvert kapna, hiszen a hivatalos oldal szerint a Snapdragon 845 chipet társítanák 6 GB memóriával, egy alapesetben 128 GB-os tárolóval, egy 12 és egy 8 megapixeles kamerával, valamint egy kereken 6 hüvelykes, a 18:9-es képarányt és a 402 ppi pixelsűrűséget biztosító kijelzővel, a listát pedig egy 3000 mAh-s akkumulátor, az LTE-elérés, a WiFi, az NFC A és B, a Bluetooth 5.0, valamint egy állítólag „ultrabiztonságos” ujjlenyomat-olvasó tenné teljessé.


Ennél is érdekesebb azonban a kifejezetten a különböző kriptopénzek tárolását biztonságos módon megoldani hivatott külön tároló jelenléte, amelyet egy kizárólag erre szánt gombbal aktiválhatnánk, két használat között pedig teljes mértékben elkülönülne az okostelefon többi részétől, tehát elméletileg nem lenne hozzáférhető a kártevők számára. Azt még nem árulták el, hogy pontosan hány különböző valutát és mekkora mennyiségben tárolhatnánk itt el, de állításuk szerint a külön gomb használatával megelőzhetők lennének a lopások, vagyis csak az a kérdés, hogy mennyiben lenne erre kellő igény a felhasználók részéről. Korábban szintén ilyen megoldást alkalmaztak a Solarin névre keresztelt okostelefonon, amely a gombnyomással egy „butatelefonná” alakult át, az érdeklődés azonban messze a várt szint alatt maradt.

A HTC szintén jelezte, hogy egy olyan masinán dolgoznak, mely kifejezetten a kriptovaluták biztonságos tárolására koncentrálna. A tajvani gyártó is meglovagolná a divathullámot, amely a Bitcoin árfolyamának egészen elképesztő hullámzása és számos figyelmeztetés ellenére is folytatódni látszik. Egyelőre egy olyan weboldalt tettek elérhetővé a világhálón, amely összegzi a főbb tudnivalókat, eszerint pedig a biztonságos adattárolásra, valamint a különböző kriptopénzek, így például a Bitcoin, az Ethereum, a Dfinity, valamint a Lightning Networks megfelelő kezelésére fókuszálnának, de felmerül itt további protokollok támogatása is. Decentralizált alkalmazással bővítenék az Ethereum és a Bitcoin hálózatának végpontjait, de a konkrét részleteket egyelőre nem árulták el.


Az Exodus névre keresztelt projekt első embere Phil Chen, aki korábban a Vive VR-projekt elindításában játszott főszerepet. Chen ma a HTC decentralizált erőfeszítéseit felügyeli cégvezetőként, saját elmondása szerint pedig elsősorban arra törekszik, hogy az adattárolás mindenféle központi hatóság közreműködése nélkül bonyolódjon a hétköznapokban, amiben a mobilos hardverréteg kulcsszerepet tölthet majd be. Ehhez persze komoly munkára is szükség lesz, ami folytatódik, de az sem mindegy, hogy az érintett hatóságok mit szólnak majd ehhez – a hangzatos szólamok helyett itt mindenesetre konkrét termékekre és megoldásokra lesz szükség. Az elkövetkező hónapokban további bejelentésekre kerülhet sor, a jelek arra utalnak, hogy ezt nem fogják elkapkodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bibike85 #3
    Es ha elveszited a 900 euros telodat akkor nem csak az ment a levesbe hanem a crypto is :D
  • MerlinW #2
    És ha fizetni szeretnél vele? Ha itthon nem is gyakori, de nyugaton sok helyen lehet fizetni kriptoval (éttermek, mozi, stb).
  • Fionn #1
    rolf
    baromság a köbön, emiatt telefont venni. Ha biztonságban akarod tudni offline/cold wallet. ha kereskedsz vele akkor megintcsak hülyeség. Ha bányászod akkor is igazak ezek. És akkor még ott vannak a megközelítőleg 3000 FT-tól kapható cél eszközök